SZON - Kultúra

2018.03.13. 18:12

Fesztivál, javuló feltételekkel

Kisvárda - A kerek évforduló egy magas színvonalú fesztivál megrendezésére kötelez.

Kisvárda - A kerek évforduló egy magas színvonalú fesztivál megrendezésére kötelez.

Harmincadik évadához érkezett az idén a Magyar Színházak Kisvárdai Fesztiválja. Doyenje ezúttal Hajdu Géza, a nagyváradi Szigligeti Színház művésze, díszvendége pedig a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház lesz, élén Bocsárdi László igazgató-főrendezővel, akinek eddigi pályaképét egy kiállítás mutatja be. A jubileumi alkalomhoz kapcsolódóan dísz­előadást tart a Vidnyánszky Attila vezette Nemzeti Színház, s a 40 éves, most Magyar Attila (Öcsi) által irányított vajdasági Tanyaszínház.

Fiatalok örömjátéka

A fesztiválesemények június 22–30. között öt helyszínen várják a közönséget. Bár a várban a felújítás miatt továbbra sem lehet előadásokat tartani, új játszóhelyek kialakításával ebben az évben sem kell programot szűkíteni. A közösségi házzá alakított Bagolyvár oldalában szabadtéri színpad épült, a zsinagóga épületében pedig egy stúdiószínházi méretű játéktér jött létre. A későbbiekben a sokat bírált Rákóczi Stúdióból a zsinagógába átkerülhetnek a speciális akusztikát igénylő előadások, s meghosszabbodhat a bemutatókra fordítható felkészülési idő. A fesztiválközönség szellemi felüdülését szolgálhatja a Coffee Tea Area új teraszrésze is, ahol lehetőség nyílik az örömjátékra, fiatal tehetségek bemutatkozására, felfedezésére.

– A program megtervezésekor stratégiai szempont volt a fiatalság bevonása – mondta el Nyakó Béla igazgató. – Az előző két évad kedvező tapasztalatait figyelembe véve újra a program részévé tettük a hallgatói minifesztivált, ezúttal kolozsvári, marosvásárhelyi és újvidéki színészosztályok előadásaival megtöltve. Produkciójukat öttagú verseny-zsűri értékeli, és feláll egy hallgatókból álló háromtagú diákzsűri is. Folytatódik a workshop program, Sardar Tagirovsky vezetésével.

Élmény- és tapasztalatszerzés

A fiatalok ismét helyet kapnak a szakmai zsűriben és a szakmai klub felkért hozzászólói körében, a pályakezdő tollforgatók pedig szerepet kapnak a Kisvárdai Lapok készítésében. Mindazok meghívót kapnak, akik a kezdetektől, illetve régebb óta közreműködői a fesztiválnak, de élmény- és tapasztalatszerzésre invitáljuk azoknak a társulatoknak a tagjait is, akik nem lépnek fel a fesztivál idején; őket a 2018 tavaszán megnyíló új hotelben el is fogjuk tudni szállásolni – számolt be a változásokról Nyakó Béla.

Továbbra sincs azonban alkalmas játszóhely a nagy térigényű, vagy különleges színpadtechnikát követelő alkotások befogadására, derült ki. Az ilyen előadásokat – a Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT) menedzsmentjével kötött megállapodás alapján – Pécsett tekintik meg a kisvárdai zsűritagok, feltéve, ha azok bekerülnek a versenyprogramba. S továbbra sem maradhatnak látókörön kívül a technikai újításaikkal kitűnő munkák, mint ahogy az intim teret és kisszámú ínyencet vonzó, bizarr kísérletek, népszerű előadások sem.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!