ápolt kezek

2021.01.31. 16:00

Eszközt igen, tudást viszont nem vehetünk a tökéletes manikűrhöz

Veszéllyel is járhat, ha kellő szaktudás hiányában saját magunk végezzük a manikűrözést.

Fotó: Illusztráció / Shutterstock

A kezeken látható nyomot hagy a tél: kiszáradhat, kirepedezhet, hideg ekcéma jelenhet meg rajta. Ezek a fájdalommal járó tünetek szembetűnőek, de nemcsak a kezeinket, hanem a körmeinket is megviselhetik a mínuszok. A témában Csorba Anita kézápoló és műkörömépítő szakembert kérdezte a Napló.

Fotó: Csorba Anita-archív

– Azt sokan tudják, hogy télen az immunerősítés miatt nagyon sok vitamint kell a szervezetbe juttatni, az viszont kevésbé ismert tény, hogy a vitaminok, főként a cink és D-vitamin a körmök egészségének megtartásához is hozzájárulnak. Vitaminhiány esetén töredeznek a körmök, és sokkal hajlékonyabbá válnak. Ilyenkor nem elég erős és tartós a műkörmöm sem, a megszokottnál hamarabb leválhat – mondta.

– A kezelésekkor a manikűr és lakkozás mellett tápláló, vitaminos kézkrémmel dörzsölöm át a vendégeim kezét. A paraffinos ápolás felpuhítja és feltölti a kezet, a japán manikűrrel pedig a körömlemezbe juttathatunk tápláló méhviaszt. A kezelések után puhább lesz a kéz, és fényesebbek, erőteljesebbek a körmök. A megfelelő hatóanyagok hamar bejutnak a szervezetbe, ahogy a bőr vagy a köröm beszívja a krémet vagy olajat, az azonnal kifejti hatását – tette hozzá.

Csorba Anita azt tanácsolta, hogy parabén- és kőolajszármazék-mentes szappant használjunk kézmosáskor, és használjunk bátran otthon is elkészíthető bőrradírt.

Át is lyukadhat

– Összekeverhetünk szemcsés anyagot, egyebek mellett kávézaccot vagy cukrot mézzel, és csepegtethetünk hozzá kevés levendulaolajat is, így hatékony és kényeztető ápolót készíthetünk olcsón is, házilag. Eltávolítva az elhalt hámsejteket, mindig ápolt megjelenést biztosíthatunk magunkat – mondta a szakember.

Anita legszívesebben bizonyítványhoz kötné a kézápoláshoz szükséges eszközök, gépek vásárlását.

– Sajnos azt tapasztalom, hogy sokan vágnak bele otthoni manikűrözésbe szaktudás nélkül, de a boltokban szabadon megvásárolható gépek mellé nem lehet megvásárolni a tudást. Szakemberként sokszor javítom ki azokat a hibákat, amiket elkövetnek a körmeiken a hölgyek, ugyanakkor vannak olyan súlyos esetek is, amikor már nem tudok mit kezdeni a felsértett felületű körmökkel, mert azok már orvosi ellátást igényelnek. Előfordul, hogy a nem megfelelő manikűr miatt körömgomba alakul ki, a papírvékonyra reszelt körmöknek pedig hetek, hónapok kellenek a regenerálódáshoz. A legrosszabb eset, ha át is lyukad a köröm felszíne. Helyre hozni csak akkor tudom a körmöt, ha nincs átlyukadva a felülete, ebben az esetben géllakkal vagy műkörömmel megerősítem. Ez tartást ad az elvékonyodott, élettelen körmöknek addig, amíg a sértett felület teljesen lenő. Abban az esetben viszont, ha már lyukas, menthetetlen a felszíne, akkor legfeljebb a fent lévő lakkréteget távolítom el, ápoló kézkrémmel megnyugtatom a kezeket, és bőrgyógyász szakemberhez irányítom a vendéget – mondta. Hozzátette: a leggyakrabban a fiatal lányok vagy kismamák fordulnak hozzá elrontott manikűrrel. Mint monda, utóbbi esetben a hölgyek a terhességre hivatkoznak, mert azt gondolják, az állapotuk miatt vékonyodott el a körmük, pedig valójában az a szakszerűtlen reszelés eredménye.

Bucsi Bernadett Ildikó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!