Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.06.20. 19:30

A bizonyítvány mellé felújított iskolát is kaptak Leveleken

<p>Levelek - Az önkormányzat feladata, hogy az oktatáshoz a megfelelő háttért megteremtse, s ennek érdekében mindent el is követ majd a leveleki önkormányzat – mondta Szanyi Lászlóné. <dia width="900" height="700" alt="A bizonyítvány mellé felújított iskolát is kaptak Leveleken 2008.06.20."><a href="about:blank" onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/A_bizony_tv_ny_mell__fel_j_tott_iskol_t_is_/index.shtml , SERIE ,900,700)"><img src="http://apps.szon.hu/bilder/icons/kamera.png" border="0" width="13" height="13" alt="A bizonyítvány mellé felújított iskolát is kaptak Leveleken 2008.06.20." /></a></dia></p>

Különleges tanévzáró ünnepséget rendeztek péntek délután a leveleki Gárdonyi Géza Általános Iskolában. A rendezvény rendkívüliségét jelzi, hogy megtisztelte jelenlétével Gazda László, az Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Tanács elnöke, Demendi László országgyűlési képviselő és Simon József, a Közép-Nyírségi Többcélú Önkormányzati Kistérségi Társulás elnöke.

Az idei tanávzáró ünnepség sajátosságát az adta, hogy a bizonyítványok átadása mellett felavatták a felújított iskolaszárnyat is.

Az oktatási intézmény sportcsarnokában diákoko köszöntötték dallal, tánccal, szavalattal a vendégeket, majd Szanyi Lászlóné polgármester elevenítette fel az iskolaszárny felújításának történetét. Mint elmondta, 2002-ben, a céltámogatással megvalósított kisiskola átadásakor felvetődött már az ötlet, hogy a teljes iskolát fel kellene újítani.

Mivel azonban az egyik leghátrányosabb helyzetű kistérségben fekszik Levelek, s az önkormányzat nehéz anyagi helyzetben van, csak pályázatok elnyerésével gondolhattak a terv megvalósítására. Többször is hiába próbálkoztak pályázatokkal, tavaly azonban a kistérség 19 települése úgy döntött, hogy a leghátrányosabb kistérségnek járó pénzt kapja meg a beruházás forrásaként Levelek.

Az egész iskola felújítására azonban így sem tellett, ezért első ütemként a 8 osztályos iskolaszárny komplex felújítását tűzték ki célul. Támogatásként az önkormányzat kapott 125 millió 811 ezer 626 forintot, s ehhez önerőként hozzátettek 12 millió 581 ezer 163 forintot. A komplex felújítást (tetőcserét, nyílászárók cseréjét) és az akadálymentesítést Molnárné Fehér Katalin tervei alapján a vásárosnaményi KONCZ-BAU Kft. valósította meg.

Az iskola 2007. november 5-én adta át a területet, s a felújítási munkálatok határidőre, 2008. május 31-re be is fejeződtek. A polgármester asszony köszönetet mondott úgy a kivitelezőknek, mint a tanároknak és a diákoknak, hiszen a munkálatok közben a tanítás teljes intenzitással folytatódott az iskola épületében.

Köszönetet mondott a díszvendégeknek is a sok-sok segítségért, támogatásért. Befejezésként utalt arra, hogy a felújítás tovább kell folytatni, sorra kerül majd az 5 tantermes iskolaszárny, a sportcsarnok és az udvar is. Az önkormányzat feladata, hogy az oktatáshoz a megfelelő háttért megteremtse, s ennek érdekében mindent el is követ majd a leveleki önkormányzat – mondta Szanyi Lászlóné.

Ezt követően Herczku István, az iskola igazgatója értékelte a tanévet, majd jutalomkönyveket adott át a kiváló tanulmányi eredményeket elérő diákoknak.

Gazda László, a regionális fejlesztési tanács elnöke avatóbeszdében arról szólt, hogy az a jó, ha nem a kor követelményeinek akarunk megfelelni, hanem a jövő alapjait lerakni. A jövő alapját jelenti a felújított iskolaszárny is, amely még csak kezdet, hiszen folytatódni fog az iskola teljes felújítása. Utalt a fejlesztési tanács azon törekvésére, hogy a keleti országrész versenyképes legyen, felzárkózzon a fejlettebb területek közé. Ezt szolgálja az is, hogy hamarosan 18 milliárd forintot osztanak szét 50 iskola, óvoda, bölcsőde között.

A köszöntő gondolatok után a fejlesztési tanács elnöke felavatta az épületszárnyat, amelyet az egyházak képviselőúi megszenteltek. S míg a vendégek megtekintették a felújított termeket, a diákok átvehették az osztályfőnököktől a bizonyítványt, s így végérvényesen megkezdődhetett számukra a megérdemelt nyári pihenő.

- M. Magyar László -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!