Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.06.03. 12:02

A nyíregyházi Suták Vanda - testközelből

<p>Nyíregyháza - Suták Vandát, a nemzet lovasát egy pillanat alatt megismerte az egész Magyarország, ám vajmi keveset tudunk róla. Kíváncsi Ön arra, honnan indult Vanda, milyen helyen lakik, mikor és miért kezdett lovagolni, mit tanul, és például arra, egy nap alatt hány ismerőst szerzett az iwiw-en? Megkérdeztük! <dia width="900" height="700" alt="A nyíregyházi Suták Vanda - testközelből 2008.06.03."><a href="about:blank" onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/A_ny_regyh_zi_Sut_k_Vanda___testk_zelb__337/index.shtml , SERIE ,900,700)"><img src="http://apps.szon.hu/bilder/icons/kamera.png" border="0" width="13" height="13" alt="A nyíregyházi Suták Vanda - testközelből 2008.06.03." /></a></dia>&#160;<A href="http://video.szon.hu/members.szon_szerkesztoseg/flv-sutak-vanda-nemzeti-vagta-lovas-nyiregyhaza_flv.flv/viewer.html" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A>&#160;<A href="http://video.szon.hu/members.szon_szerkesztoseg/flv-sutak-vanda-lovaglas-alexander-nyiregyhaza-nemzeti-vagta_flv.flv/viewer.html" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A></p>

Megérkezve Sutákékhoz a mosolygós Vanda nyitott ajtót, akit két tündéri kutyus kísért: igazi állatbarát az egész család - ez messziről látszik!

Az udvaron átkelve érkeztünk a hatalmas területre, ahol éppen pihentek a pacik, és ott bírtuk szóra Vandát.

- Öt éves voltam, amikor édesapám megvásárolta az első telivért, ekkor kezdtem el tanulni lovagolni - kezdte Suták Vanda. - Teltek múltak az évek. Amikor 10 évesen elkezdtem teniszezni, picit háttérbe szorult a lovaglás, de 14 éves koromtól minden nap lovagoltam, majd 16 éves koromtól kezdtem versenyszerűen lovagolni a galopp-pályán. Életem első versenyét megnyertem, elég könnyen: nagyon jó lovunk volt. A tenisz egy csúnya sérülés miatt maradt abba, emellett pedig választanom kellett: vagy tenisz, vagy lovaglás, mert az ember idejébe nehezen fér bele a kettő együtt. Igazából a sérülés megkönnyítette a döntést.

A sérülésekről

- Lekopogom, egyelőre sem kezem, sem lában nem tört még el lovaglás közben, de természetesen értek már sérülések. Volt agyrázkódásom, volt már, hogy kórházba kerültem, de szerencsére komolyabb baleset még nem történt.

A nyereményről

Vanda egyelőre nem tudja, mire költi nyereményét, ám egyvalamit elárult a Szabolcs Online-nak: - Mefogadtam: ha nyerünk, akkor elutazom Kenyába vagy Thaiföldre a barátommal és a családdal.

- Megfogadtam, hogy amikor azt fogom érezni, hogy félek a lovon, akkor abbahagyom a versenyszerű lovaglást, maximum hobbi szinten űzöm majd ezt a sportot.

Alexanderről és a többi lóról

Alexander, akivel Vanda megnyerte a Nemzeti Vágtát egy hét éves pej herélt, aki imád Sutákéknál élni, mert kint lehet az óriási legelőn. Emellett a többi lóval jönnek-mennek, barátkoznak, játszanak, jó világuk van. Alexander kedvenc szórakozása például  az, hogy a kertvégi tóban lubickol a többiekkel: játszanak, pancsolnak, élvezik a pihenést.

- Most teljes pihenőn van, egy darabig biztosan nem fog futni, élvezi a szabadságot - mondta Vanda. - Alexander kb. másfél éve van nálunk. Munkában nem én lovagolom és versenyben sem, mert ő a 16 éves húgom kedvenc lova.

A jó lovas sokat szenved?

Aki profi, és profi módon szeretne lovagolni, az álatalában igyekszik minél kevesebb kiló lenni, hogy minél több lóra fel tudjon ülni, és fogyókúrába kezd - folytatta Vanda. Régen volt szerencsém nekem is kipróbálni ezt, de idén úgy döntöttem: már nem fogyókúrázom - persze lehet, hogy egyszer még visszatér az az idő... Hat éve lovagolok, és nagyon fárasztó - talán a súlytartás a legnehezebb.

Vanda jövőbeli tervei

- Negyedéves vagyok a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen, mint joghallgató, jövőre államvizsgázok, így most a tanulásra kell koncentrálnom. Amint meglesz az állavizsgám, azonnal folytatódik a lovaglás - teljes erőbedobással!

A népszerűségről

Az iwiw-en egy nap alatt kb. háromszázan jelöltek ismerősnek - mondta Vanda nevetve. - A Nemzeti Vágta célja volt, hogy az embrek odafigyeljenek a lovasok mellett a lovakra,  a lóversenyre: talán így már többen látogatnak ki a galopp-pályára és a versenykre is.

Kapcsolódó cikkek:

  • A nyíregyházi Vanda kapja a nyereményt
    Csabai Lászlóné, a megyeszékhely polgármestere remek ötletnek tartja a kezdeményezést, mint mondja: Nyíregyháza az elsők között csatlakozott a versenyhez.  

  • Nyíregyháza nyerte a Nemzeti Vágtát
    Az első vágta győztese egy 22 éves joghallgató, Suták Vanda lett. A hölgy a tanulás mellett imád lovagolni, de kedvencei között több kutya és cica is fontos helyet tölt be.

  • Lóversenypálya lett a Hősök teréből
    Kész a vasárnapi rajtra a lóversenypályává alakított Hősök tere. Szombaton a Nemzeti Vágta gyakorlófutamait tartották.

  •  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!