gasztro

2021.10.19. 19:35

Türelemmel főzzük a töltött káposztát, biztos, hogy meghálálja

A töltött káposztát és a töltött paprikát a hagyományos magyar konyha kedvencei között tartják számon.

Az őszies, hidegebb idő megérkeztével a töltött káposzta, töltött paprika – mint tradicionális magyar fogások – újra az étkezőasztalokra kerülnek. A vasárnapi menük sztárjainak elkészítéséről megoszlanak a vélemények: vannak, akik sósan, savanyúan, és akadnak olyanok is, akik édesen szeretik. Házias ízekben járatos, gyakorta megkérdezett szakértőnk, Vajda Erzsébet, a Vénkerti Közösségi Kert vezetője a töltött káposzták és paprikák világába kalauzolt el bennünket.

Lassú tűzön, türelemmel

Vajda Erzsébet | Fotó: Napló-archív

Vajda Erzsébet elsőként kedvenc verziójának elkészítéséről rántotta le a leplet: a paradicsomos töltött káposzta – melyet édes formában szeret megfőzni – az egyik legelterjedtebb változata e páratlan ételnek. – A káposztalevelet sós vízben tíz perc alatt megabároljuk. Fontos, hogy édeskáposzta-levelet használjunk, a töltelék pedig rizs és vegyes húsok (általában sertéslapocka, illetve marhahús, vagy csirkemell és marhahús ledarálva) legyenek. A tölteléket dinsztelthagyma-alapon, némi borssal fűszerezve összefőzzük, majd pirospaprikát, illetve sót adunk hozzá. Ahogy az ízek összeértek, beletöltjük az édeskáposzta-levélbe. Paradicsomlevet vagy sűrített paradicsomot cukorral, vízzel ízesítünk, és ebben főzzük meg a káposztákat, lassú tűzön, nagyjából háromnegyed óra alatt. A fazekat végül betakarjuk, és száraz dunsztba tesszük, így a káposzta még tovább párolódik, puhul – összegezte, hozzátéve, a savanyú verzió sem tér el nagyon ettől a recepttől. – A savanyúkáposzta-leveleket szintén meg kell abárolni. A töltelék gyakorlatilag ugyanaz, mint az édes esetében, némi változtatás esetleg egy kevés pirított, apróra vágott füstölt szalonna hozzáadása lehet. Az elkészítés abban különbözik, hogy paradicsommártás nélkül, kaprosan, némi füstölt hússal (szalonna vagy csülök, esetleg oldalas) főzzük össze a káposztákat, sós vízben. Kaprosan egyébként az édeskáposzta-leveles verzió sem rossz, a paradicsom azonban ebben az esetben nem illik a kész étel ízeihez.

Vajda Erzsébet szerint mind az elkészítés módja, mind az elfogyasztásé ízlés kérdése: van, aki a töltött káposztát magában szereti fogyasztani, van, aki kenyérrel, tejföllel eszi, elmondása szerint ő maga például hidegen, kenyér nélkül élvezi legjobban.

Sőt, arra is kitért, legutóbbi látogatásakor Kósa Lajos országgyűlési képviselőtől is tanult egy elkészítési módszert – a kovászolt káposztalevélbe töltött verziót.

Fontos a húsvastagság

A töltött paprika újfent paradicsomos felhangot kap a közösségi kert vezetőjének elkészítési metódusa szerint. – Fehér paprikát használunk az alaphoz, melynek levágjuk a tetejét, kivesszük a csumáját, és hasonló tölteléket adunk hozzá, mint a paradicsomos töltött káposzta esetében. Sokszor magában is elkészítem, de van, hogy a káposzták mellé teszem a fazékba, hogy az ízek összeérjenek. Mindenhogy finom, a lényeg, hogy a paprika húsára odafigyeljünk az előkészítéskor. Egyforma nagyságú, tíz centiméter hosszúságú, öblösebb paprikákat kell ehhez a recepthez használni, a kaliforniainak ugyanis túl vastag a húsa, és nem úgy fő meg – hangsúlyozta, hozzátéve: mint a paradicsomos töltött káposzta esetében, itt is ajánlott egy evőkanál cukrot adni a mártáshoz. Fogyasztása szintén saját ízlés szerint kenyérrel, tejföllel vagy akár magában is ajánlott.

Péter Szabolcs

Kapcsolódó cikk:

https://haon.hu/eletstilus/helyi-eletstilus/hogy-rakjunk-el-lecsot-telire-evtizedek-tapasztalatait-osztja-meg-a-venkerti-kozossegi-kert-vezetoje-5660747/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában