HAON Sziréna

2018.01.18. 13:23

A nagyhalakra fókuszáltak a fuvaros csalók

Debrecen - A bűnszervezet összesen több mint 355 millió forint kárt okozott megrendelőinek, ebből 84 millió térült meg.

Debrecen - A bűnszervezet összesen több mint 355 millió forint kárt okozott megrendelőinek, ebből 84 millió térült meg.

Az első fokon eljárt Debreceni Törvényszék 2017 júliusában különösen nagy kárt okozó, bűnszervezetben, üzletszerűen, számítástechnikai rendszer és adatok elleni bűncselekményekkel elkövetett csalás bűntettében mondott ki bűnösnek 6 vádlottat, akik 2009 és 2012 között több tucat nemzetközi fuvarszállítmányát saját raktáraikba irányították, ezzel 355 millió forint kárt okozva a megrendelőknek. A törvényszék a vádlottakat 3 és fél év – 5 év közötti fegyházbüntetésre ítélte, illetve 4-5 évre eltiltotta őket a közügyek gyakorlásától is. Az ügy VI. rendű vádlottja, L. András, aki az 1990-es évek magyarországi szervezett bűnözésének közismert alakja volt, 5 év fegyházbüntetést kapott. A vádlottaknál a törvényszék fejenként 6,4 millió forint vagyonelkobzást is elrendelt. A bíróság két vádlottat 5 évre kiutasított Magyarországról. A vádlottak nem bocsáthatók feltételes szabadlábra. Az ítélet ellen az ügyész téves minősítés miatt az I.–VI. rendű vádlottak terhére súlyosításért fellebbezett. A vádlottak többsége azt kéri, hogy mentsék fel a bűnszervezeti minősítés alól, illetve enyhítésért fellebbezett.

Nagynevű cégeket károsítottak

A Debreceni Ítélőtábla dr. Elek Balázs vezette tanácsa szerdán megtartotta az ügy első tárgyalását. Sz. I. Zs. + 5 fő csalás bűntettének tárgyalásán az ügyészség újabb 4 oldalas átiratát ismertette az ügyész. A tárgyalás a perbeszédekkel március 19-én folytatódik – tájékoztatott Fórizs Ildikó, az ítélőtábla sajtószóvivője. A bíróság által megállapított tényállás szerint a bűnszervezet az interneten, fuvarszervező cégek szállítmányaira jelentkezett be fővállalkozóként. A cégnyilvántartásban legálisan működő cégként jelentek meg, de a fuvarozáshoz megfelelő eszközzel nem rendelkeztek. A megbízások megszerzését követően azokat továbbították olyan jóhiszemű alvállalkozóknak, akiknek megvolt a szállítási infrastruktúrájuk. A megrendelőknek megadták az alvállalkozók szállítójárműveinek rendszámát, az alvállalkozók a felrakodás helyén megjelentek, és az árut fel is pakolták. A felrakodás előtt az alvállalkozóknak egyes esetekben hamisított szállítási okmányt küldtek, amelyre lerakási helyként már a bűnszervezet bérelte raktárat írták. Arra is volt példa: az alvállalkozót vagy a sofőrt menet közben tájékoztatták arról, hogy megváltozott a lerakodás helye. A vádlottak hazai és nemzetközi szinten is nagynevű társaságokat károsítottak meg: több ismert édességgyártót, élelmiszeripari céget, gyógyszergyártót és tisztítószer-előállítót.

HBN


[related-post post_id="3542925"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!