Debrecen hírei

2018.11.20. 15:21

Még több férőhely télre

Debrecen - Az első fagyok az utcán élők halálát is okozhatják, ha elzárkóznak a lehetőségek elől.

Debrecen - Az első fagyok az utcán élők halálát is okozhatják, ha elzárkóznak a lehetőségek elől.

A tél közeledtével tragédiába torkollhat az életük azoknak, akik az utcán alszanak. Debrecenben és környékén jelenleg csaknem száz ember választja önként, hogy a szabad ég alatt tölti az éjszakát. Ők az erdős területeken, elhagyatott épületekben, laktanyákban, sátrakban élnek. A néhány hete életbe lépett kormányrendelet szerint az utcán életvitelszerűen tartózkodók háromszori felszólítást követően szabálysértési eljárásra, közmunkára, illetve elzárásra számíthatnak. A fedél nélküliek egy része gyakran arra hivatkozik, hogy a szálláshelyeken nem érzik magukat biztonságban.

Debrecenben két helyszínen, a Dobozi utcán és a Wesselényi utcán várják a rászorulókat – tudtuk meg Szemerédy Zsolttól, a Refomix Nonprofit Kft. ügyvezetőjétől. – A jelenleg 320 férőhelyes intézményeink kapacitását további 40 férőhellyel fogjuk bővíteni a téli krízisidőszakban, mely március 31-ig tart majd. Senkit nem hagyunk fedél nélkül – hangsúlyozta.

Ha segítséget szeretnénk nyújtani, a Refomix Nonprofit Kft. Hajléktalan Forródrótját kell tárcsáznunk a 06 30/206-1377-es számon, hiszen egy hívás is életet menthet. Fontos, hogy ha az utcán olyan embert veszünk észre, aki nem ad látható életjelet, akkor elsőként a mentőket hívjuk – tanácsolja az intézmény vezetője.

Felkészültek a krízisidőszakra

Bár hivatalosan november elsejétől lép hatályba a téli kríziskészültség, ebben az évben az időjárás kedvező alakulása miatt a szociális segítők csak hétfő (november 19.) éjszakától számítanak létszámnövekedésre a nappali és éjjeli menedékhelyeken.

Senkit nem hagyunk fedél nélkül”

– válaszolta a Napló kérdésére Szemerédy Zsolt. – Folyamatosan kapcsolatban állunk a rendőrséggel és a mentőkkel is, hogy minél hatékonyabban és koordináltabban segíthessük a fagyoskodó rászorulókat.

Helyben is segítenek

A Refomix a várható krízishelyzetekre is felkészült, erről is beszélt az ügyvezető.

– Azokban az esetekben, amikor bajban lévők elzárkóznak a szállás lehetősége elől, két műszakban működő krízisautó-szolgáltatásunk is könnyebbé teszi, hogy a hajléktalanok biztonságos helyre jussanak. Munkatársaink megkeresik azokat az embereket, akik önmaguktól nem tudnak vagy nem szeretnének szállóra menni. Amennyiben a segítők nem tudják őket jobb belátásra bírni, helyben segítenek rajtuk, az alapvető, életben maradáshoz szükséges ellátással.

Betegszobán

A hideg beálltával természetesen nő a kórházi ellátásra szorulók száma is a fedél nélküliek körében.

– A klinikai kezelést követően a Dobozi utcán 35 fős lábadozó áll a gyógyulók rendelkezésére, szintén itt található a 24 órás Egészségügyi Centrum. Ez a szolgáltatás az utcai szolgálatok által beszállított, vagy az intézménybe irányított hajléktalan embereknek nyújt háziorvosi ellátást – tudtuk meg Szemerédy Zsolttól.

– Itt a szakemberek szükség szerint végzik el a kórházba utalást, szakrendelésre irányítást, illetve az Egészségügyi Centrum betegszobájára történő felvételt, valamint ellátják a háziorvosi teendőket a megfigyelőn és a betegszobán tartózkodók részére.

Lábadozók

– A szolgáltatás célja a kórházban, illetve a hajléktalanellátó intézmények keretei között nem ellátható hajléktalan személyek egészségügyi és szociális ellátása. Az Egészségügyi Centrum az utcán tartózkodó beteg hajléktalan személyek számára elsősorban azt az időszakot kívánja kiváltani, amelyet a betegek általában otthonukban, a felépülésüket elősegítő körülmények között tölthetnek – magyarázta az ügyvezető.

– Az október 15-én hatályba lépett rendelet óta tízen tértek be a Refomix valamelyik szálláshelyére. A tartós hideg időszakra a „vörös kód” intézkedés bevezetése esetén a város újabb bentlakásos intézményeket jelöl ki további krízisférőhelyek biztosítására – válaszolta a Napló kérdésére Szemerédy Zsolt.

Magányosan lassabban telik az idő

Sándor 63 éves, négy éve él az utcán. Betegsége miatt munkáját elveszítette, így nem tudta tovább fizetni egyszobás albérletének költségeit. Amikor megkérdeztük, épp az egyik debreceni nappali melegedőbe igyekezett, de már hetek óta igénybe veszi az egyik debreceni éjjeli menedékhelyet is.

Nem csak melegedni, beszélgetni megyek. A nappalok lassabban telnek magányosan, és nem szerettem volna kivárni a nagy hideget, inkább korábban otthagytam az utcát”

– mondta.

Debrecenben több helyen is működnek nappali melegedők. A Debrecen-Nagytemplomi Református Egyházközség „Reménysugár” Hajléktalanok Nappali Melegedője a Péterfia utcán várja a bajbajutottakat. Az intézménybe reggel 8 óra és délután 18 óra között térhetnek be a melegedni vágyó hajlék nélküliek, valamint este 18 órától reggel 8 óráig éjjeli menedékhelyként várja a szállás nélküli hajléktalan embereket – tájékoztatott a Napló kérdésére Szabó László szociális segítő.

- Szakál Adrienn -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!