Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.04.30. 06:13

El a kalapáccsal a művelődési központtól!

<p>Nyíregyháza - Végre egy jó vitaterep, mivel teljes mértékben ellentétes a véleményem Fazekas Ágiéval - ezért vitázunk - kezdte levelét a nyíregyházi művelődési központról - dr. Lányi Botond.</p>

Jómagam pragmatikus városlakóként fogalmazom meg: Isten ments, hogy bontókalapács alá kerüljön az az épület, melynek művészi megfogalmazásáról még fél évszázad múlva is vitatkozni fognak az építészek.

A pragmatizmus oka: egy ilyen monstrum építmény lebontása és helyette a művelődésnek egy új ház építése a következő 2-3 évtizedben jócskán meghaladja Nyíregyháza teherbíró képességét. Mi több, egyelőre a felújításhoz sincs elegendő saját erő, de egy jól elkészített uniós pályázattal ezt akár 2013-ig át lehet lépni. A városi hetilap hírt adott a tervezői elképzelésekről, melyekről lehet most vitatkozni. Mert nekem az a véleményem, hogy nem a "ház" futott ki az időből, hanem a megváltozott művelődési igényekhez nem alkalmazkodott a városi szervezet, ezért szép lassan a Városkép Kht. és a minden áron pénzt keresni kárhoztatott művelődési rabszolgák irodaháza lett az épület.

Mellesleg: emlékszem, amikor kialakították a körzeti művelődési házakat, akkor azzal dicsekedtek egyes városvezetők, hogy nálunk ezért nincs visszaesés a közművelődésben. Nem túl régen ugyanők megfogalmazták (a kényszerű létszámcsökkentés miatt), hogy a közös intézmény az egyedüli boldogító. Pedig inkább arra gondoltam, hogy egy-egy megszállott, a gáncsoskodás ellenére is talpra álló szakemberen múlt, milyen egy-egy körzeti művház színvonala.

Visszatérve az épületre: idő van, lehet dönteni a funkcióról, némi átalakítás is lehetséges mind az épületben, mind a funkcióban. Azt a luxust viszont ne engedjük meg magunknak, hogy irodaházzá degradáljuk a más célra épített, jobb sorsra érdemes (talán egy évszázad múlva jeles műemlékként számon tartott) házat, amely a megújuló városközpont egyik zászlóshajója lehet, amely vígan ring a homoktengeren.

Dr. Lányi Botond

Kapcsolódó cikkek:

  • Bontsák le, felújítani nem érdemes!
     Akárhogy akarják ezt az épületet helyzetbe hozni, most, hogy alá lett ásva, aknázva, laikusként, kb. 3-5 évet adok neki az összeomlásig, mert eddig is labilis volt - írta le a nyíregyházi művelődési központról a véleményét olvasónk.
  • 2009-ben újjászületik a nyíregyházi Váci Mihály VMK
    Látványos tervek. Giba Tamás alpolgármester bemutatta a 2009-ben újjászülető Váci Mihály Művelődési Központ látványterveit. A rekonstrukció uniós támogatással, az Agora pályázat keretében valósul meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!