új módszer

2020.03.25. 19:03

Van megoldás az időjárás-érzékenységre

Egy új tudomány, a meteogyógyászat kutatja a frontérzékenység okait.

Fotó: Tóth-Képíró Renáta magánarchívuma

Az időjárás okozta változások megviselik az emberi szervezetet, a frontérzékenység a magyar lakosság mintegy 30 százalékát érinti – mondta el a Naplónak Tóth-Képíró Renáta, a debreceni Meteo Klinika Front-Pont szakembere. – Nem könnyű fejfájással, vagy fáradtan, rosszkedvűen élni, vagy attól rettegni, hogy mikor jön a következő front, és vele az elviselhetetlen idegesség, az ízületi fájdalom vagy akár a gyerek rossz magatartása. Olykor csak azt vesszük észre, figyelmetlenebbek vagyunk, többet hibázunk.

„Ahogy változik a klíma, és egyre stresszesebb az életünk, úgy szaporodnak a panaszaink minden korosztályban a gyerekektől az idősekig.”

Bizonyos egészségi és életkori állapotok hajlamosabbá tesznek minket az időjárás-érzékenységre. Ilyen többek között az időskor, vagy ha valaki krónikus betegségben szenved, de fokozott terhelés alatt álló szervezetet is nagyon megvisel, például várandósság, hormonális változások, stresszes életszakasz – fejtette ki.

Nem csak fejfájás

Megtudtuk, a frontérzékenységre való hajlam örökölhető, de hogy kinél milyen tünetet okoz, egyénenként változik. Van, akinek a vérnyomása ingadozik, vagy alvási problémákkal küzd, lehangoltak érzi magát, fáradtabb, olyan nincs, hogy mindenkinek a feje fáj. Személyre szabottan történik a panaszok kiértékelése, erre szolgálnak a mérőműszerek, hogy valóban időjárás-változások okozzák-e a tüneteket, és ha igen, pontosan mi.

A frontérzékenységgel a meteogyógyászat foglalkozik, de ez mit is jelent pontosan?

– Ez egy új tudomány, mely azt kutatja, hogy a légköri környezet milyen élettani következményekkel jár. A hőmérséklet, páratartalom, légnyomás és számos paraméter változásokhoz szervezetünknek folyamatosan alkalmazkodni kell, és ez nem mindig megy zökkenőmentesen. Már Hippokratész is foglalkozott ezzel a kérdéssel, és teljesen egyértelmű utalásokat tett, hogy az időjárás és a klíma komolyan befolyásolja egészségünket. A Meteo Klinika pestszentlőrinci központjában ezért hatalmas, az egész országra kiterjedő humánmeterológiai mérőállomás-hálózatot működtetnek, és az onnan percenként bejövő több ezer adatot tárolják és elemzik – fogalmazott Tóth-Képíró Renáta.

Terápiás fényszemüveg

A debreceni Front-Pont szakemberei: Képíró-Póser Bernadett és Tóth- Képíró Renáta | Fotó: Tóth-Képíró Renáta magánarchívuma

Hozzátette: a kiértékelések után az egyénre szabott hang- és fényterápiát alkalmazzák a betegeknél. – Ez a készülék egy számítógép, fény- és hanghatásokkal segíti az időjárás következtében felbomlott egyensúlyi állapotok helyreállítását. A szemüveget személyre szólóan, „tüneteire szabva” kapja a páciens, és akkor kell hordani, amikor jelentkeznek a panaszok. Négyféle kezelésünk van, attól függően, kinek mire van szüksége. A fényterápia frontérzékenységre nyújt megoldást, alkalmazunk stresszoldó kúrát a feszültség levezetésére, illetve évszakváltozásokkor. A fáradtság és a fényhiány ellen energetizáló, feltöltő kezeléssel tudunk fellépni, valamint van olyan kúránk is, mellyel a leterhelt szervezetet, az immunrendszert is erősíthetjük – mondta Tóth-Képíró Renáta.

VK

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában