Debrecen hírei

2018.03.07. 12:32

„Vékony hídon” is vitték tovább a hagyományt

Debrecen - A debreceni és megyei értéktárba is bekerült a cívis regölés.

Debrecen - A debreceni és megyei értéktárba is bekerült a cívis regölés.

„Hajtsuk a régi törvényt!” címmel könyv jelent meg CD-melléklettel a debreceni regölés elmúlt negyedszázadáról; a Motolla Egyesület által kiadott kötetben köszöntők és versek mellett a regölés hagyományait bemutató írások is olvashatók.

2017-ben a Debreceni Értéktár után a Hajdú-Bihar Megyei Értéktárba is bekerült a debreceni regölők öröksége, mely a cívisváros jelentős kulturális gyökereihez kötődik – emlékeztetett Mazsu János a kötet bemutatóján, szerdán, a Belvárosi Közösségi Házban. – A Motolla Egyesület keretében működő debreceni regösök újra felszínre hozták ezt a már majdnem elfeledett hagyományt, mely a múltból táplálkozik, de a jelennek, sőt a jövőnek is értéke lesz – hangsúlyozta a Debreceni Értéktár Bizottság elnöke.

Fotó: DMK

Jantyik Zsolt, a megyei értéktár bizottság elnöke arra emlékeztetett, hogy a tradícióink, mint például a regölés, a közösségeket erősítik, a közösségek lesznek tőlük gazdagabbak, értékesebbek, büszkébbek. Azt is elmondta, a debreceni regölést a nemzeti értéktárba is be szeretnék vezetni.

Közösséget erősít

A mikroközösségek fontosságát hangsúlyozta Gyöngy Péter is, a Motolla Egyesület vezetője; úgy véli, ezeknek meg kell erősödniük, mert ezek visznek át minket a mai világban „a túlsó partra”. – Regöléskor teljes emberként tudok megnyilvánulni – osztotta meg tapasztalatait. Kiemelte, a könyv összefoglalja a cívis regölés elmúlt 25 évének lényegét, a CD 13 éneket tartalmaz. Megidézi a hagyományt úgy, ahogy a debreceniek csinálják, időtlen, így ma is aktuális. Mérföldkő az egyesület számára, mely menedéke a közösséget erősítő értékeknek; összefogással, áldozatos munkával készült el.

Buka László, aki a debreceni regös csapat alapítójaként van számontartva, egy kiigazítással kezdte: emlékei szerint nem az ő, hanem egy solymári barátja, Bálint Károly kezdeményezésére vágtak bele e férfias hagyomány továbbvitelébe. Kezdetben 3-4-en, olykor csak ketten, de rendszeresen regöltek, s habár „nagyon vékony volt a híd, szakadt lefele”, csinálták folyamatosan. Mostanra 33 azok száma, akik részt vettek e hagyomány ápolásában. – Ez egy férfias népszokás, és 8-9, egyszerre regölő emberre van igazítva – vallotta Buka László. Azt is elmondta, hogy a kötetet a tavaly elhunyt Makoldi Sándor festőművész emlékének ajánlják.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!