Szabolcs-Szatmár-Bereg

2013.04.03. 15:15

A tavaszi időjárással felgyorsul a kátyúzás

Csengerújfalu, Tiszadob - Sorban kapjuk a panaszokat a megyei rossz útjaival kapcsolatban.

Csengerújfalu, Tiszadob - Sorban kapjuk a panaszokat a megyei rossz útjaival kapcsolatban.Bár beszámoltunk arról a közelmúltban lapunkban, hogy a Magyar Közút Nonprofit Zrt. 2013-ban milyen útfelújításokat tervez megyénkben, azonban sorban kapjuk a panaszokat a megyei rossz útjaival kapcsolatban.

Gödrök a főúton

Csengerújfalu polgármestere, Zsiga Mihály a következő gonddal kereste meg szerkesztőségünket:

– A településünkön keresztül vezető 4924-es számú főút – amely a Magyar Közút Nonprofit Zrt.-hez tartozik –, a rengeteg gödör miatt járhatatlan. Olykor-olykor kijavítják, de 2-3 hétnél tovább nem tart a felújítás, kikopik az anyag. A Közút a hóesések során sem segít, illetve amikor már eljutnak hozzánk ide a román határszélre, az önkormányzatunk már régen elvégezte helyettük a munkájukat – sorolta az ott élők gondját és fájdalmát a település vezetője.

– Több évtizede nem volt egy normális felújítás a Közút részéről. Vajon reménykedhetünk-e abban, hogy e téren lesz valamilyen előrelépés.

Felháborodottan jelezték olvasóink azt is, hogy a Tiszavasvári és Tiszadob között lévő 3631-os számú út is tűrhetetlenül rossz állapotban van.

A felvetésekre Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút szóvivője válaszolt:

– Mint az országos közúthálózaton, úgy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei mellékútjain is komoly burkolatkárosodásokat okozott a szokatlanul hosszú és változékony hőmérsékletű, egyben csapadékos téli időszak. A téli időszakban tartós kátyúzást nem lehet végezni, ennek ellenére hideg aszfalt felhasználásával folyamatosan végeztünk kátyúzási munkákat, de azok tartóssága a téli időszakban rendkívül alacsony. Az ütemezett kátyúzási tevékenység felgyorsítására április hónapban kerülhet sor, amennyiben a csapadékos időjárás megszűnik.

Lekötötték az idei keretet

– Fontos ugyanakkor kiemelni, hogy társaságunk minden évben előre meghatározott, az állam által biztosított keretösszegből látja el üzemeltetési és fenntartási feladatait, vagyis az adott források erejéig tudjuk ellátni az Országos Közutak Kezelési Szabályzatának előírásait. A teljes felújításokra szánt forrásokról nem társaságunk dönt, mi csak a szakmai döntések előkészítésében veszünk részt. Nagyfelületű – teljes pályaszélességű – aszfaltozási munkákra nem áll rendelkezésünkre forrás, a burkolat felújítási feladatokat európai uniós forrásokból valósítjuk meg, melyek keretösszegét 2013-ra már lekötöttük. A 2014-2020 közötti időszak forrásairól még nincsenek információink – mondta a zrt. szóvivője, majd így folytatta:

– A csengerújfalui térség problémája társaságunk előtt is ismert, a fent részletezett okok miatt csak kátyúzással tudunk javítani a helyzeten. Polgármester úr korábban már megkereste társaságunkat és tájékoztattuk a lehetőségeinkről. Tiszavasvári-Tiszadob összekötő út állapota visszatérő probléma, mély fekvésű terület, korlátozásokat kellett bevezetnünk a járhatóság fenntartása érdekében. A terület a rendkívül csapadékos időjárás miatt felázott, lokális javítása csak a kiszáradási folyamat után lehet hatékony.

M. Magyar László

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!