Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.03.06. 10:00

Személyi kérdések a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei közgyűlésen

<p>Nyíregyháza - Elkezdődött a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei közgyűlés rendkívüli ülése, a képviselők az előterjesztés szerint három napirendet tárgyalnak. Ezek közül kettő intézményvezetők kinevezése, egy pedig egy alapító okirat módosítása.&#160;<A href="http://video.szon.hu/members.szon_szerkesztoseg/flv-Mata_Csaba_flv.flv/viewer.html" target="_blank">Kinevezték Máthé Csabát <IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A>&#160;<A href="http://video.szon.hu/members.szon_szerkesztoseg/flv-Bene_Janos_flv.flv/viewer.html" target="_blank">Kinevezték Bene Jánost <IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A></p>

9:55: Dr. Kiss Gábor, az MSZP frakcióvezetője a napokban megjelent Kölcsey Hírmondó kapcsán kért szót. Azt mondta, jó lenne, ha az önkormányzat komolyan venné magát és az együttműködésre törekedne.

A kiadványban az szerepel, hogy a megye életéről szeretnének hírt adni, ám a lap nem más, mint a Fidesz propaganda kiáltványa. A Kölcsey televízióban egyre gyakrabban szerepelnek országos fideszes politikusok, ahelyett, hogy a megyei dolgairól esne szó, ahelyett, hogy mind a két politikai oldal szereplői megjelenhetnének, s közösen keresnének megoldást a megye problémáira.

Ha kiadnak egy kiadványt a megye életéről, vegyék az ellenzéket is emberszámba – kérte. Fülöp István, a megyei közgyűlés elnöke a Kölcsey televízióval kapcsolatban azt mondta: a televízió pártatlan. Seszták Oszkár, a közgyűlés alelnöke szerint az, ha Kiss Gábor azt mondja, hogy aki nem megy el szavazni, az nemmel szavaz, az előzetes magyarázkodás.

Senkinek sincs joga kisajátítani a szavazatokat – mondta. Sulyok József (MSZP) azt kérte, hogy a felügyelő bizottság vizsgálja meg, szükség volt-e a lap kiadására. A testület ezt nem szavazta meg. Dr. Karakó László, a Fidesz frakcióvezetője azt mondta: rosszul élték meg, hogy éveken át be sem kerülhettek a Kölcsey televízióba.

Örülne annak, ha senki sem venné a bátorságot, hogy minősítse a lapot, ez a választópolgárok dolga.

Ezzel a közgyűlés véget ért, a következő ülés április 24-én lesz.

9:42: A Mária út, mint kiemelkedő turisztikai cél kialakítása a következő napirend. Az idegenforgalmi bizottság elfogadásra javasolta az előterjesztést. Nagy Sándor szerint azonban pontosításra szorul az előterjesztés, mert abban nem szerepel, hogy a megvalósításhoz szükséges összeget az önkormányzat honnan teremti elő.

Kiss Gábor, az MSZP frakcióvezetője elmondta: ezt az előterjesztést a frakció az ülés előtt kapta meg, így arra nem volt lehetőség, hogy érdemben átnézhessék. Azt kérte, kapjanak időt arra, hogy az előterjesztést megnézhessék. A testület az előterjesztést módosítva fogadta el, ebben az szerepel, hogy az összeget az idei költségvetés terhére biztosítják.

A március 9-i népszavazás kapcsán is bekerült egy előterjesztés a napirendek sorába. Lipők Sándor (Fidesz) elmondta: sok emberrel találkozott az utóbbi időben, akik elmondták: ha bevezetik a tandíjat, nem fogják tudni taníttatni gyermekeiket. Azt kérte, mindenki menjen el szavazni, s szavazzanak igennel mindhárom kérdésben.

Nagy Sándor (MSZP) azt mondta, Lipők Sándor nem a napirendhez szólt hozzá, ezért el kellett volna venni tőle a szót. Dr. Kiss Gábor (MSZP) szerint az előterjesztésben nem az a kérés szerepel, hogy az emberek menjenek el szavazni és voksoljanak igennel, csupán az, hogy menjenek szavazni. A testület elfogadta az előterjesztést.   

9:26: A harmadik napirendi pont a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat Közoktatási Közalapítvány Alapító okiratának módosítása. A kuratórium négy éves megbízatása áprilisban lejár, annak elnökére, illetve tagjaira tett javaslatot az előterjesztés, melyet a testület egyhangúlag elfogadott.

9:21: A következő napirend a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat Múzeumok Igazgatósága igazgatójának kinevezése. Fülöp István, a közgyűlés elnöke elmondta: Páll István és dr. Cservenyák László visszavonta a pályázatát, a testület egyhangúlag dr. Bene Jánost nevezte ki az intézményhálózat élére.  

9:18: A rendkívüli ülés összehívását az indokolta, hogy a személyi döntések meghozatalával a rendes közgyűlésig nem lehet várni.

A Bujtosi Szabadidő Csarnok és Megyei Sportintézet igazgatói tisztére négyen: Petrika Ibolya, Hanufer Sándor, Máthé Csaba és a jelenlegi igazgató, Tompa Andor pályáztak, a valamennyien részt is vesznek az ülésen.

Az ifjúsági és sportbizottság elnöke, Sulyok József (MSZP) elmondta: minden pályázót meghallgattak, s ez alapján úgy döntöttek, hogy Máthé Csabát javasolják. Kérdések és vélemények nem voltak, a testület egyhangúlag Máthé Csabát nevezte ki a Bujtosi Szabadidő Csarnok és Megyei Sportintézet igazgatójának. A megbizatás idén június 1-től 2013 májusáig szól.

Kapcsolódó cikkek:

Nyíregyházi Közgyűlés után: nem szabálytalan a reklámszerződés
A Fidesz frakció nem kapott választ hétfő óta arra a kérdésre, hogy kinek a jóváhagyásával kötötték meg azt a reklámszerződést, melyet a Városkép Kht. ügyvezetője írt alá tavaly augusztusban.

Ülésezett a megyei közgyűlés
Az utolsó napirendek között szavazott a testület az agrár és vidékfejlesztési információs és tanácsadási rendszer működési tapasztalatairól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!