Campus Fesztivál 2021

2021.08.09. 13:01

Egy praktikus ötlet, ami túlmutat a szokásos ételhordáson

A hulladékmentes ebédelésért: acéldoboz az egyszer használatos műanyag helyett.

Szabó Eszter a fenntartható étkezés egyik fontos eleméről beszélt | Fotó: Kőfaragó Zsuzsa-archív

A július végi Campuson Szabó Eszter egy Egyetem téri beszélgetésen a Felelős Gasztrohős Alapítvány képviselőjeként volt jelen. Főként az élelmiszer-pazarlásról beszéltek a meghívott vendégek, de szóba került ekkor többek között az úgynevezett fenntartható étkezés is.

Szabó Eszter a fenntartható étkezés egyik fontos eleméről beszélt | Fotó: Kőfaragó Zsuzsa-archív

– A Felelős Gasztrohős Alapítványnak alapvetően kétirányú a tevékenysége, az egyik rész a fenntartható vendéglátás. Tanácsot adunk a vendéglátóhelyeknek abban, hogy miként tudnak környezettudatosabban működni. Mi adjuk a fenntartható vendéglátóhely minősítést, amelyhez hét kritériumnak kell megfelelni – tudatta Eszter. Mint mondta, az egyik kritérium az, hogy nem használhatnak polisztirol habdobozt, és csak kérésre adhatnak szívószálat.

– Alapítványi szinten eddig is foglalkoztunk azzal, hogy a vendéglátás, hogyan tud zöldebb lenni és környezettudatosabbá tenni a csomagolóanyagokat. Ennek az egyik része az, hogy az eldobható helyett a moshatót válasszák, hiszen ez a legfenntarthatóbb megoldás – hangsúlyozta. Eszter rámutatott ennek kapcsán jött létre a Rakun Dobozközösség.

„Ez a nagymama régi ételhordós rendszere újabb formában, egy applikációval kiegészítve. Egy alkalmazáson tud előfizetni a vendég, egy havidíjat kell fizetnie, és ezért annyiszor használhatja ezt az acéldobozt ételelvitelre, ahányszor csak szeretné”

– magyarázta.

Olcsóbb és fenntarthatóbb

Bár mindkét félnek pénzbe is kerül ez a rendszer, mégis költségmegtakarítást is jelent. – Ha azt vesszük, hogy egy vendég mindennap elvisz a menzáról egy kétfogásos menüt, akkor naponta kifizet 100–200 forintot az eldobható dobozokért. Ennek a dobozközösségnek 500 forint a havidíja, tehát nagyjából egy hét alatt megtérül ez a díj, és nemcsak egy, hanem több mint 30 helyen használhatja a dobozt. A vendéglátóhelyen ugyanez a helyzet, nyilván ez a polisztirol habdoboz – ami most már szépen lassan kikerül a forgalomból – egy nagyon olcsó alternatíva volt, de folyamatosan vásárolni kell. Neki is havidíjat kell fizetnie, egy bérlési rendszerbe kerül, viszont nem kell folyamatosan vennie a dobozokat – részletezte Eszter.

Sokan már figyelnek arra, miből ebédelnek

A kormányrendelet értelmében július 1-től tilos forgalomba hozni olyan egyszer használatos műanyag termékeket, továbbá oxidatív úton lebomló műanyagból készült terméket, mint például az expandált polisztirolból készült ételtároló edényeket. A Rakun Dobozközösség a hulladékmentes ebédelésért jött létre, acél elviteles dobozokat lehet tőlük bérelni, s bizonyos éttermekben ebbe kérhetik az ebédet.

Az acéldobozból is ugyanúgy jól lehet lakni | Fotó: Kőfaragó Zsuzsa-archív

Szabó Eszter, a dobozközösség munkatársa szerint július óta a vendégek egy része is jobban odafigyel arra, hogy ne műanyagból egyen. – Olyan alternatívát keres mindenki, amely vírushelyzetben is megállja a helyét. A rakunnak az az egyik előnye, hogy itt nem arról van szó, hogy a saját dobozodat viszed – ami higiéniai szempontokból aggályos lehet –, hanem a vendéglátóhely által elmosott, fertőtlenített dobozban kapod meg az ételt – tudatta.

KD

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában