dekortippek

2020.09.25. 16:30

Sokat dob a portán egy hangulatos ajtódísz

Jó benyomást tesz a vendégekre, és szebbé tudja varázsolni a házunkat.

Molnár Gina szerint barátságosabbá teszi otthonunkat egy ajtódísz | Fotó: Molnár Gina-archív

Ha lakásdíszekről beszélünk, akkor egyre több embernek jut eszébe, hogy a lakáson kívül a bejárati ajtó is a ház része, így egyre népszerűbb, hogy évszaknak megfelelően ezt is dekorálják az ott lakók ajtódísszel, vagy ahogy mostanában mindenki emlegeti, kopogtatóval. – Mindig kérdezik, hogy miért hívják kopogtatónak az ajtódíszt, de hiába kerestem, nem találtam hiteles információt erről – válaszolta a Napló érdeklődésre Molnár Gina, aki 2014 óta foglalkozik ajtódíszek készítésével.

Rólunk árulkodik

Molnár Gina szerint barátságosabbá teszi otthonunkat egy ajtódísz | Fotó: Molnár Gina-archív

Ő úgy látja, valószínűleg azért emlegetjük így, mert az amerikai és angol filmekben láttuk, hogy nemcsak szimplán kopognak az ajtó előtt állók, hanem a bejárati ajtóra felszerelt fém fogantyúval ütögethetik is azt, jelezve, hogy megérkeztek. – Mivel a filmekben évtizedek óta látjuk, hogy az angolok és az amerikaiak a kopogtató helyére ajtódíszt is akasztanak, feltehetően ezért neveztük el itthon így, és abban is biztos vagyok, hogy innen vettük át a szokást, hogy dekoráljuk az ajtónkat, mert náluk ennek nagy hagyománya van – fogalmazott.

Fontos kérdés, miképpen készül el egy ajtódísz. Molnár Gina elmondta, attól függ, hogy melyik fajtára gondolunk. Ő ugyanis többfélét készít. – Talán a legelterjedtebb technika, amikor egy szalmaalapot betekerünk szalaggal, és erre ragasztunk különböző terméseket, figurákat – magyarázta. Anyagokból mindenfélét használ, ami az adott évszakra jellemző dekorációs elem. Például tavasszal nyuszit és tojást, nyáron sok virágot, ősszel falevelet, bármit, ami színben illik az évszakhoz. Hozzátette, télen olyan dekorációs elemeket használ, amiket karácsonyfára szokás tenni. – Értelemszerűen ezt az ember minden évszakban cserélgeti, de én olyan kopogtatót is készítek, ami tavasztól akár egészen az ősz végéig díszítheti a bejárati ajtónkat – hangsúlyozta. Az alkotó olyan díszeket is szokott kötni, amelyeket mezei kopogtatónak hív. Azért nevezte el így, mert természetes anyagokból, száraz virágokból készülnek. Ahogy ránéz az ember, eszébe jut a szélfútta mezők és vadvirágos rétek játékos hangulata.

„Ezekben a kopogtatóimban tényleg szívem-lelkem benne van”

– emelte ki. Megjegyezte, hogy aki egyedi otthonra vágyik, nem a tucatot választja. Szeretné, ha az egyéniségét is tükrözné az ajtódísz. – Ezért készítek én is többfélét, hogy mindenki megtalálja azt, ami passzol az egyéniségéhez, a lakása stílusához – hangsúlyozta.

Több, mint tárgy

Ezen tárgyak egyértelműen dekorációs elemek, vagyis használati funkciójuk nincsen. Ellenben nagyon szépen fel tudják dobni egy-egy otthon hangulatát, már azelőtt, mielőtt valaki belépne a házba. Az alkotó azt tapasztalja, hogy szeretjük szépítgetni a lakásunkat, hisz ettől lesz otthonos. – Mindenkinek barátságosabbá tenné az otthonát, ha lenne egy az ajtón – állapította meg. Ő alapvetően azoknak ajánlja a díszeket, akik egyébként is adnak az otthonukra, szeretik szépítgetni azt, valamint törődnek például az ünnepekkel. Ezek a tárgyak egyre népszerűbbek itthon, és általában olyan igényes nők vásárolják, akik nemcsak magukra, hanem a lakásukra is adnak. Molnár Gina kifejtette, az ajtódíszeknek van egy néma üzenete azoknak, akik elsétálnak a bejárat előtt, vagy vendégként érkeznek egy otthonba.

„Egy mesés kopogtatóra nem azért van szükség, hogy szebbnek tűnjön a ház, hanem azért, hogy elárulja: szeretetben, békességben, boldogságban élnek az ajtó mögött”

– tette hozzá az alkotó.

GCS

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában