Útmutatást kaptak

2021.08.03. 10:10

Csodás környezetben jógázhattak a debreceni táborozók

Gyakorlati és elméleti órák segítették a józan ész uralmának tudatos alkalmazását a résztvevőknek.

Fotó: Balázsi Jenő-archív

A koronavírus-járvány miatt idén – a megszokotthoz képest – csekély létszámmal zajlott a Debreceni Jóga Egyesület tábora. A szervezők a járványügyi korlátozások miatt a határidő előtti utolsó néhány hónapban tudták csak megálmodni, meghirdetni és kivitelezni a találkozás lehetőségét. Végül Szentlélek adott otthont az eseménynek, ahol július 18-tól 24-ig mintegy harminc jógázó kapcsolódhatott ki lenyűgöző környezetben.

A járvány árnyékában

Megtudtuk: a cívisvárosi egyesület minden tábor köré sajátos tematikát épít, idén – az elmúlt időszak történéseire reagálva – az alkalmazkodási és a megkülönböztető képesség gyakorlása volt a középpontban.

– A józan ész uralma került a fókuszba. A koronavírus-járvány miatt megváltozott a megszokott életünk, gyakorlatilag a feje tetejére állt az egész világ. Az emberek kiestek a komfortzónájukból, ezért tudatalatti félelmek és szorongások alakultak ki bennük. Így sokszor érzékelhetjük a hétköznapi megnyilvánulásaikban is, téveszmékkel, hiedelmekkel próbálnak felülkerekedni a történéseken. Kiborulnak, mert a megszokott rituáléik felborulnak, a biztonságérzetüket megerősítő kapcsolataik pedig megszakadnak. A jógatábor résztvevői gyakorlati útmutatást kaphattak, hogy józanul, hidegvérrel legyenek képesek kezelni a világ változásait – részletezte Zoltai Miklós, a Debreceni Jóga Egyesület elnöke, Bocskai-díjas, Jóga Rádzsa-díjas, a Magyar Jóga Akadémia vezető tanára a Naplónak. A szakember a jógatáborban az elméleti oktatásért volt felelős.

Az egyhetes táborban a jógázók elméleti és gyakorlati órákon vehettek részt: megtanulhatták, miként őrizhetik meg saját személyiségüket minden körülmények között. A jóga a megváltozott életkörülményekhez való alkalmazkodásra sokféle technikát kínál. Az elméleti órákon lehetőségük volt arra, hogy kérdéseket tegyenek fel az oktatóknak, így sok esetben kerültek terítékre járványhelyzettel kapcsolatos, de alkalmanként még aktuálpolitikai kérdések is. – Mindenkinek joga van a saját nézeteihez, a felmerülő kérdésekre én mint pszichológus válaszoltam – fűzte hozzá az egyesületi elnök.

Betekintést nyertek

A gyakorlati órákat Bertalan Mónika minősített, vezető jógaoktató tartotta. – Újítás volt a táborban, hogy a résztvevők először próbálhatták ki a JÓGA GYMSTICK speciális módszerét. Ez rendkívül érdekessé tette a gyakorlatvégzést. Ez a technika segíti a koncentrációt, a mozgáskoordinációt, de emellett örömhormonokat is termel. Nagyon élvezték a jógázóink, erre bizonyíték volt, hogy sokszor hangos kacagásban törtek ki az órákon – mondta. Hozzátette ugyanakkor, hogy egy-egy tábori foglalkozás mindössze egy kulcslyukon való betekintés a jóga világába. – A tanfolyamok nyújtanak valódi, mély betekintést a jóga rejtelmeibe – hangsúlyozta.

A részvevőknek mindemellett kirándulásokat is szerveztek, így egyebek mellett ellátogattak Miskolctapolcára is, ahol a Barlangfürdőben, vízben gyakorolhatták a légzőgyakorlatokat, de csodás élmény volt számukra az is, hogy mesés környezetben, egy fennsíkon gyakorolhatták a napüdvözlést és a meditációt.

Az egyesület táborai egyébként rendkívül népszerűek a jóga szerelmeseinek körében, jellemzően száz fő fölött jelentkeznek a lehetőséget látva. A szervezők bíznak abban, hogy jövőre már nem lesz akadálya a nagylétszámú találkozó megvalósításának.

BBI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában