Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.04.23. 15:50

Egy platán élete - megkérdeztük a városlakókat Nyíregyházán

<p>Nyíregyháza - Mint ahogy már olvashattak, a Vécsey utca 5-13. közötti parkrészen néhány alaposan megcsonkolt fa borzolja a kedélyeket.A fotók láttán azonnal elindultunk, hogy mihamarabb utána járjunk a dolognak.</p>

Elektronikus levél érkezett szerkesztőségünkhöz, a sorokhoz fotót is mellékeltek. Olvasóink segítségét ezúton is köszönjük, örülünk, hogy felhívták figyelmünket egy sokakat érdeklő problémára. A fotók láttán azonnal elindultunk, hogy mihamarabb utána járjunk a dolognak. Korábbi írásunk mellett Gombos Tamás fotója jelent meg, de a mi kollégánk is felkereste a helyszínt ahol felvételeket, s videót is készített a látottakról és a hallottakról.

- Feltételezem, hogy szakember döntött a csonkolásról. Biztos vagyok abban, hogy megfontolták a beavatkozást. Ez közterület, a lakóknak így nem sok beleszólása van a dologba szerintem. Ha úgy ítélték meg, hogy a csonkítás célravezető lehet, akkor biztosan ez volt a legoptimálisabb döntés - mondta egy ottlakó.
Klárika is megfogalmazta véleményét.

- Biztosan sokakat zavart, akiknek leárnyékolta a lakását, esetleg szemetelt. Ki fognak ezek még hajtani, lesznek ezekből még szép kis fák a lakók örömére. Én bízom ebben - mondta a hölgy.

Ibolya szerint veszélyesek a fák. Lehet, hogy már szárazak, kíváncsian várja életre kelnek-e a beavatkozás után.

Bartha István városi főkertész szerint a platánfáknak mostanra igencsak beszűkült az élőhelyük. Többen a kivágásukat kérték. Mások viszont a fák mellett tették le voksukat.

- A platán túl értékes ahhoz, hogy elpusztítsuk, és bár drasztikusnak tűnik a beavatkozás, ez a fajta jól regenerálódik. Igazán szép formája nem biztos hogy lesz még, de megmentettünk néhány értékes növényt. Nem egyedül, hanem egy bizottsággal döntöttünk, melyet többszöri helyszíni szemle, lakókkal való beszélgetés előzött meg - tájékoztatott a főkertész.

- Pók Viktória -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!