Hajdú-Bihar

2019.01.19. 17:08

Terv és pénz van, kivitelező nincs

Biharnagybajom - Az új piac és a korszerű egészségközpont teszi majd komfortosabbá a bajomiak életét.

Biharnagybajom - Az új piac és a korszerű egészségközpont teszi majd komfortosabbá a bajomiak életét.

Szító Sándor polgármester nagyon bízik abban, hogy végre megépülhet az új piac, illetve sikerül kialakítani a nagyközség új egészségházát. A beruházásokra a pályázati támogatás már megvan, kivitelezőt azonban nem találnak, miközben a megvalósítás költsége is jócskán megemelkedett. A támogatásként megkapott összeghez mintegy 5-10 százaléknyit még hozzá kellene tenni, mert drágult az építőanyag és a munkadíj.

Jelenleg több helyen

De milyen fejlesztésekről is van szó? – A jelenleg még üzemelő piac egy épületek között lévő udvarban van, ahol hiányoznak a szükséges kiszolgáló egységek. Ha piac van, lényegében bedugul az utca közlekedése – tájékoztat Szító Sándor polgármester. – A piacot a központba szeretnénk hozni, mégpedig egy többfunkciós tér kialakításával kapcsolnánk össze az új piac létesítését. A biharnagybajomiak egészségügyi ellátása jelenleg több telephelyen történik. Ezt a költséghatékonyság és a praktikusság miatt egy helyre, a település központjában lévő egyik orvosi rendelőbe szeretnénk összpontosítani úgy, hogy azt korszerűsítjük, bővítjük. A megvalósítás után a betegek és az orvosok is kényelmesebb, célszerűbb körülmények között tudnak várakozni, dolgozni, gyógyulni.

A sportért és a kultúráért

A művelődési ház épületenergetikai korszerűsítését, valamint a sportpálya modernizálását végzik el Biharnagybajomban az adósságkonszolidációs eljárás második ütemében kapott 44 millió forintból – tájékoztatta a Naplót Szító Sándor . – A művelődési házon a födémet leszigeteljük, cseréljük a fűtőtesteket, napelemeket szerelünk a tetőre. A művelődési ház mellett található sportpályán a sportöltöző épülete nyílászáróit cseréljük, teraszt építünk, amely a későbbiekben szabadtéri közösségi térként szolgál majd. Tervezünk még egy kis focipályát, valamint kondigépek beszerzését is – mondta a polgármester.

KZS


Elmennek a falu fiataljai

Elöregedő, csökkenő a település lakossága, amely jelenleg mintegy 2 ezer 800 fő. Az utóbbi évek szinte mindegyikében 10-20 lakossal csökkent a lélekszám. Ez alól a 2018-as év kivétel volt, akkor 20 fővel gyarapodott. A fiatalok többsége elmegy a faluból – mondta a polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!