Recepttel

2021.06.08. 14:11

Megtudtuk, hogyan és miből készülnek a legfinomabb fagylaltok

A jó idő érkeztével a fagylaltozók is kinyitottak.

20210604 Debrecen fotó: Kiss Annamarie KA Hajdú-Bihari Napló Fagylaltozó riport.

Fotó: Kiss Annamarie

Fagylaltozó családok a Nagyerdőn, tölcsérrel a kézben andalgó párok a belvárosban és fagylaltkelyheket falatozó fiatalok a kávézók teraszán. A hűsítő finomság szezonjának kezdetén szakértőt kérdeztünk a jó fagylalt mibenlétéről, illetve a nyári trendekről.

Kiss István vendéglátás-vezető| Fotó: Kiss Annamarie

A klasszikus változatok mellett a trópusi ízek is kezdenek elterjedni Debrecen fagylaltozóiban. A legnépszerűbbekről Kiss István, a Hotel Divinus*****-ban üzemelő Fragola Fagylaltozó vendéglátás-vezetője számolt be a Naplónak. – Az idén a magvas, egzotikus gyümölcsök kerültek előtérbe, s általánosságban is elmondható, hogy a glutén-, tojás-, tejmentes, illetve vegán fagylaltok egyre nagyobb teret nyernek a piacon. A jó fagylaltokat a hozzávalók magas minősége, illetve a nagy gyümölcshányad jellemzi. Mi bizonyos verziók esetében akár külföldről beszerzett alapanyagokkal is dolgozunk a legjobb eredmény eléréséért – emelte ki a szakember.

Az elkészítés főbb metódusaira is kitért. – A fagylaltok kétféleképpen állíthatók elő: a főzött típus tejből, tejszínből, tojássárgájából, illetve ízesítőanyagokból (például cukor, méz, gyümölcssűrítmény) készül. Az állagbeli ízlés teljesen szubjektív: valaki a hagyományos, lágyabb, krémesebb vonalat szereti, a cukrászok is inkább ezt tekintik igazi fagylaltnak. A másik forma a főzés nélküli alapanyagokból, fagylaltgéppel készült fajta.

Kiss István szerint a jó alapanyag kiváltója lehet rengeteg étel, illetve ital fagylalttal való párosításának. – A klasszikus csokoládé-vanília íz is akkor működik jól, ha jó minőségű kakaóport, illetve valódi vaníliát használunk hozzá. Mi mindkét fajtának nagy figyelmet szentelünk, a csokoládén belül pedig gyakran váltogatjuk az alapízt, most például egy Sao Tome afrikai tejcsokoládét, illetve egy meggyes fondant alapot variálunk, de megtalálható kínálatunkban az ecuadori csoki is. A fanyar, gyümölcsösebb ízek étvágygerjesztők, és szomjúságoltók lehetnek, a krémesebb, édesebb verziók pedig önállóan is meg tudják állni a helyüket desszertként. A fagylalt milyenségétől függ, hogy proseccóhoz, pezsgőhöz, borhoz vagy akár alapanyagként jegeskávéhoz is tálalhatjuk. Egy pekándiós fagylalthoz jól illik a chardonnay, egy vaníliás-krémes fagylalthoz az eszpresszó kávé, mascarponés gesztenyeágyra öntve, úgynevezett affogatóként. Egy kókuszos fagyi valamilyen könnyedebb fehérborhoz idomul leginkább, piros bogyós mellé pedig a merlot tökéletes választás. Palacsinták, szuflék, sütemények tökéletes társa egy minőségi fagylalt, de akadnak a fúziós konyha receptjei között olyan variációk is, melyekben kitűnő párjai lehetnek szárnyas­ételeknek. A felhasználás módja tehát végtelen számú lehet – hangsúlyozta a vendéglátás-vezető.

Péter Szabolcs

Vegán házi fagylalt kezdőknek

Újra itt a nyár, ám aki nem a tölcséres fagylaltok szerelmese, otthon is elkészítheti a saját, kelyhes változatát.

Ha szeretnénk egy ínycsiklandó házi fagylaltot kipróbálni, elég pár hozzávaló, egy turmixgép és máris kész a könnyű, finom jeges édesség. Hámozzuk meg, szeleteljük fel és tegyük a fagyasztóba a banánokat, legalább egy fél napra. Miután rendesen megfagytak, adjuk hozzá a vegán mogyorókrémhez, illetve egy marék kekszhez (ízvilágtól függően), és mixeljük össze a turmixban a hozzávalókat, amíg krémes állagot nem kapunk. Ha nem elég puha állagú a mix, adjunk hozzá mandulatejet!

Amikor összeérnek a hozzávalók, a krémhez adjunk hozzá még néhány darab kekszet, és lassan kavarjuk a masszához. A kész fagylaltot tegyük vissza a fagyasztóba egy pár percre, hogy kissé megdermedjen. Tálaljuk mandulával, banánnal, esetleg mogyoróval megszórva!

Hozzávalók

  • 4 darab banán
  • 9 darab keksz
  • 1 evőkanál vegán mogyoróvaj
  • indokolt esetben egy evőkanál mandulatej hozzáadása
  • 1 kávéskanál mogyoró vagy mandula a díszítéshez
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában