Autó - Motor

2016.10.14. 13:43

Megerősödve várhatják a taxisok az online kasszát

Budapest - Megerősödtek a taxitársaságok a közösségi autószolgáltatókkal vívott harcban.

Budapest - Megerősödtek a taxitársaságok a közösségi autószolgáltatókkal vívott harcban.

Hónapok óta az Ubertől voltak hangosak a taxitársaságok mindennapjai, azonban elemezve a társaságok beszámolóit, egyértelműen sikeresnek könyvelhetik el az elmúlt időszakot.

Pozitív eredmény

Bár a piac továbbra is az egyéni vállalkozókról szól, 2015-ben 13 százalékos árbevétel-növekedésről számoltak be a taxitársaságok, ezzel a piacon működő cégek árbevétele megközelíttette a 10 milliárd forintot” – mondta Pertics Richárd az Opten Kft. céginformációs vezetője. Összességében pozitív jelenség, hogy a veszteséges évek után immár két évet zárt pozitív eredménnyel a szektor. A cégek árbevétel-arányos eredményessége ugyanakkor minimális, ami részben a piac telítettségének, részben az egyéni vállalkozók körüli szürkegazdaságra vezethető vissza.

Tisztulni fog a piac

Nagy kérdés, hogy az online kassza 2017-es bevezetése milyen hatással lesz a szektorra. Vélhetően komoly átrendeződés várható, mint ahogy az az online kassza korábbi bevezetéseinél is tapasztalható volt. A szürkegazdaság visszaszorulásával a nagyobb társaságok tovább erősödnek, és összességében mindenki magasabb bevételekről és adókról fog beszámolni. A legalizált forgalom ugyanakkor kellemetlenül érinti azokat az egyéni vállalkozókat és mikrovállalkozásokat, akik eddig csak ügyeskedéssel tudták kitermelni a költségeiket. „A megugró bevételek vélhetően magas cégtörlési számmal fognak párosulni, de tisztulni fog a piac, ami mind a taxisok, mind az utasok, mind az ország gazdasága szempontjából hasznos” – véli a szakértő.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!