a dietetikus tanácsai

2020.10.05. 14:53

Hasznos tápanyagok, sokféle formában

A szervezetünk vitaminszükségletét zöldség- és gyümölcsfogyasztással részben biztosíthatjuk.

Fotó: illusztráció / Shutterstock

Az őszi és a téli időszakban már nem jutunk annyi vitaminhoz a táplálékainkból, mint amennyire a szervezetünknek szüksége lenne. Arról, mivel lehet megerősíteni az immunrendszerünket a nyári szezont követően, Hojcska Noémi dietetikust kérdezte a Napló.

– Az elsődleges immunerősítő anyagunk a C-vitamin, ez azt gondolom, hogy már köztudott. Jelentősen a zöldpaprikában, a petrezselyemzöldben, a citrusfélékben, a karalábéban, a brokkoliban, a kiviben, a savanyú káposztában, a csipkebogyóban és a homoktövisben van jelen a legnagyobb mennyiségben – mondta a szakember.

A D-vitamin szintén jelentős szereppel bír az immun­erősítésben, ez a vitamin azonban mindössze az elmúlt időszakban került fókuszba.

„Korábban nem tulajdonítottak neki túl nagy jelentőséget, de kiderült, hogy az immunerősítésben is erősen közrejátszik. A D-vitamin a napfény hatására a bőrben termelődik, de vannak olyan élelmiszereink, amelyekben jelentős mennyiségben megtalálhatóak. Ilyen egyebek mellett a gomba, a máj, a tojás és a tejtermékek”

– részletezte Hojcska Noémi.

Nem csak nyersen

– A flavonoidok a zöldségek és gyümölcsök színét adó, az immunrendszerünk működése számára nélkülözhetetlen anyagok. A zöldek és a piros anyagok a legerősebb flavonoidok, így egyebek mellett a brokkoli, a cékla, az áfonya, a szeder, illetve a paradicsom. Fontos tudni, hogy a C-vitaminnal ellentétben, a flavonoidok tárolás hatására nem bomlanak le, így tehát ezeket fagyasztva, sűrítmény vagy kifőzött változatban is fel lehet használni károsodás nélkül – emlékeztetett a dietetikus.

A szakember hangsúlyozta, az ómega-3 zsírsavak jelentősek gyulladásgátló hatásuk miatt. – Ezek elsősorban a halakban, a tonhalban, a heringben, a szardíniában, valamint a lenmagban vannak jelen legnagyobb mennyiségben, de ugyanúgy az olajos magvak is tartalmazzák – mondta a specialista.

Hojcska Noémi arról is beszélt, hogy a zöldségeink és a főzeléknövényeink a vitaminok és ásványianyag-tartalmukon túl a rosttartalmuk miatt is jelentősek egészségünk fenntartása érdekében. – A rost táptalaja a bélflóránk hasznos baktériumainak. Ezek a baktériumok megakadályozzák, hogy a kórokozók jelentősen elszaporodjanak a szervezetünkben, ezért is fontos ezeket fogyasztani. Ezeket a baktériumokat tartalmazzák a fermentált ételek, többek között a joghurt, a kefir, a savanyú káposzta, valamint a nyáron népszerű kovászos uborka – ismertette.

Fontos a folyadék

Nemcsak nyáron, hanem a hűvösebb, őszi időszakban is nagyon fontos a megfelelő folyadékmennyiség elfogyasztása.

– Ilyenkor nem muszáj csak víz formájában fogyasztani, természetes, ha jobban esik a hőmérséklet lehűlése után egy forró tea. Ha ilyen formában fogyasztunk folyadékot, érdemes a csipkebogyó- vagy a hibiszkuszvirág-teára voksolni, hiszen ezeknek magas a C-vitamin-tartalma is. Fontos ügyelni arra, hogy ne forraljuk, inkább csak áztassuk ezeket az őrleményeket, mert hő hatására a C-vitamin lebomlik. Kiemelném még a lapacho teát, ami az immunerősítő hatása miatt jelentős az őszi szezonban – fűzte hozzá.

Nem előny a sok stressz

Az immunrendszerünket jelentősen legyengíti, ha lefárasztjuk magunkat, ha nem pihenünk eleget, illetve az is, ha stresszes, rohanó hétköznapokat élünk. – Ezeket mindenképpen érdemes mellőzni, valamint fontos figyelemmel kísérni, milyen mennyiségben fogyasztunk vitaminokat. Tudni kell, hogyha keveset viszünk be a szervezetünkbe, akkor nyilván nem fejtik ki hatásukat a várt módon, ugyanakkor, ha sokat fogyasztunk, akkor túladagolást eredményezhet. Azt gondolom, hogy a napi bevitel szempontjából mintegy 10 dekagramm savanyú káposzta, egymaréknyi olajos mag vagy félkilónyi zöldség fogyasztása ideális lehet. Fontos tájékozódni, hiszen egyéni az, kinek milyen mennyiség a szükséglete, függhet többek között az életkortól, a fizikai aktivitástól és a súlytól egyaránt – mondta el Hojcska Noémi dietetikus.

A szakember kiemelte, nem vitás, hogy a téli időszakban képtelenség annyi vitamint táplálékainkkal elfogyasztani, amire szükségünk lenne, mindenképpen ki kell egészíteni azt.

„Azt érdemes figyelni, hogy a kiegészítés szintetikus anyagok helyett mindig természetes vitaminokkal történjen, legyen a kivonat egyebek mellett csipkebogyóból, homoktövisből”

– tette hozzá.

Bucsi Bernadett Ildikó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában