Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.05.24. 08:04

Legyünk hűek a jelképeinkhez! – írta olvasónk

<p>Nagyon bosszant, ha a magyarsághoz, nemzeti hűségünkhöz kapcsolódó jelképeinket nem rendeltetésüknek és a törvényekben előírtak szerint használjuk, illetve, ha a használatuk, alkalmazásuk esetenként félreértéseket okoz.</p>

Nemzeti lobogónkról

Nézzünk szét szűkebb, illetve tágabb környezetünkben! Városunkban, de szerte az országban a magyar zászlót – mint a Magyar Köztársaság hivatalos állami jelképét és egyben, mint a magyarság egyik nemzeti jelképét – nem a törvényekben meghatározott követelmények szerint gyártják, s ebből következik használatuk ellentmondása is.

Az 1990. évi XL. törvény szerint a Magyar Köztársaság lobogója három egyenlő szélességű, piros, fehér és zöld vízszintes sávból áll. Használatára vonatkozóan az 1995/LXXXIII. törvény határoz meg előírásokat, de nem engedélyez eltérést a vízszintes formátumtól, mert függőleges kialakításban sok esetben más országot (például Olaszországot) jelképezheti.

Ha történelmünkhöz hívek akarunk maradni, és maradjunk is, akkor nem árt tisztában lenni azzal, hogy nemzeti jelképünk a 19.század „romantikus ” értelmezése szerint az erőt (piros), a hűséget (fehér) és a reményt (zöld) van hivatva szimbolizálni.

Az 1848-as szabadságharc követeléseinek egyike volt, hogy „a nemzeti színek régi jogaikba visszaállíttassanak”! Gyakorlatilag ettől kezdve beszélünk a magyar trikolórról. Tegyünk meg mindent annak érdekében, hogy nemzeti jelképünk semmilyen módon ne szenvedjen sérelmet, s juttassa kifejezésre magyarságunk iránti hűségünket.

Árpád-sáv. Igen - Nem
Hol kisebb, hol nagyobb lánggal, körülbelül tizenhat éve csapkodnak indulatok az Árpád-sáv körül a rendszerváltást követôen.

Zászló - heves viták kereszttüzében
Egyszerű figyelemelterelés vagy valós kifogás az Árpád-sávos zászló körül kialakult vita? A választ eltérő módon közelítik meg és keresik ma Magyarországon. 

- Pócsi József, Nyíregyháza -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!