Hajdúdorog hírei

2018.11.28. 14:20

Hajdúdorogon járt a szentszéki nagykövet

Hajdúdorog - Az apostoli nuncius látogatásával 2018. november 25. történelmi dátum a település életében.

Hajdúdorog - Az apostoli nuncius látogatásával 2018. november 25. történelmi dátum a település életében.

Magyarország új nunciusa, Michael August Blume is részt vett vasárnap délelőtt a hajdúdorogi templombúcsún, valamint az azt követő parókia- és óvodaszentelésen. Michael August Blume-ot Kocsis Fülöp érsek-metropolita, Orosz Atanáz püspök, Szocska Ábel püspök, valamint a Debrecenben és Hajdúdorogon szolgáló papok fogadták a Szent Bazil Oktatási Központban.

– Afrika három országában, ahol az elmúlt 13 évben szolgáltam, nem volt túl sok keleti katolikus egyház. Itt, Magyarországon ti sokan vagytok és vannak saját püspökeitek. Adjunk hálát ezért az Istennek Szent II. János Pál szavait idézve, aki úgy beszélt a keleti és nyugati egyházakról, mint két tüdőről, amellyel az Egyház lélegzik. Köszönetet mondunk Istennek, hogy ezen a szertartáson láthatjuk és érzékelhetjük annak a kegyelmét, hogy Krisztusban egységben vagyunk Őszentsége Ferenc pápa vezetése alatt, akit Isten kegyelméből ma én képviselhetek itt – mondta a szentszéki nagykövet a liturgián.

A szertartás körmenettel folytatódott. Michael August Blume apostoli nuncius a templom bejáratánál latin nyelvű áldással szentelte meg az új harangtartó-szerkezetet, melynek cseréje csaknem hat millió forintos kormányzati támogatásból valósult meg. A berendezés az 1870-es évektől szolgálta ki a három a harangot, az esztétikailag még mindig kifogástalan szerkezet a templom udvarán kapott helyet.

Az ünneplő sokaság következő állomása a 29 millió forintból megújult parókia volt. Az épület új tetőszerkezetet kapott, kicserélték a nyílászárókat, szigetelték a lábazatot és napelemeket is felszereltek.

A 163 millió forintból megújult Szent Bazil Görögkatolikus Óvoda megszentelését követően a szertartás miroválással, azaz ünnepi olajkenettel ért véget. A gimnázium tornacsarnokában Csige Tamás polgármester és Vasas Lászlóné, a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal főigazgatója köszöntötte a vendégeket. A közös ünnepi ebéd során több mint ötszáz ember ült együtt a pápai nunciussal.

- Szakál Adrienn -


Magyar közösségi élmények

Michael August Blume érsek életében nem ez az első alkalom, hogy szoros kapcsolatba kerül a magyarsággal. Papi hivatásának kibontakozásában is fontos szerepet játszott a magyar közösség. A nuncius szülővárosa, South Bend százezer lakosú város az USA Indiana államának északi csücskében, 50 kilométernyire a Michigan-tótól. Az itt letelepedett magyarok 1900-ban alapították első egyházközségüket, a Szent István-plébániát, melynek egykori plébánosa, Horváth Lőrinc 1916-ban új misézőhelyet építtetett Magyarok Nagyasszonya néven. Az új templomot 1921-ben emelték plébániai rangra, 1927-ben pedig megnyílt szomszédjában a Magyarok Nagyasszonya Iskola, melyben az Isteni Szeretet Leányai Kongregáció nővérei oktattak.

A Magyarok Nagyasszonya-plébánia ma is álló temploma 1949-ben épült, freskóit Prokop Péter pap, festőművész készítette 1962-ben. Ehhez a közösségéhez tartozott, és a Magyarok Nagyasszonya Iskola diákja volt Michael August Blume – vagy ahogyan egykori plébániáján emlegetik: Mike atya. Michael August Blume-ot 1972. december 23-án szentelte pappá a Magyarok Nagyasszonya-templomban Joseph Robert Crowley segédpüspök. Tizenhat év misszionáriusi szolgálatot követően Rómába hívták, ahol eleinte a verbita generális tanács titkáraként működött, majd pedig a Kivándorlók és Utazók Lelkipásztori Gondozásának Pápai Tanácsának titkára lett. Michael August Blume-ot 2005. augusztus 24-én nevezte ki XVI. Benedek pápa Togo és Benin nunciusává. Blume érsek 2013-ig képviselte a Szentszéket a két afrikai országban, majd Ugandában folytatta szolgálatát egészen 2018-ig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!