Telítődni kezdett a talaj

Hajdú-Bihar - Jelentős csapadék áztatta a földeket, hosszú idő után ismét nagy területen hullott jelentős mennyiségű eső.

Hajdú-Bihar - Jelentős csapadék áztatta a földeket, hosszú idő után ismét nagy területen hullott jelentős mennyiségű eső.

Utolsó őszi hónapunk utolsó dekádjában gyökeres fordulatot vett időjárásunk. Bár az 5-6 fokos időszaki középhőmérséklet jó 2-3 fokkal még mindig a sokévi átlag felett volt, ezúttal már a felhők uralták Kelet-Magyarország felett az eget. Körzetünk egyre inkább mediterrán légörvények hatása alá került, több hullámban érkezett a nedves levegő. Az időszak elején szokatlanul alacsony, de az évszaknak megfelelő +5 fok körüli nappali felmelegedés volt jellemző, éjszakánként fagypont körüli értékekkel. A hét első két napján többfelé hullott a szezonban először szilárd halmazállapotú csapadék, néhány órára hólepelbe öltöztetve a tájat. A hét további részében lassan ismét 10 fok fölé enyhült az idő, az éjszakák pedig fagymentesek voltak.

Van, ahová már későn jött

Hosszú idő után több ízben, területi átlagban is jelentős csapadékot mérhettünk. Ennek mennyisége délnyugatról északkelet felé haladva csökkent: Hajdú-Biharban általában 15-20 milliméter esett, melyet a hét legvégétől újabb jelentős csapadékhullám követett további 20 milliméter körüli mennyiséggel. A felső 20 centiméteres talajréteg szabadföldi vízkapacitásig tudott telítődni. Nagyobb mélységben ugyanakkor még mindig tetemes a vízhiány, az 1 méteres szelvényből további 120 milliméter körüli mennyiség hiányzik.

Az őszi vetések egy része számára sajnos későn érkezett ez a csapadék, akadnak hiányos, egyenetlen állományok elsősorban repcében, korai árpában, de a nem öntözött búzatáblákon is. Ahol azonban a szeptember végi – az idei őszön eddig egyetlen – jelentős csapadékhullámot sikerült a vetéssel eltalálni, illetve volt lehetőség a friss vetéseket öntözni, ott az átlagot jóval meghaladó hőösszeggel igen jól fejlett, életerős és dús állományok alakultak ki. Sajnos a mostani csapadékot már jóval hűvösebb, éjszakánként fagyos idő követi, így a lemaradó és hiányos állományok gyors felzárkózására, kiegyenlítődésére nem lehet számítani. Lelassul a fagytűrő, kint telelő zöldségfélék fejlődése is, a fagyérzékeny növényekre pedig már veszélyt jelent az éjjeli hideg. Az elkövetkező napokon a szél mérséklődésével viszont még kedvező idő kínálkozik a növényvédelmi feladatok végzésére.

- Debreceni Egyetem, AKIT DTTI Agrometeorológiai és Agroökológiai Monitoring Központ -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!