Campus Fesztivál 2021

2021.07.23. 21:12

Így lesz színes minden este a Campus-felirat

Mindenki szeret színes lenni – a fények segítenek ebben.

Fotó: Napló-archív

Nincsen fesztivál fények nélkül, a színpadi fényjátékokat éppúgy megszoktuk már, mint az épületekre, installációkra vetített színes álló- vagy mozgóképeket. Gáspár Gergely fényfestő a Night Projectionnal már 15 éve foglalkozik fényfestéssel, Debrecenben is többször találkozhattunk már munkájukkal. Alkotásaikat minden esetben egy adott rendezvény helyszínére tervezik, kihasználva a helyszín jellegzetességeit, a természetes és az épített környezetet.

Fejlett technika

– Saját fejlesztésű vetítőgépekkel dolgozunk, az elmúlt 15 évben folyamatosan fejlesztettük a technikát. Kezdetben kézzel festett képeket használtunk, majd áttértünk a digitális technikára, hogy könnyebben reprodukálhatók legyenek a nagy mennyiségű képek. A Campus Fesztiválra minden évben színes produkciókkal készülünk – mondta. Az idei Campusra négy vetítőt telepítettek ki, ebből az egyik a Campus-feliratra fest fényeket és mintákat. A másfél évtizedes tapasztalatuk nyomán tudják azt, milyen képek és koncepciók működnek a felületeken egy adott rendezvényen. Gergely magáról a technológiáról is beszélt a Naplónak, megtudtuk, a Campusra állóképvetítőket hoztak.

– A vetítő egy nagy méretű üvegtárcsát forgat, az üvegtárcsa mintái változnak. Ezt úgy kell elképzelni, hogy körülbelül egy 40 centiméter átmérőjű körre kell képet készíteni, az mozog folyamatosan. Ez analóg vetítés, a digitális változatot sokkal költségesebb létrehozni és üzemeltetni egy fesztiválkörnyezetben – mondta. Bár a fesztiválokon a vetítés nem egy fő programelem, az emberek nagyon szeretnek a fényben fotókat készíteni. – Nem mondom azt, hogy a fesztiválozók egy felsorolásban megemlítenék a vetítést, de ha nem lenne ott, akkor azt mondanák, hogy miért nem volt. Általában az összes fesztiválon ott vagyunk, akárhogy is nézzük, hozzátesz a környezethez, hogy nagy felületeket feldobunk, például ha egy fehér sátor majdnem minden este új mintát kap és megújul. Mindenki szeret színes lenni, ez egy különleges dolog – vallja.

KD

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában