Helyi gazdaság

2013.04.05. 14:40

MNB-program - A PSZÁF üdvözli a jegybank intézkedéseit

Budapest, 2013. április 5., péntek (MTI) - A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) üdvözli a Magyar Nemzeti Bank (MNB) csütörtökön bejelentett, a kis- és középvállalkozások (kkv-k) gazdasági tevékenységét előrelendítő, összesen 500 milliárd forint értékű kezdeményezését - közölte a felügyelet pénteken.

Budapest, 2013. április 5., péntek (MTI) - A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) üdvözli a Magyar Nemzeti Bank (MNB) csütörtökön bejelentett, a kis- és középvállalkozások (kkv-k) gazdasági tevékenységét előrelendítő, összesen 500 milliárd forint értékű kezdeményezését - közölte a felügyelet pénteken.

Az MNB csütörtökön három intézkedésből álló programot hirdetett a vállalati hitelezés ösztönzése és a pénzügyi rendszer sebezhetőségének csökkentése érdekében. A jegybank egyrészt - a kereskedelmi bankok útján - a mikro-, kis- és középvállalatokat 250 milliárd forintnyi kedvezményes hitellel támogatná. Másrészt, a kkv-k 250 milliárd forint értékben válthatnák devizahiteleiket kedvezményes kamatozású forinthitelre.

A program harmadik pillére értelmében a kereskedelmi bankok a jegybankkal kötendő megállapodás alapján mintegy 20 százalékkal, 3600 milliárd forintra csökkentenék a jegybanknál tartott kéthetes jegybanki kötvényállományukat, miközben a jegybank a devizatartalék terhére hasonló értékben biztosítana számukra devizaforrást rövid lejáratú külső adósságuk törlesztésére.

A PSZÁF - a csomag első két intézkedésére utalva - hangsúlyozta: potenciálisan a teljes kkv-hitelállomány közel 15 százalékát kitevő intézkedések tükrözik azt a törekvést, hogy a lehetséges eszközökkel erősíteni kell a vállalati szféra teljesítőképességét, s ezen keresztül a gazdasági növekedést, a foglalkoztatottság emelését.

A növekedés beindítása valamennyi gazdasági szereplő közös érdeke és fontos, hogy a program a tartalékok biztonságának megőrzése mellett valósulhat meg - értékelt a pénzügyi felügyeleti hatóság.

A PSZÁF szerint a devizahitelek forintosítását célzó intézkedés a devizában fennálló kkv-hitelállomány 13 százalékát érintheti, és hozzájárulhat az érintett vállalatok kamatterheinek csökkentéséhez, árfolyamkockázatuk kiiktatásához, egyben hitelképességük javulásához és így áttételesen a banki kkv-hitelállomány minőségének javulásához.

Az alacsony kamatszint mellett kihelyezendő, céljuk szerint új hozzáadott érték előállítására fordítandó kkv-hitelek növelhetik a fizetőképes hitelkeresletet ebben a vállalati szegmensben, ez pedig végső soron hozzájárulhat a banki hitelaktivitás emelkedéséhez is - tette hozzá a szervezet.

A PSZÁF szerint a jegybanki intézkedéscsomag harmadik pillérétől várt hatás, azaz a rövid lejáratú devizaforrások lecserélése hosszabb lejáratúakra, csökkentheti a magyar nemzetgazdaság forrásoldali sérülékenységét.

Az, hogy az MNB a végrehajtás kialakításába a piaci szereplőket is be kívánja vonni, elősegíti, hogy a bejelentett intézkedések a leghatékonyabban érvényesülhessenek - értékelt a PSZÁF, hangsúlyozva: fontos, hogy a program kibontásában és végrehajtásában a prudenciális szempontok megfelelően érvényesüljenek.

- MTI -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában