Debrecen hírei

2018.03.17. 16:43

Március elejére megjött az igazi tél

Hajdú-Bihar - Az évszakban először alakult ki néhány centiméteres talajfagy.

Hajdú-Bihar - Az évszakban először alakult ki néhány centiméteres talajfagy.

Az elmúlt téli hónapokra jellemző enyheség után a meteorológiai tavasz vaskos negatív hőmérsékleti anomáliával indult Kelet-Magyarországon. Olyannyira, hogy a tél legerősebb lehűlését is március első dekádja hozta meg, sokfelé -15°C-nál is keményebb fagyokkal.

Pár centi hó

Dinamikus felmelegedésnek lehettünk tanúi március első 10 napja során, ám volt honnan enyhülnie az időnek. Egy skandináv központú anticiklon és egy mediterrán légörvény együttes ténykedése nyomán rendkívül hideg légtömeg nyomult a kontinens belsejéből nyugat felé, elárasztva Európa nagy részét, beleértve hazánkat is. Harmadikáig napközben sem emelkedett fagypont fölé a hőmérők higanyszála, sokfelé fújt erős északkeleti szél, s a havazás is megérkezett, ha vastag hóréteg nem is alakult ki a térségben. Észak-Tiszántúlon 2-8 centiméter vastag friss hótakaró borította a tájat a leghidegebb napokon, részben ennek volt betudható a derült, szélcsendes éjszakák extrém lehűlése.

A zord hideg egyébként nem rendkívüli az év ezen szakában, inkább a megelőző igen enyhe tél miatt tűnt drámainak, illetve hatott károsan a fagyra már érzékennyé vált vegetációra nézve. A vetéseket valamelyest védte a hótakaró a talajon többfelé -17—-19 fokos hidegtől, ám a hófelszín feletti növényi részek erősen ki voltak téve a fagykárosodásnak. Az évben először 3-5 centiméter mélyre hatoló talajfagy is kialakult, ez átmenetileg művelhetővé tette a hosszú ideje sáros, nedves, kötöttebb talajú táblákat. Nem tartott viszont sokáig ez az állapot sem: térségünk a nyugat-európai viharciklon előoldalán kialakult erős délies áramlás révén ismét enyhe légtömeg hatása alá került. A felmelegedés dinamikájára jellemző, hogy hatodika táján már az éjszakai fagyok is megszűntek, a délutáni órákban pedig plusz 10°C fölötti értéket is mérhettünk. A hónap eleji -15—-17 fokos hidegektől számolva a dekádfordulóra nem kevesebb, mint 30 fokot melegedett az idő, hisz akkor már plusz 15 fokos maximumok sem voltak ritkák.

Sok csapadék

A szeszélyes hőmérsékleti hullámzás próbára tette az emberi, állati és növényi szervezetet egyaránt, de ahogyan ez az utóbbi hónapokban lenni szokott, az időjárás változása ezúttal is bőséges csapadékkal járt. Hajdú-Biharban viszonylag kiegyenlített térbeli eloszlással 20 milliméter körüli csapadékösszeget jegyzett március első 10 napja, mely csaknem kétszerese a szokásos mennyiségnek. A gyorsan olvadó hó és az újabb jelentős eső a felengedő és ismét sárossá váló talajok állapotán ismét sokat rontott, valamint a belvizes területek nagyságát is számottevően növelte.

- Debreceni Egyetem – AKIT DTTI Agrometeorológiai és Agroökológiai Monitoring Központ -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!