apró kedvencek

2021.03.04. 21:36

Népszerűek a szerethető szőrös rágcsálók

A tengerimalacok képesek megismerni a gazdájukat, míg a hörcsögök csupán az emberi hangot.

Fotó: Illusztráció / Shutterstock

A tengerimalacok és a hörcsögök is a közkedvelt háziállatok közé tartoznak napjainkban. Ezek a rágcsálók korábban is hatalmas népszerűségnek örvendtek, azonban mára előfordul, hogy napi szinten keresik a vásárlók őket a kisállat-kereskedésekben.

– Vélhetően a tengerimalacok kedveltsége abban rejlik, hogy méretre nagyobbak, mint egy táncoló egér vagy egy törpehörcsög, ezért egy kisebb gyermek is egyszerűen tud ezzel az állattal bánni. Emellett hamar hozzászoknak a gazdájukhoz, felismerik az embereket, és nagyon barátságos teremtmények – mondta Tóth Ádám, egy kisállat-kereskedés üzletvezetője.

– A helyigényüket illetően legalább 80 centiméter hosszúságú, de inkább 100 centiméteres vagy ettől is nagyobb ketrecre van szükségük. Egyedül nem igazán érzik jól magukat a tengerimalacok, ezért legalább kettőt érdemes belőlük együtt gondozni. Ami sokaknak fejtörést okoz, a nemük szerinti tartás. Ezt tekintve két nőstény tökéletesen jól érzi magát együtt, de a hímeket akkor ajánlott összeengedni, ha van közöttük korkülönbség, mert ebben az esetben nem alakul ki a ketrecen belül dominanciaharc – folytatta. – Sokféle jutalomfalat létezik a tengerimalacoknak, amivel kedveskedhetünk a számukra. Arra kell mindig figyelni, hogy ne tartalmazzon az adott étel cukrot vagy olyan anyagot, amely káros lehet az egészségükre. Alapvetően szénával táplálkoznak, melyet ki kell egészíteni magkeverékekkel. Érdemes figyelni arra, hogy széna folyamatosan legyen a tengerimalacunk előtt, a többi ételt pedig naponta egyszer elég, ha megkapja – emelte ki, majd hozzátette: a szobatisztaságot nem várhatjuk el tőlük, így almot kell alájuk tenni, amit naponta legalább kétszer cserélni kell. A tengerimalacok szaporodását illetően változó, hogy hány utódot hoznak a világra. Tóth Ádám megosztotta: arra kell figyelni, ha szaporítani szeretnénk őket, hogy nyolc hónapos koruk előtt kezdjük el, mert utána bezáródik a medencecsont és csak segítséggel tudják megszülni az utódjaikat.

Nyugodt, önálló rágcsáló

A hörcsögöket főként azok az emberek szokták vásárolni, akiknek a lakásukban kisebb hely áll egy ketrec rendelkezésére. – Ezeknél a rágcsálóknál gyakrabban előfordul, hogy harapnak, főleg akkor, ha megijednek valamitől, vagy hirtelen felébresztik őket. Amennyiben kiskoruktól kezdve folyamatosan foglalkoznak velük, teljesen barátságossá válnak. Arra nincs kimutatás, hogy ténylegesen a gazdájukat megismerik-e ezek az állatok, de az emberi hangot határozottan észlelik – ismertette a kisállat-kereskedés üzletvezetője. – Ezen rágcsálók esetében kicsit bonyolultabb az etetés, kevesebb szénát fogyasztanak, inkább magokkal kell őket táplálni. Elég, ha naponta egyszer kapnak élelmet, de szükségük van az állati fehérjére is, így kukacokat is igényel az étrendjük – hívta fel a figyelmet, majd hangsúlyozta: a hörcsögök akár havonta is képesek szaporodni, ezért erre kiemelt figyelmet kell fordítani. Ha több példányt vásárolunk, ajánlott őket külön tartani.

Megfigyelhető, hogy a természetben is egyedül élnek általában, ezért nem igénylik a fajtársaik jelenlétét. A leg­gyakoribb hiba, hogy az emberek nem megfelelő forrásból tájékozódnak a hörcsögök igényeiről, mielőtt magukhoz veszik őket. Ebből következik, hogy rossz körülmények között tartják állatukat, amiből viselkedésbeli problémák származhatnak.

Intelligens házi kedvenc a patkány

A patkányokkal szemben számos előítélet él az emberekben, ám a tév­hitekkel ellentétben ezek a rágcsálók kiváló háziállatok lehetnek. Amellett, hogy hozzánőnek a gazdájukhoz, magas az intelligenciaszintjük. – A patkányokat különböző mutatványokra és trükkökre is meg lehet tanítani, teljesen megszelídülnek, az ember akár a vállán is tarthatja őket – osztotta meg lapunkkal Tóth Ádám, egy kisállat-kereskedés üzletvezetője. – Vannak, akik kimondottan keresik ezt a házi kedvencet, mert elképesztő, mennyire tudnak ragaszkodni az embertársukhoz. Sokak azt gondolják, hogy a patkányok vadak, harapnak és agresszívak, azonban a legszelídebb állatok közé tartoznak – mondta. – Az etetésüket illetően rengeteg állati fehérjét igényelnek. Vannak speciális patkányeledelek, amik úgy néznek ki, mint egy granulátum, s tartalmaznak minden fontosabb tápanyagot. Ezt ki lehet egészíteni egy kis sárgarépával vagy egyéb zöldséggel – tette hozzá.

– Olyan ketrecre van szükségük ezeknek az állatoknak, amely viszonylag nagy alapterületű és magas falakkal rendelkezik, mert szeretnek magasabb részekre is mászkálni. Egy többszintes helyiség a legideálisabb a számukra – közölte Tóth Ádám.

Alacsony költségvetésű

– Mivel a patkányok csoportosan élnek a természetben is, így élvezik, ha van társaságuk. Nem bántják egymást, ha összezárva tartjuk őket, sőt kifejezetten jó hatással van rájuk. A táplálkozásukat illetően a patkány kalóriára étkezik, ami azt jelenti, hogy nem eszik többet, mint amennyire a szervezetének szüksége van. Orvosi ellátásra ritkán szorul, alapvetően csendes, tiszta állat és kis helyen is elfér. Így a költség, amit rá kell fordítanunk nagyon minimális – mondta.

– Sok olyan érdekesség van, melyet az emberek nem tudnak a patkányokról: a hosszú farkuk kiváló egyensúlyt biztosít a számukra, így bárhova képesek fel-, illetve elmászni. Jól úsznak, és élvezik is a vizet, a várható élettartamuk pedig három év. A hím patkányok nagyobbak, durvább a szőrük, míg a nőstények játékosabbak és aktívak, így könnyű őket megkülönböztetni. Továbbá segíthet, ha ellenőrizzük az ivari nyílások távolságát. Ha a két nyílás közel van egymáshoz, akkor nősténnyel, ha távolabb, akkor hímmel van dolgunk – osztotta meg.

Vámosi Kira

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában