haon-sportoldal

2007.12.02. 18:14

Pörgés a Somi Bokszklubnál

<p>Debrecen – Úgy felpörögtek az események a debreceni Somi Bokszklubnál, hogy Somlai Miklós edző, klubmenedzser alig győzi szusszal. A sok munka és fáradtság ellenére is örömteli ez.</p>

Egy év vakvágány után került vissza a csapat a profi ökölvívás hazai és nemzetközi vérkeringésébe.

Ismert, körülbelül egy évvel ezelőtt Rácz Félix, Magyarország elsőszámú mérkőzésszervezője egyik napról a másikra, indoklás nélkül vetett véget a profi bokszban végzett tevékenységének, jókora űrt hagyva maga után. A magyar profi bokszolók elitje – egy-két kivételtől eltekintve az ő istállója, a Felix Promotion színeiben versenyzett a mezőny – így meccs, munka, kereset és jövőkép nélkül maradt. A Somi Bokszklubot is alaposan megrendítette ez a pofon, a csapat kilátástalan helyzetbe került, és már a megszűnés veszélye fenyegette, amikor a felvidéki Paszterkó László személyében megérkezett a jó tündér.

– A szlovák menedzsernek hála, ismét elkezdtük járni Európát, bokszolunk délen, északon, nyugaton és keleten, pénzt is keresünk, de ami még ennél is fontosabb: újra látjuk értelmét a munkánknak – így Somlai Miklós.
A profik felkészítésére szakosodott edző az elmúlt hetekben több időt töltött külföldön, mint idehaza. Először a legrégebbi bunyósát, Komjáthi Lászlót kísérte el Dániába, ahol a helyi kisváltósúlyú bajnok, Christian Blört volt ez ellenfél. A 8 menetes csatában hiába talált többet a hajdúsági, a hazai pálya előnyét élvező dánt hozták ki győztesnek a pontozók. Ezt követően Olaszországban bokszolt Komjáthi, mégpedig azzal a Giuseppe Raulival, aki ellen évekkel ezelőtt már kisvilágbajnoki címmeccset is vívott. Ismét a végsőkig szoros volt az összecsapás, és ezúttal is az olasz győzött pontozással.

– A vereségek ellenére Lacival maximálisan elégedett vagyok, és különösen az örömteli, hogy a csupaszív bunyóját már nagyon sokan ismerik a kontinensen, így számíthat sok-sok meghívásra a jövőben. Az angolok például világbajnokaik elsőszámú felhozójának tekintik – árult el titkokat is az edző.

A pehelysúlyú Nagy Zsolt és mestere a portugáliai Villa Mor-ban vizitált az elmúlt héten. Zsivány – így becézik a profik táborában – a portugál nemzetközi bajnoki címért szállt harcba Antonio Bento kihívására. Mivel a csatát az Eurosport kedden 20 órától felvételről közvetíti, Somlai Miklós kérésére nem vesézzük ki a találkozót, csak annyit árulunk el, hogy nagyon szoros meccsen pontozásos hazai siker született.

– A boksz iránt érdeklődő sportbarátokat nem akarom befolyásolni, csak ajánlom, hogy aki teheti, nézze meg a 10 menetes mérkőzést, mert nagy élmény lesz! – mondta Somi.

A debreceni klub elsősorban profik felkészítésére alakult, de amatőrök is püfölik a zsákot az edzőteremben. Sőt, a következő napokban egy amatőr bombázó, a szupernehézsúlyú Bernáth István kap kiemelt figyelmet Somlai Miklóstól, mivel a szerdától szombatig tartó, hajdúsámsoni rendezésű felnőtt magyar bajnokságon próbál szerencsét. Mestere szerint a junior bajnok akár bombameglepetést is okozhat.
Pisti kivételes fizikai adottságú, két méter magas, 108 kg súlyú versenyző, hatalmas becsvággyal és kivételes szorgalommal. Akár a végső győzelemre is esélyesnek tartom Hajdúsámsonban – mondta Somlai, aki a sérelmével zárta a beszélgetést. – Bernáth István a DVSC igazolt versenyzője, de a saját, illetve a szülei kérésére én edzem már több mint egy éve. Két bajnoki címet nyert azóta a DVSC-nek, de még annyit sem kaptam onnan, hogy „Köszönjük szépen, Miki!”.

 

Boksz Sámsonban

Hajdúsámson – A magyar amatőr ökölvívás legrangosabb eseményének, a felnőtt országos bajnokságnak ad otthon Hajdúsámson dec 5. és 8. között. A Rákóczi általános iskola impozáns aulájában szerdán és csütörtökön a selejtezőket rendezik, pénteken az elődöntőket vívják, majd szombaton az aranyérmekért bokszolnak a legjobbak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!