Helyi gazdaság

2013.04.24. 15:01

Kamatdöntés - Londoni elemzők: 4 százalék alatt lesz az MNB-kamat az év végén

London, 2013. április 24., szerda (MTI) - Valószínűleg 4 százalék alatti kamatszint eléréséig folytatja a monetáris enyhítést a Magyar Nemzeti Bank (MNB) - jósolták az előző napi 0,25 százalékpontos MNB-kamatcsökkentésre visszatérő szerdai prognózisukban londoni pénzügyi elemzők.

London, 2013. április 24., szerda (MTI) - Valószínűleg 4 százalék alatti kamatszint eléréséig folytatja a monetáris enyhítést a Magyar Nemzeti Bank (MNB) - jósolták az előző napi 0,25 százalékpontos MNB-kamatcsökkentésre visszatérő szerdai prognózisukban londoni pénzügyi elemzők.

Daniel Hewitt, az egyik legnagyobb citybeli befektetési bankcsoport, a Barclays felzárkózó piacokkal foglalkozó főközgazdásza befektetőknek szerdán összeállított helyzetértékelésében annak a véleményének adott hangot, hogy jóllehet a jelenlegi monetáris tanács enyhítésre hajlamosabb alapállású, mint az előző volt, várhatóan mégis tartózkodik majd a pénzügypolitika gyors ütemű lazításától, igyekezve a piacok felidegesítése nélkül megteremteni hitelességét.

Hewitt előrejelzése szerint az infláció egyre meredekebb ívű lassulása közepette az MNB a gyorsabb kamatcsökkentés helyett a fokozatos, de hosszabban elnyúló enyhítési ciklust választja. Ennek alapján a Barclays várakozása az, hogy a magyar jegybank a 3,5 százalékos alapkamat eléréséig nem állítja le a monetáris enyhítést; a cég szeptemberre várja ezt.

A Barclays vezető londoni közgazdásza szerint ezután az MNB-nek érdemes lenne szünetet tartania a monetáris enyhítésben, felmérendő az enyhítési ciklus kiindulópontjához mérve megfelezett alapkamat hatásait.

A Barclays a jövőbeni MNB-kamatpálya jobb előrejelzése végett rendszeres monetáris tanácsi "közleménykövető" (MPC Tracker) szolgáltatást nyújt a befektetőknek, alaposan kielemezve azokat a nyelvezetbeli különbségeket, amelyek az MNB monetáris testületének kommentárjai között mutatkoznak két egymást követő kamatdöntő ülés után.

A szerdán közzétett MPC Tracker elemzésben Hewitt kiemeli: a monetáris tanács az előző napi kamatdöntés utáni közleményében "valószínűnek" nevezi, hogy az infláció az idei év egészében 3 százalék alatt marad, az előző havi MNB-közlemény ugyanakkor ezt még csak "lehetségesnek" tartotta.

A Barclays elemzője kiemelte azt is, hogy a monetáris tanács mostani közleménye a piaci hangulatban bekövetkezett javulás fennmaradását nevezi a további kamatcsökkentések egyik előfeltételének, az előző havi kamatdöntés utáni közlemény ugyanakkor a piaci hangulattal kapcsolatos bizonytalanságok enyhüléséhez kötötte a monetáris enyhítés folytatását.

Ugyanerre a különbségre más nagy londoni házak elemzői is felhívták a figyelmet.

A 4cast nevű pénzügyi-gazdasági elemzőcég szakértői a kamatdöntés utáni értékelésükben közölték: értelmezésük szerint ez a változás azt jelenti, hogy a monetáris tanács a kamatcsökkentések folytatásához már nem látja szükségesnek a piaci hangulat még további javulását, csak a status quo fennmaradását.

A londoni elemzői közösségben egyelőre nem konszenzusos előrejelzés a Barclays által szerdán jósolt 3,50 százalékos idei MNB-kamatmélypont, sőt a magyar jegybank kamatpályájának várható további irányával kapcsolatban sincs egyetértés a Cityben. Többségi az a prognózis, amely szerint az MNB 4,00 százalékig csökkenti tovább alapkamatát, de van olyan előrejelzés, amely szerint a monetáris tanács még egy kamatcsökkentést végrehajt, utána megáll, sőt egyes elemzői vélemények szerint a kockázati környezet esetleges romlása később akár kamatemelést is szükségessé tehet a forint védelmében.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában