Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.05.15. 14:59

Olvasónk írja: Hosszú az út hazáig, lengyelországi élmények

<p>Nyíregyháza - A két ország történelmi múltjára emlékezve évente két alkalommal, tavasszal és ősszel – a Lengyel-Magyar Baráti Társaság gazdag úti programja keretén belül – ismerkedünk az ország természeti szépségeivel.</p>

A négy napos ünnep lehetővé tette, hogy az ország távolabbi részével, Sziléziával is megismerkedhessünk. Az ország ásványkincsekben gazdag térségében a Tarnowskie Góry – ma már műemlék – ezüstbánya földalatti folyosóit végig járva, kemény megpróbáltatásnak voltunk kitéve. Végcélunk Szilézia központja, Wroclaw volt.
A régi lengyel városokra jellemző belvárosi főteret körülölelő, színes középkor hangulatát idéző házsorok csúcsíves tetőterének látványa meseszerűen hatott mindannyiunkra. A volt Városháza épülete, az Egyetem aulája és hangversenyterme, a hatalmas Sportcsarnok, a lengyel templomokra jellemző gazdag díszítésű székesegyházak, és a csodálatosan szép Japánkert elvarázsolt bennünket. A magyarok híres Feszty történelmi körképe Ópusztaszeren látható, a lengyelek győzelmét az orosz sereg felett megörökített körkép Wroclawban nézhető meg, az erre a célra épített rotundában. A délutáni szabad program idejében igyekeztünk minél több kiállítást és múzeumot felkeresni. Persze vétek lett volna kihagyni a híres Spiz söröző hangulatos pincéjét, ahol helyben készítik a jóízűen fogyasztott frissen csapolt sört, mellé zsíros kenyeret tálalva.
Sziléziai kirándulásunkról jó hangulatban és élményeinket ismételten gazdagítva tértünk haza.
Kökéndy Mária

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!