Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.03.26. 16:27

Végzetes hanyagság Kótajban

<p>Nyíregyháza - Jogerős ítéletet hirdetett a megyei bíróság dr. Bodnár Zsolt vezette tanácsa gondatlanságból elkövetett emberölés ügyében, aminek vádlottja egy házaspár volt. P. L. és felesége egy kótaji házban élt a sértettel, aki a hölgy édesapja volt.&#160;<A href="http://video.szon.hu/members.szon_szerkesztoseg/flv-birosag-itelet-kotaj-emberoles_flv.flv/viewer.html" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A><br /> &#160;<A href="http://video.szon.hu/members.szon_szerkesztoseg/gazfutes-futes-szen-monoxid-nyiregyhaza.wmv/viewer.html" target="_blank">Olvasók mondták: <IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A></p>

15:00: Nem érdemes ezen spórolni

A „gázos” problémára megoldás lehet egy szén-monoxidot mérő készülék beszerelése a lakásba, amely éles hangjelzéssel figyelmeztet arra, ha nő a levegőben a halálos gáz koncentrációja, a szakember szerint egy ilyen készülék azonban nem oldja meg a gázkazán beszerelésekor, vagy a nyílászárók cseréjekor elkövetett hibákat.

– Sokan spórolni akarnak, ezért a műanyag ablakok cseréjekor a pénz hiányára hivatkozva „elfelejtik” beszereltetni a légbefúvó készülékeket, ami egyébként kötelező, és betömködik a szellőző lyukakat, ahol a levegő beáramlik – fogalmazott Balázs István, az egyik belvárosi fűtéstechnikai bolt vezetője. Többféle készülék kapható, kezdve az egyszerű elemestől a hálózatról működtethetőig.

– A boltunkba, saját használatra beszereltünk egyet, ami kiválóan működik, de tapasztalatunk szerint ezek a készülékek csak akkor kelendőek, ha a sajtóban megjelenik egy sajnálatos baleset, ami a szén-monoxid, és nem utolsó sorban az emberi mulasztás számlájára írható. Balázs István szerint a szén-monoxid mérő készülékek között is többféle van: nem biztos, hogy az olcsóbb rosszabb, a drágább meg jobb. – Minden esetben ajánlatos szakboltból, szakember segítségével kiválasztani, aki kérésre be is szereli a készüléket. A vásárláskor pedig meg kell nézni a gyártó, az importőr nevét a terméken, ellenőrizni a garanciajegy meglétét, így tudjuk elkerülni azt, hogy gyengébb minőségű terméket vigyünk haza.

A szén monoxid mérgezés tünetei

A tragédia kimenetele, a mérgezés foka függ a koncentrációtól és a belélegzett gáz mennyiségétől. A szén-monoxid a levegővel együtt kerül a tüdőbe, molekulája az oxigénnél 250-300-szor nagyobb affinitással kötődik a vér hemoglobinjához. A veszélyes gáz kiszorítja az oxigént a vérből, így a vér nem szállít oxigént a szövetekhez. A szervezetbe jutva halántéktáji lüktető fejfájást, fülzúgást, szédülést, hányingert, hányást, kábultságot, zavartságot okoz. Az alsó végtagokon izomgyengeség alakul ki, később görcsök jelentkeznek. Az alvó vagy magára hagyott embereknél légzésbénulás, fulladás lép fel.
Segítségnyújtás
- A mérgezettet levegőre kell vinni, eszméletlenség esetén a légutakat tegyük szabaddá. Az átjárható légutakon mesterséges lélegeztetést kell alkalmaznunk. Minden esetben orvoshoz kell fordulni. A súlyos szén-monoxid mérgezés maradandó agyi és szívkárosodást okozhat. A központi idegrendszer érintettsége miatt mozgáskordinációs és más egyéb idegrendszeri zavar, esetleg pszichés elváltozás – feledékenység, intelligencia-hanyatlás, akaratgyengeség, alvászavar – léphet fel. A szívizom károsodása esetén szívelégtelenség alakul ki - tudtuk meg dr. Guti Elektől a Jósa András Oktató Kórház sürgősségi osztályának helyettes vezetőjétől.

14:00: A nyílászáró is befojthatja a lakóteret

Minden gáztüzelésű készüléket legalább évente felül kell vizsgáltatni, s ugyanígy kell eljárni a kéményeknél is! – szögezi le nyomatékosan Dankó Zoltán víz-gázkészülék szerelő.

A gázkazánt különösen akkor szükséges fokozottan ellenőriztetni, ha lakótérben helyezték el. Életet menthet az az intelem is, hogy nyílt égésterű készülékekkel (ilyen a vízmelegítő vagy az egyszerű gáztűzhely) nem lehet egyszerre használni páraelszívót, ha utóbbi olyan rendszerű, hogy az elszívott levegőt kivezeti a légtérből.

A nyílászárón is sok múlik! A jobb hő- és hangszigetelésre tekintettel sokan cserélik ki az ajtókat, ablakokat műanyagra, ezek azonban légbeeresztő szelepekkel kell ellátni, különben lefojtják az egész lakást. Szakember tudja kiszámolni, pontosan milyen légáteresztő kapacitású szelepekre van szükség ahhoz, hogy adott légtér levegőjében véletlenül se halmozódjon fel kritikus mértékig gyilkos gáz.

A műanyag nyílászárók beszerelőjének tehát vállalnia kell a felelősséget, s nem helyes szemlélet, ha a kedvezőbb árajánlat érdekében kihagyja a biztonságot garantáló szelepeket - mert ezek bizony egy 30-35 ezer forintos ablaknál 15-17 ezer forinttal is megnövelhetik a számla végösszegét. Ám nem kérdés, hogy érdemes-e, szabad-e ezen takarékoskodni.

13:00: Fűtéskor veszélyes a páraelszívó

A leggyakrabban előforduló probléma, hogy a kéményekben dugulást okoz a lehulló vakolat, a máló tégla, de a füst útját állhatja a sűrű pókháló, sőt a kéményekben előszeretettel fészkelő csóka is – tájékoztatott Valkó László, a Kéményseprőipari Kft. ügyvezetője.

– A füstgázmérgezések jellemzően nem a fűtési idény elején következnek be, hanem decemberben és januárban, amikor a hirtelen és tartós hideg beálltával a kéményekben nincs meg a megfelelő huzat.

Páraelszívót csak abban az esetben szabad használni gázkazánnal egy légtérben, vagy légtér összeköttetésben lévő helyiségben, ha a kazán levegőellátása egyéb szellőző eszközökkel biztosítható. Ezek lehetnek: légbeszívó szelepek, ablakszellőzők, vagy akár elég a nyitott ablak is.

A visszaáramlás megállapításában nagy segítség a kereskedelemben kapható szénmonoxid-érzékelő. Ügyelni kell arra, hogy a készülék üzemképessége ellenőrizhető legyen, s hogy a készülék a szénmonoxid-szintet különböző jelekkel érzékeltesse – mondta Valkó László.

8:00: Napközben az idős férfi a melléképületben tartózkodott, ahol egy gázkazán üzemelt. A ház fűtését részben ez biztosította, rajta korábban kisebb javításokat végeztettek, de a 14 éve használt gázkazán nem volt kitisztítva járatai elkoszolódtak.

2007. február 4-én is ott volt a 83 éves sértett és a helyiségben összegyűlő szénmonoxid megmérgezte a férfit, akit este holtan találtak meg. A bíróság megállapította, hogy a vádlottak elhanyagolták a karbantartást, ez vezetett a tragédiát okozó meghibásodáshoz.

Erre a sértett, mint tulajdonos társ sem fordított gondot. Felmerült a gázszerelő felelőssége is, neki ugyanis figyelmeztetnie kellett volna a tulajdonosokat az elkoszolódásra, és annak lehetséges következményeire.

A bíróság megrovásban részesítette vádlottakat, mert cselekményük oly csekély fokban volt veszélyes a társadalomra, hogy a törvény szerint alkalmazható legkisebb büntetés kiszabása is szükségtelen. A megrovással a bíróság a rosszallását fejezi ki, és felhívja a vádlottakat, hogy a jövőben tartózkodjanak bűncselekmény elkövetésétől.

Előzmény:

Gondatlanság okozta halálát

Február 4-én kótaji házukban vesztette életét egy 82 éves férfi. A boncolás megállapította, hogy a bácsi szénmonoxid-mérgezés következtében halt meg.

Kapcsolódó cikkek:

Szén-monoxid, az alattomos gáz - megelőzhető a baj
A fűtési időszakban évente 20-25 esetben riasztják a tűzoltókat szén-monoxid mérgezés miatt. A baleseteket a nem megfelelően karbantartott vagy rosszul bekötött gázkazánok, és az elégtelen szellőzés okozzák.

Hét mérgezett a Játszó utcai házban
Hét sérültet vittek kórházba a mentők kedden este Nyíregyházán, egy Játszó utcai házból. Három ember állapota súlyosnak tűnt.  

- Pusztai Sándor, Lefler György, Nyéki Zsolt, Varró Zsolt, Pók Viktória -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!