Életstílus

2017.05.16. 16:05

Tanulja meg a szív kódjait, és meggyógyul!

Debrecen - Tartsuk be az egészséget fenntartó szabályokat!

Debrecen - Tartsuk be az egészséget fenntartó szabályokat!

A magas vérnyomás megelőzéséről és kezeléséről tartott előadást dr. Czuriga István professzor Debrecenben, a Thomas Mann utcai Idősek klubjában. A kardiológus főorvos előadásában nem riogatott, de tényként mondta el a félszáz érdeklődőnek, hogy a magasvérnyomás-betegség a felnőtt lakosság 20 százalékát érinti, mintegy 2-3 millió embert. Sőt, az életkorral összefüggésben 60 év felett már minden második embernek van tartósan 140/90 feletti vérnyomása. A „néma gyilkos” észrevétlenül is képes súlyos szervkárosodást előidézni, elsősorban a szívben és a vesében.

Érdemes odafigyelni erre

A 0-3-5-140-5-3-0 kód elárulja, mennyit tehetünk magunk is a betegség elkerüléséért, vagy kezeléséért. A 0: a dohányzás mellőzésére utal. A cigarettázás rabjai évente akár félmillió forintot is a levegőbe füstölnek, ráadásul 10-15 évvel megrövidítik életüket. 3, azaz a napi 3 kilométeres gyaloglással, 30 perces tornával karbantartható az egészséges szív működése. Az 5 a napi ötszöri étkezésre hívja fel a figyelmet. Együnk gyakrabban, kevesebbet, előnyben részesítve a zöldség és a gyümölcs fogyasztását. Bár a vérnyomás napközben ingadozik a tevékenység, hőmérséklet és egyéb tényezők hatására, de sokat tehetünk magunk is a 140/90–es érték alatti megtartásáért, akár gyógyszerek mellőzésével is, ha betartjuk az egészséget fenntartó szabályokat. Visszafelé olvasva a számokat az 5 az összkoleszterin felső határára utal, míg a 3 a rossz koleszterin (LDL) felső határát célozza meg, amely ismét az egészséges táplálkozás függvénye lehet. Az utolsó 0 az elhízás kerülésére utal, amely zsírszegény diétával, rendszeres testmozgással, a kevesebb stresszel érhető el.

HBN–KE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!