Helyi gazdaság

2013.03.01. 17:24

PWC: jelentős olajárcsökkenést hozhat a palaolaj kitermelése

Budapest, 2013. március 1., péntek (MTI) - A jövőben potenciálisan fellendülő palaolaj-kitermelés jelentős olajárcsökkenést és magasabb globális GDP-t hozhat - állítják elemzésükben a PwC tanácsadó cég szakértői.

Budapest, 2013. március 1., péntek (MTI) - A jövőben potenciálisan fellendülő palaolaj-kitermelés jelentős olajárcsökkenést és magasabb globális GDP-t hozhat - állítják elemzésükben a PwC tanácsadó cég szakértői.

A palaolaj-kínálat okozta alacsonyabb olajárak jelentősen befolyásolhatják a világgazdaság fejlődését, a globális GDP összesen körülbelül 2,3-3,7 százalékos növekedést érhet el 2035-re. Ez akkora mértékű változás, mintha abban az évben egy Egyesült Királyság méretű gazdaság teljesítménye hozzáadódna az összes GDP-hez - idézi az MTI-hez eljuttatott összefoglaló John Hawksworth-t, a PwC vezető közgazdászát, a jelentés társszerzőjét.

Az olajár csökkenésének pozitív gazdasági hatása országonként különböző képet mutathat. Az olyan nagy olajimportáló országok, mint India és Japán akár 4-7 százalékos növekedést tapasztalhatnak 2035-re, az Egyesült Államok, Kína, Németország és az Egyesült Királyság teljesítménye pedig 2-5 százalékkal javulhat.

Ezzel szemben a legfőbb olajexportálók, azaz Oroszország és a Közel-Kelet hosszú távon jelentős veszteséget is realizálhatnak.

A palaolaj innovatív lehetőség a megfizethető energiaárak, az energiafüggetlenség és energiabiztonság irányában, fontos azonban ezeket az előnyöket a már meglévő környezetvédelmi célokkal összhangban kezelni - emeli ki Osztovits Ádám, a PwC Magyarország üzleti tanácsadási szolgáltatások vezető partnere.

A PwC elemzése szerint a palaolaj kitermelése 2035-re elérheti a napi 14 millió hordót, az akkori olajtermelés 12 százalékát.

A palaolaj olyan nyersolajfajta, amelyet magas szervesanyag-tartalmú üledékes kőzetekből állítanak elő. Jelenleg az olajpalát elsősorban fűtőanyagként, illetve a tengerhajózásban hajtóanyagként hasznosítják, kisebb mennyiségből kemikáliákat állítanak elő. Az olajpala-kitermelés általában költségesebb és bonyolultabb, így az olaj ilyen módon történő kitermelése csak akkor gazdaságos, ha a nemzetközi piacokon tartósan magas szinten marad a kőolaj ára.

- MTI -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában