Debrecen hírei

2018.03.23. 09:33

Immár 110 éves a Bárczi

Debrecen - Az esélyegyenlőségért és társadalmi beilleszkedésért is dolgoznak.

Debrecen - Az esélyegyenlőségért és társadalmi beilleszkedésért is dolgoznak.

Alapítása 110. évfordulóját ünnepelte csütörtökön a debreceni Bárczi Gusztáv EGYMI, Általános Iskola, Készségfejlesztő Iskola és Kollégium.

A jubileum alkalmából konferenciát rendeztek a Kós Károly Művészeti Szakgimnázium és Kollégiumban, ahol Kovács Anikó Gyöngyi intézményvezető és dr. Vántus Andrásné, a Debreceni Tankerületi Központ igazgatóhelyettese köszöntötte a résztvevőket.

Az ünnepi tanácskozáson szó volt a fogyatékosok esély­egyenlőségéről, a gyermekvédelemről, a gyógypedagógiai szolgálat 110 évéről. Téma volt a hátrányos helyzetű, SNI fiatalok felkészítése a munkaerőpiac kihívásaira, a gyógypedagógus-képzés jelene és jövője is. A konferenciát A muzsika hangjai című énekszám, a Mátyás király és a gyevi bíró című mesejáték, buboréktánc és mezőségi táncok is gazdagították.

Kalandos történet

Debrecenben az első kisegítő iskola 11 elsős és 10 másodikos tanuló beiskolázásával az 1908/1909-es tanévben, a Széchenyi utcai Antal-féle házban kezdte meg a működését. A tanítás helyszíne az 1947-es végleges elhelyezésig folyamatosan változott: Szappanos utca 25. szám, Füvészkert utca 5. szám, Csapó utcai Nőipari Iskola, Szent Anna utca 12. szám, Miklós utca 6. szám. A mai otthon teljes átadása 1953-ban történt meg, s az internátusban 154 tanuló kaphatott helyet. 1958-ban kezdődött a napközis csoportok szervezése, 1963-ban az értelmileg sérült gyermekek differenciált iskoláztatása.

Az intézmény a középsúlyos értelmi akadályozott tanulók gyógypedagógiai fejlesztésének egyik bázisintézménye lett. Ekkor jött létre a foglalkoztató iskola, ahol fontos feladattá vált a középsúlyos értelmi fogyatékos tanulókkal való foglalkozás.

Az intézmény 1986. szeptember 1. óta viseli Bárczi Gusztáv nevét, 2005-ben pedig módszertani intézménnyé alakult. Az intézmény a törvényi kötelezettségek, valamint pedagógiai szempontok alapján mind az enyhe- és középsúlyos fokban sérült tanulók iskolatípusában 10 évfolyamos iskolaszerkezetet alakított ki. Az iskola megkapta a Tímár utcai óvoda épületét is, ahol 5 új tanterem kialakítására nyílt lehetőség.

Napjainkban az intézményben fejlesztő iskola, általános iskola, középiskolai oktatás, kollégiumi ellátás, valamint utazó gyógypedagógusi szolgáltatás működik. Az innovatív tantestület olyan értékek átadására törekszik, amelyek lehetővé teszik, hogy sikeresen valósulhasson meg a tanítványok esélyegyenlősége, társadalmi beilleszkedése.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!