Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.04.07. 18:02

Beiskolaáztatás Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében

<p>Nyíregyháza - Még három hétig, azaz április 30-ig írathatják be gyermeküket a szülők az általános iskolákba, a szeptemberben induló új tanévben várhatóan 100-101 ezer elsős ül be az iskolapadba.&#160;<A href="http://video.szon.hu/members.szon_szerkesztoseg/iskola-iskolavalasztas-beiskolazas-nyiregyhaza.wmv/viewer.html" target="_blank">Olvasók mondták: <IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A></p>

18:00: Jól meggondolják a szülők

A középiskolai pályaválasztás mellett a legfontosabb döntés a szülők számára, hogy olyan általános iskolát találjanak gyermeküknek, amely megfelel mindannyiuk elvárásainak. Az othontól való távolság, a leendő tanárok szaktudása és az iskola légköre mind olyan tényezők, amelyek együtt és külön–külön is sokat nyomnak latba a megfelelő intézmény kiválasztásánál.

Tanulás és játék

– Nem volt nehéz dolgunk a legkisebbik gyermek iskolába íratásával, gondok csak a nagyobbik fiammal voltak, de okulva az akkori problémákból, Dánielnél már alaposabban körülnéztünk – kezdi a történetet a 7 éves csöppség édesapja, Lebeda Attila. A szülők sokat gondolkodtak, míg megtalálták a gyermeknek legjobban megfelelő iskolát.

 – Jó ajánlásokat kaptunk az evangélikus iskoláról, a nyílt napra is elmentünk, ahol a gyermek közelebbről is megismerkedhetett a tanár nénikkel, a tantárgyakkal, illetve magába az iskolai légkörbe is bepillantást nyert. A szülők azonban figyeltek arra is, hogy a tanulás mellett játsszon is a gyerek.

– Vannak intézmények ahol szerintem túlságosan előtérbe kerül a gyermek szó szerinti tanítása, holott ebben az életkorban még fontos szerepet kap a játék, amit nem akarunk elvenni tőle – mondja az apa. A szülők vélekedése szerint meg kell tudni „tanulni” a gyermeknek, de emellett elvárják az iskolától gyermekközpontúságot, a játék örömének megadását, hiszen nem versenylóképző intézmény az iskola.

– Azt akartuk, hogy minden szempontból éretté váljon Dani a sulira, ezért döntöttünk úgy, hogy hét éves korában lépje át az iskola kapuját – tette hozzá a feleség, Lebeda Attiláné. Így több ideje van felkészülni az új világra, ráadásul a szülők nyugodtabbak, hiszen így biztosan megkapta azokat az alapokat, amelyek az iskolához kellenek. – A középső fiúnk is ide járt nagycsoportba, ugyan Kálmánházáról hoztuk be, de megérte, mert a társait és az óvonéniket megszerette, reméljük, nem lesz túl fájdalmas a váltás számára – fogalmazott az anyuka.

13:38: A környékről is jelentkeznek Szorgalmatosra

A szorgalmatosi általános iskolába a 2008/2009-es tanévre 20 első osztályos gyermeket írattak be a szülők. A Szorgalmatoson élő fiatalok mellett szeptemberben itt ismerkednek majd meg az írás, az olvasás alapjaival más településen élő diákok is.

Jönnek majd ide tanulni Tiszalökön, Tiszavasváriban, Tiszadadán és Hajdúnánáson lakó kicsinyek is. A szülők döntésében szerepet játszhatott a modern, új iskolai épület, a gyermekbarát környezet, az 1. osztálytól indított informatika (emelt szint) és idegen nyelv tanítása, az egyes tantárgyak keretében SDT-vel támogatott oktatás, van továbbá testnevelés keretében úszásoktatás, művészeti oktatás, kiemelt szererepet kap a felzárkóztatás és tehetséggondozás, van logopédus és fejlesztő pedagógus, ingyenes étkezés, tankönyv, utazás, s nem utolsó sorban változatos szabadidős programok, táborozási lehetőséág várnak a diákokra – tájékoztatta szerkesztőségünket Szabóné Varga Éve igazgatóhelyettes, aki azt is elárulta: a leendő elsősöknek „iskolaváró foglalkozásokat” rendeznek kéthetente egy délután.

A gyermekek megismerkedhetnek az iskolai környezettel, a leendő tanító nénikkel, és együtt tölthetnek néhány kellemes, programokban gazdag délutánt. Ezzel szeretnék megkönnyíteni számukra a tanévkezdést.

12:50: Bővül a gyereklétszám szeptembertől

Székhelyintézményként működik a csaholci iskola, ide a helyi és a vámosoroszi gyerekek, valamint a túrricsei felső tagozatosok járnak. A túrricsei alsósok saját településükön tanulnak, s az óvodások is a községben lévő óvodában maradtak. Fogadja az apróságokat Vámosoroszi óvodája is, ide a helyi kicsik mellett a csaholci és a mándi gyerekeket hozzák reggelente a szüleik. Szintén saját településükön járnak óvodába a penyigei gyerekek, s a társulás ezen intézménye a mándiak egy részének is helyet biztosít.

– A következő tanévtől, idén szeptembertől elképzelhető újabb változás az intézmény struktúrájában – reagált a beiskolázásról érdeklődő kérdésre Iszák Tibor igazgató, s elmondta: ha az említett átszervezés elmaradt, az általa irányított intézmény iskolájában létszámnövekedés várható. A statisztika szerint a jelenlegi gyereklétszám 9-10 fővel bővül, ennyi elsőssel többen kezdik meg a 2008-09-es tanévet.

Információk

Az általános iskola köteles felvenni, illetve átvenni azt a tanköteles tanulót, akinek lakóhelye, vagy tartózkodási helye az adott körzetében található. Ha a jegyző által kijelölt nevelési-oktatási intézmény nem kötelező felvételt biztosító iskola, a tanuló felvételét csak helyhiány miatt tagadhatja meg. A nemzeti vagy etnikai kisebbséghez tartozó jelentkezőt az adott kisebbség nyelvén és magyarul tanító iskolába (tagozatra, osztályba, csoportba) fel, illetve át kell venni. Ha az általános iskola teljesítette a felvételi kötelezettségét (felvette a körzeten belül lakóhellyel, tartózkodási hellyel rendelkező gyermekeket, a további szabad férőhelyekre pedig a halmozottan hátrányos helyzetű és a sajátos nevelési igényű gyermekeket, továbbá azt a tanulót, akinek ezt sajátos helyzete indokolja) sorsolás útján kell döntenie a további felvételi kérelmekről. A sorsolásra a felvételi kérelmeket benyújtókat meg kell hívni.

11:10: A szülők iskolaválasztását sok tényező befolyásolja a tanított idegen nyelvek számától az iskolában folyó nevelés minőségén keresztül a tanító néni személyéig, ám mi a teendő akkor, ha a választott iskolában már nincs hely? Mi alapján utasíthat el gyermeket egy oktatási intézmény, hol húzzák meg a határokat – ezekre a kérdésekre keressük a választ.

Kapcsolódó cikkek:

  • Az első napok feszültsége
    Az iskolakezdés sok vonatkozásban is változást jelent: a nyári szünet a szabadságról szólt, nem kellett közben megfelelni azoknak az elvárásoknak és szabályoknak, melyeket a tanév alatt kötelező betartani. 
  • Tavaly is drága volt az iskolakezdés
    Több mint 100 ezer diáknak kezdődött meg a tanév az általános iskolákban 2007 szeptember 3-án. 20-25 ezer forintba is kerülhet az iskolakezdés egy első osztályos gyermeknek.
  • Spórolni kell a tankönyvre
    Csökkent azon kedvezményezettek köre, akik ingyen tankönyvet kaphatnak. Alanyi jogon az egyedülálló szülő nem jogosult a tankönyvtámogatásra ettől a tanévtől

- Száraz Ancsa, Koncz Nóra, M. Magyar László, Varró Zsolt  -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!