utazás a földi paradicsomba

2020.08.22. 17:10

Kalandosan indult, életre szóló élményekkel folytatódott Gáborék krétai nyaralása

Mihály Gábor és kedvese, Sajtos Anita kézen fogva fedezték fel a görög szigetet.

A jelenlegi helyzetben sokan nem merték vállalni a külföldi nyaralással járó kockázatokat: visszamondták foglalásukat, utazásukat egy másik időpontra tették át (jövőre). Csakhogy kivételek mindig akadnak: Mihály Gábor és Sajtos Anita azon magyarok közé tartoznak, akik „hátizsákkal a hátukon” nekivágtak az utazásnak. A pár rengeteg helyen járt már a világban, Gábor egyéves korától kezdve kalandoréletet él, így biztos volt benne: ha a rendkívüli intézkedések engedik, akkor még idén bejárja szerelmével Kréta legszebb zugait.

Útjuk nem indult zökkenőmentesen, ugyanis hiába a „zöld zónához” tartozik Görögország, számtalan óvintézkedésnek kell eleget tenni: előzetes kérdőívkitöltés, QR-kód-igénylés és így tovább.

„Valójában a repülőgépünk felszállása előtt tudtuk meg néhány órával, hogy van helyünk a gépen, és elutazhatunk a csodás szigetre.”

Reggel 6 órakor indult a gépünk, a QR-kódot pedig éjfél körül kaphattuk meg, ami szükséges ahhoz, hogy a mostani körülmények között külföldre utazhassunk. A repülőgépre sem engedik fel azokat, akiknek nincs kódjuk. Másfél hete tértünk haza, néhány napot töltöttünk a görög szigeten, de már akkor határőrök várták érkezésünket: akiknek 1-es számmal kezdődött a kódjuk, azokat tesztelték, akiknek 2-essel, azok mehettek tovább a hotelbe – részletezte utazásuk eseménydús kezdetét a Naplónak, majd egy rövid élménybeszámolóval folytatta.

Gazdag történelem

– Kréta a legnagyobb és a legkalandosabb görög sziget, 600 ezren lakják, fővárosa Heraklion, ahol a szigeten lakók körülbelül fele él. A második legnagyobb város Hanía, majd nagyságban követi Réthimno, ahol egyébként Kréta legnagyobb óvárosa található. Hatalmas sétálóutcák, óriási strand (négy kilométer hosszú homokos tengerpart) található – sorolta a főbb városokat, majd kicsit visszanyúlt a múltba: – A középkorban a csodás szigetet a velenceiek uralták, ezért is az a sok sikátor, balkonos ház, illetve ők építették a világítótornyokat. Majd később más nép kezébe került Kréta, török uralom alá, s ez meg is mutatkozik: rengeteg mecset, tipikus török épületek, faerkélyes házak – taglalta.

Nevezetességek, tengerpart

A fiatal világutazó csak dicsérni tudta a szigetet, és külön kiemelte, hogy a tengerparton sétálva hatalmas hullámokat láthatunk. Állítása szerint soha nem találkozott még kétméteres vízfodrokkal.

A természeti látnivalók mellett a pár több nevezetességet is megcsodálhatott, többek között az Arkadi-kolostort, amely talán az egyik legszebb a Krétán található épületek között.

– Nagyon sokan menekültek, bújtak el a kolostorban, amikor a törökök megtámadták a krétaiakat. Körülbelül 800 embernek nyújtott menedékhelyet, ők voltak azok, akik nem kívántak behódolni a törököknek: az egyik katona belelőtt egy puskaporos hordóba, mindnyájan a helyszínen meghaltak. Ezt a napot a krétaiak nemzeti ünnepként tartják számon – említette érdekességként.

Mihály Gábor és Sajtos Anita nagyon sok mindent megnéztek Krétán, többek között az Arkadi-kolostorhoz is ellátogattak | Fotó: Mihály Gábor-archív

Knósszosz az övezet legnagyobb régészeti lelőhelye és történelmi emlékhelye egyaránt. Anita és Gábor semmiképpen nem akarták úgy maguk mögött hagyni Krétát, hogy a híres épületkomplexumot ne látták volna. – Akkoriban csaknem 100 ezren lakták a várost, azonban egy vulkánrobbanás után szökőár borította el Knósszosz városát, hatalmas pusztítást végzett, mindent ellepett a hamu: véget vetett az egész civilizációnak – hangsúlyozta.

Fenséges ételek

Ezután a krétai konyhából kaptunk egy kis ízelítőt: – Sokan mondják, ha Görögországba utazunk, akkor ne kérjünk all-inclusive ellátást, mert a vendéglőkben nagyon ízletes ételeket szolgálnak, így jobb bejárni a helyi éttermeket.

„Nagyon jó árban vannak az ételek, 8-9 euróért már miénk is lehet egy főfogás, sőt minden egyes alkalommal kaptunk ajándékba előételt, ­desszertet.”

Ízletes ételek, kedves kiszolgálás, a gírosz fenséges, amiből nem maradhat ki az olívabogyó. A muszakát (rakott padlizsán) mindenkinek csak ajánlani tudom, de a tengeri herkentyűket is istenien készítik el – fűzte hozzá.

Nagy Emese

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában