Gazdaság

2017.11.28. 15:06

Ne odázzuk el az állásinterjút!

Az állásinterjú az egyik legfontosabb momentumnak tekinthető, amikor munkát keresünk. Az interjúra ajánlott felkészülten érkezni, ugyanis ez dönthet a jövőnket illetően.

Az állásinterjú az egyik legfontosabb momentumnak tekinthető, amikor munkát keresünk. Az interjúra ajánlott felkészülten érkezni, ugyanis ez dönthet a jövőnket illetően. Többféleképpen is felkészülhetünk egy interjúra. Amennyiben vannak ismerőseink, vagy barátaink, akik annál a vállalatnál dolgoznak, vagy dolgoztak ahová mi is jelentkezünk, akkor érdeklődjünk tőlük, hogy mire ajánlatos figyelni, vagy tőlük anno mit kérdeztek az interjún. Már otthon érdemes egy kicsit rákészülni, legalább a személyes részt/ bemutatkozást próbáljuk el a tükör előtt. A kommunikációra kiemelt hangsúlyt kell fektetnünk. A verbális és nonverbális kommunikáció egyaránt fontos.

A HR-es interjúztatók ugyanis rögtön véleményt formálhatnak rólunk, már ha pusztán köszönünk. Ahogyan a verbális, úgy a nonverbális kommunikáció is egyaránt fontos. A testbeszédünk, a kiállásunk, és a mimikánk sok mindent elárulhat rólunk. A másik lehetőség az, hogy állásinterjúval kapcsolatos kiadványokat olvasunk el.

Egy állásinterjúra ildomos alkalomhoz illően megjelenni. Figyeljünk arra, hogy lehetőleg ne abban menjünk az interjúra, amit egy átlagos napra is felvennénk. Ugyanakkor ruházatunk legyen alkalomhoz illő, de kényelmes is egyben. Legfőképpen a cipőre érdemes nagy figyelmet szentelni. Az állásinterjúra induljunk el időben, és ha nem tudjuk pontosan hová is kell mennünk, ne aznap kérdezzünk utána. Ha van személyautónk, akkor is induljunk el korábban, mert forgalmi dugóra bármikor lehet számítani. Amennyiben nem rendelkezünk személygépkocsival, akkor válasszuk a tömegközlekedést. A menetrendet meg tudjuk nézni okos eszközeinken is, és itt is ügyeljünk arra, hogy időben induljunk el a megállóba.

Még ha nem is tudtuk, de az állásinterjú már akkor kezdetét veszi, amikor kinyitjuk a vállalat ajtaját. Megjelenésünkkel igyekezzünk magabiztosságot sugallni, sétáljunk a recepcióhoz, és közöljük az illetékes személynek látogatásunk célját. Fókuszáljunk arra, hogy érthetően, és artikulálva beszéljünk. Ha felkínálnak számunkra egy kávét vagy ásványvizet, azt fogadjuk el, ne utasítsuk vissza, mert nem illik. Az interjú folyamán igyekezzünk magunkat jó színben feltüntetni a HR-es interjúztatók előtt. Ugyanakkor figyeljünk arra is, hogy ne essünk át a ló túloldalára, ne legyünk beképzeltek, de túl szerények sem. A kettő közötti átmenetet igyekezzünk megtalálni.

Számos kérdést feltehetnek számunkra egy interjún. A kérdések között szerepelhetnek a rövidebb, vagy hosszabbtávú terveink, és az iránt is érdeklődhetnek, hogy hol bukkantunk rá a meghirdetett állásra. Ma már nem szégyen, ha bevalljuk, hogy interneten érdeklődtünk állásajánlatok iránt. A SzombathelyAllas weboldalt is nyugodtan bemondhatjuk, ha valóban innen tájékozódtunk álláshirdetésekről. A vállalatok meg szoktak hirdetni villamosmérnök pozíciót is. Az állás betöltéséhez az alábbi elvárások tartozhatnak a munkavállaló felé: kommunikációs szintű angol nyelvtudás, felsőfokú szakirányú diploma, kiváló problémamegoldó készség, jó adminisztrációs képesség, magas szintű számítógépes ismeret, műszaki orientáció, önálló és gyors munkavégzés, a pontosság és precizitás is elvárt, újító, fejlesztő hozzáállás, csapatmunkában történő munkavégzés, valamint B kategóriás jogosítvány. Manapság a vezetői engedély mondhatni, hogy nélkülözhetetlen bármilyen munkához. Amennyiben rendelkezünk jogosítvánnyal, máris előnyre tehetünk szert a többi jelentkezővel szemben. Még több szakmunkával kapcsolatos álláshirdetést olvashatunk a honlapon, vagy a weboldal közösségi oldalain.

- PR cikk -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!