Helyszíni riport

2023.10.19. 15:44

Az eltűnt vemhes koca nyomába eredtünk – helyszíni riportunk a debreceni „Biczóban” élőkkel

A sertés tulajdonosa, Juscsák József 100 ezer forintra emelte a nyomravezetői díjat.

Nagy Emese

Nyakunkba vettük a Biczó István kertet, de nem jártunk sikerrel

Forrás: Kiss Annmarie

Fotó: Kiss Annamarie

Ahogyan arról korábban beszámoltunk, egy vemhes koca tűnt el három hete Debrecenben, a Serly-kanyar környékén. A tulajdonos, Juscsák József égen-földön kereste, több felkapott Facebook-csoportban is megosztotta, hogy milyen úton-módon tűnt el, hiszen mégiscsak egy 300 ezer forint értékű haszonállatról van szó.

100 ezer forintot kap a megtaláló

Az eset óta mentek a találgatások a közösségi oldalon, mi történhetett a 200 kilós kocával. Egy bő hete megkerestük a tulajdonost, aki a Haon érdeklődésére elmondta, nincs hír az állatról, azonban nagyon szeretné, ha valamilyen csoda folytán előkerülne: 50 ezer forintot ajánlott fel annak, aki előkeríti, visszaviszi neki a sertést. Ez kilenc napja történt, a felkínált összeg azóta duzzadt.

 – Százezer forintot adok annak, aki tud bármilyen olyan hasznos információval szolgálni, ami alapján megtalálom a kocám – fogalmazott szerdán portálunknak Juscsák József, aki még azt is hozzátette, a tartás díját is kifizeti annak, akinél több hétig éldegélt a vemhes koca, csak legyen meg!

Mit tudhatnak a Biczó István-kertben élők? – fogalmazódott meg szerkesztőségünkben a kérdés, majd nyomába eredtünk a gigantikus állatnak, hátha kiderül valami, amivel segíthetünk a tulajnak „hazaterelnie” a kocát.

Napokig szóbeszéd tárgya volt az elkóborolt sertés, de úgy tudom, érdemi információval senki nem tudott szolgálni. Juscsák Józsefet sokan ismerjük errefelé, tudjuk, hol szokta legeltetni az állatait, de hasonlót korábban nem hallottunk, hogy loptak tőle el jószágot

 – fogalmazott egy helyi idős ember, mire mi visszakérdeztünk: úgy gondolja, hogy ellophatták? – Jaj, nem úgy értettem, hogy most valaki direkt meglovasította a kocát, egy ekkora állatot nem lehet csak úgy elcsenni – mondta nevetve. Hozzátette, azért fogalmazott így, mert néhány hete többen azt mondták, hogy azon sem lepődnének meg, ha valaki beterelte volna a saját portájára. Így vélekedett az általunk megkérdezettek nagy többsége, de azért akadtak jóhiszemű emberek is.

Debrecen Biczó haon
Sok fás terület van a környéken
Forrás: Kiss Annamarie

Eltérő vélemények a koca ügyében

Több tíz éve élek ezen a környéken, ha korábban mondja nekem valaki, egy itteni gazdától eltulajdonítottak egy jószágot, akkor elhinném rögvest, de mostanában nem jellemző, hogy errefelé lopnának egymástól az emberek

 – hangsúlyozta portálunknak egy idős asszony, aki szerint nem lehetetlen, hogy a koca megbújt egy közeli erdős területen. – Ha körbenéz, akkor láthatja, nem nehéz itt fás területet találni, akad jócskán földút is, nem lehet nehéz eltűnni a rengetegben – tette hozzá.

A környéken valóban többen foglalkoznak jószágtartással, benéztünk egy-egy porta udvarára: kapirgáló tyúkok, gágogó kacsák néztek velünk „farkasszemet”. Disznót nemigen láttunk.

– Kit keresnek? – szegezte nekünk a kérdést egy botján támaszkodó bajszos, idős férfi. Hallván válaszunkat, miszerint az eltűnt kocát, felnevetett, és azt mondta: – Az már nem lesz meg. Egy ekkora állat nem tud csak úgy felszívódni, és hiába látni mifelénk kóbor állatot, út szélén kukorékoló kakast, azért egy 200 kilós disznó feltűnne mindenkinek. Nem akarok én senkit sem meggyanúsítani, de azt valaki már levágta, ami azért is szomorú, mert úgy hallottam, hogy egy vemhes koca tűnt el. 

Kizárt dolognak tartom, hogy valahol az erdőben éldegélne, nincs ott számára semmi ehető. Ha el is kószált, akkor 1-2 nap után viszontlátta volna a gazdája, mert az állatnak bizony a gyomra parancsol, ami visszaküldte volna őt lakott területre – osztotta meg vélekedését,  ami valljuk be, egyáltalán nem rossz feltételezés. Nagyon úgy tűnik, a 2008-as tetétleni fantom rejtélye után most itt egy újabb megfejtésre váró ügy: ki látta a 2023-ban eltűnt biczói kocát?

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában