Állatok Karácsonya

2023.12.27. 17:01

Hogyan töltötték a karácsonyt a nagyerdei állatok? – fotókkal

Idén is megrendezte az Állatok Karácsonyát a debreceni állatkert. A többéves hagyománnyal rendelkező eseményen pónifogattal, látványetetésekkel és kézműves foglalkozással várták az érdeklődőket december 27-én az intézmény munkatársai.

Kosztin Éva

Az állati karácsony részleteibe Molnár-Nagy Ágnes gondozó avatta be a Haont

Forrás: Czinege Melinda

Az idei volt a vöröspanda-család első közös karácsonya, hiszen legkisebb tagjuk, Mei, június 18-án jött a világra. Nem készültek azonban ünnepi fogások, a látványetetésen a jól bevált napi menüjüket fogyasztották.

CM20231227_Állatok karácsonya_Debrecen Zoo_HAON (2)
Forrás: Czinege Melinda

– Minden nap délelőtt bambuszlevelet kapnak, amit egész nap megállás nélkül tudnának enni – ismertette Molnár-Nagy Ágnes állatgondozó. Hozzátette, kevés energiához jutnak a bambuszból, evés után mindig alszanak egy nagyot. – Többet alszanak, mint a lajhár, akár napi 10-12 órát is. Az alvást a farkukkal teszik kényelmesebbé, azt használják párnának, beteszik a fejük alá – avatott be a vörös pandák alvási szokásaiba.

Pandáéknál naponta kétszer van etetés, délután vegyes gyümölcstálat kapnak, amibe kerül alma, banán, szőlő, körte, barack. – Minél érettebb egy gyümölcs, annál jobban szeretik, jöhet nekik bőven, ami már majdnem megrohadt. Nagyon édesszájúak, zöldséget egyáltalán nem esznek. Mindenkinek megvan a kedvence, ezt mindig kézből kapják: a hím a körtét, a nőstény a banánt, a kicsi pedig a szőlőt szereti a legjobban – ismertette a gondozó.

A pandák nem bandáznak

Igazi különlegességnek számít, hogy a három panda együtt karácsonyozott, a természetben egyáltalán nem jellemző, hogy családként ülnek az ünnepi asztalhoz.

Kóborló állatok, magányosan járnak. A nőstények és a hímek évente egyszer találkoznak, a február végi-március eleji lévő párzási időszakban. A nőstény féléves koráig szoptatja a kicsinyét, egyéves koráig hagyja maga mellett, utána elküldi és folytatja a kóborló életmódját. Ők viszont urbanizált pandák, már összeszoktak

– magyarázta Molnár-Nagy Ágnes.

Az Afrika Röpde elnevezésű létesítménybe két nagy vödörrel mentünk, az afrikai madarak reggelijét tartalmazták. A gondozó elmondta, az ezüstarcú szarvcsőrűeknek az áfonya a kedvence – olyan ez nekik, mint nekünk a belga csoki – emelte ki. A finomságokat kézből kapják, a gondozó közvetlenül a madarak a csőrébe teszi a bogyókat. Mint megtudtuk, ennek a különleges szarvcsőrnek az utódnevelésben van szerepe.

CM20231227_Állatok karácsonya_Debrecen Zoo_HAON (10)
Molnár-Nagy Ágnes madáretetés közben
Forrás: Czinege Melinda

Kőműves Kelemen sztorija ismerős?

Ezt kérdezte tőlünk Molnár-Nagy Ágnes, majd ismertette az összefüggést. – Az ezüstarcú szarvcsőrűek a természetben az odvas fák belsejében építenek fészket, és amikor a tojó elül tojást rakni, akkor a hím anyagos, saras anyaggal befalazza a nőstényt. Csak egy pici részt hagy ki, hogy beférjen a csőre, azon adja be a táplálékot, amíg ki nem kelnek a kicsik, és ki nem falazza a családot - mondta.

A kedves csemegéken kívül a vödör tele volt többféle hússal, csirkemellel, egész naposcsibékkel és halakkal. A húsételeken kívül a röpde lakói is kaptak vegyes gyümölcsválogatást, illetve felszolgálták nekik a kifejezetten a részükre készült egytálételt. A táp fő hozzávalói főtt répa, belsőségek, hagyma és főtt tojás, állagát és illatát tekintve leginkább pástétomra emlékeztet.

Az állatkert látogatói az állatsimogatóban tapasztalhatták meg testközelből a kézből etetés élményét. Ottjártunkkor a Hajnal család barátkozott vidáman az állatokkal, Tabányi Luca pedig a zoo csemegét kínálta a tenyeréből a kecskéknek. Luca kérdésünkre elmondta, a kedvenc állata a maci, de ma az együtt karácsonyozó vörös pandák tetszettek neki a legjobban.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában