Bor- és Gasztrofesztivál

2023.09.15. 20:40

Három napig a jó bort és a finom ételeket ünnepli Szoboszló, ilyen a kínálat a város szívében – fotókkal, videóval

Borlovagok felvonulásával vette kezdetét a háromnapos, ingyenesen látogatható Bor- és Gasztrofesztivál Hajdúszoboszlón.

Nagy Emese

Péntektől vasárnapig ehetünk-ihatunk Szoboszló szívében

Forrás: Molnár Péter

Borlovagok felvonulásával vette kezdetét a Bor- és Gasztrofesztivál Hajdúszoboszló szívében, a Szent István parkban pénteken délután. Az egészen vasárnapig látogatható eseményen Magyarország különböző borrégióiból közel tíz borászat képviselteti magát, amelyeket a gasztronómia kiemelkedő éttermei egészítenek ki, hogy valódi kulináris élményben lehessen részük a látogatóknak.

Az ünnepélyes megnyitón Czeglédi Gyula, Hajdúszoboszló polgármestere elmondta, öröm számukra, hogy Tokaj városát vendégül láthatják, a múlt évben Hajdúszoboszló városa volt Tokaj díszvendége. – Tokaj városával építjük a kapcsolatot, és szeretnénk, ha ez a kapcsolat a turisztika területén is bővülne és fejlődne, ugyanis nagyon sok, eddig kihasználatlan lehetőséget látunk a két város kapcsolatában. Bízunk benne, a jövőben nemcsak együtt gondolkodásról beszélhetünk, hanem tényleges együttműködésről – hangsúlyozta.

hajdúszoboszló bor- és gasztrofesztivál haon
Czeglédi Gyula polgármester
Forrás: Molnár Péter

Európa legnagyobb fürdőkomplexuma

– Óriási megtiszteltetés most itt állni, az az együttműködés, amiről az imént Czeglédi Gyula polgármester beszélt, mindenképpen példaértékű – emelte ki Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium miniszterhelyettese, a tokaji térség országgyűlési képviselője. Hozzátette, az együttműködés, amit Hajdúszoboszló és Tokaj elkezdett kialakítani, mind a két térség és régió számára valóban példamutató. 

Hatalmas fejlődésen ment át Európa legnagyobb fürdőkomplexuma. Azt gondoljuk, ha az eddigieknél nagyobb hangsúlyt fektetünk az említett két város kapcsolatára, akkor a Tokajba, illetve Hajdúszoboszlóra visszajáró vendégek számára mindkét település közkedvelt üdülőhely lehet

– mondta, rávilágítva arra, a jövőben a városok egymást erősíthetik.

Koncz Zsófia miniszterhelyettes, országgyűlési képviselő
Koncz Zsófia miniszterhelyettes, országgyűlési képviselő
Forrás: Molnár Péter

Bodó Sándor országgyűlési képviselő beszédében megjegyezte, látni kell, egyedül nem mindenki bír el minden terhet, ketten többre képesek – ez így van nemcsak az emberek, hanem a városok esetében is. – Miért lenne az baj, hogy aki Hajdúszoboszlón tölt el néhány napot, az ellátogatna Tokajba is, vagy fordítva? Páratlan érték van mindkét helyen, és ezen páratlan értékek felkutatásával csak jól járhat mindenki – emelte ki.

Bodó Sándor országgyűlési képviselő
Forrás: Molnár Péter

A természet csodái

Pajna Zoltán, a vármegyei közgyűlés elnöke leszögezte, olyan polgármesterek vannak körülöttünk, akik észreveszik azokat az értékeket, amelyek itt vannak közöttünk. – Nyugodtan mondhatjuk azt, hogy a természet csodája a hajdúszoboszlói gyógyvíz és a tokaji bor. Bízom benne, ez az összefogás, ami kialakult a két település között, elősegíti a két vármegyének az együttműködését és az emberek közötti kapcsolatot – fogalmazott.

Pajna Zoltán, a vármegyei közgyűlés elnöke
Forrás: Molnár Péter

Egyesül a víz és a borgyógyszer

– Büszkén állok itt, mert azt gondolom, hogy példaértékű együttműködésnek lehetnek a jelenlévők tanúi, és azért is vagyok büszke, mert egy 950 éves településnek a polgármestereként állhatok itt – hangsúlyozta Posta György tokaji városvezető. – Egy szövetség köttet ma, és ne feledjék, a tokaji bor gyógyszer – mondta, majd gondolatait egy különleges fröccsceremónia követte.

A 950 éves Tokaj és Hajdúszoboszló kiemelkedő értékei, előbbinek a bora, utóbbinak a vize egyesült a színpadon, és alkotta meg a VinAqua elnevezésű fröccsitalt.

Czeglédi Gyula és Posta György egyesítették a két város kincseit
Forrás: Molnár Péter

Pammer István, az Európai Borlovagok Magyarországi rendjének elnöke megjegyezte, a rendezvényen igazi „összeöntésnek” lehettek szemtanúi a jelenlévők a bor és a víz találkozásával.

Ínycsiklandozó ételek és italok

Helyben készült finomságok várják a rendezvényre érkezőket, az biztos, hogy éhen és szomjan senki sem marad, aki kilátogat a fesztiválra. Már pénteken is sokat voltak a rendezvényen, a finom száraz és fehér borok mellett a street food fogások is sokakat a standokhoz csábítottak. De azoknak is kedveztek, akik úgy döntöttek, várnak még a vacsorával egy kicsit, ugyanis szinte minden második standnál kóstolókkal kínálták a látogatókat: tepertők, kolbászos-sajtos falatkák díszítették a pultokat, és persze minifánkból és kürtöskalácsból sem volt hiány.

hajdúszoboszló bor és gasztrofesztivál
Forrás: Molnár Péter

Csilis szószokat, egyéb mártogatósokat is lehet kóstolni, ám a nagyon erős csilit csak azoknak ajánlatos kipróbálniuk, akik tényleg bírják a csípőset, mert láttunk olyan fiatalembert is kóstolni a rendezvényen, aki a falatka után könnyes szemmel távozott a standtól. Helyben sütött rétesek, pogácsák és mindenféle házi jellegű finomság várja a kíváncsiskodókat. A megkérdezettek a Haonnak elmondták, nem először fordulnak meg a rendezvényen, ugyanis soha nem csalódtak az ételekben és az italokban.

A kulináris különlegességeken túl izgalmas koncertek fokozzák a hangulatot: a háromnapos, ingyenes rendezvényen fellép többek között a 4S Street, a Zaporozsec, az Intim Torna Illegál frontembere, Dorogi Péter, Lotfi Begi, a SunCity Brass, DJ Lina, DJ Dominique, a SoulBlaster, az Oti Acoustic és a Kicsi Gesztenye Klub is.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában