Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.03.14. 13:22

Közös árvízvédelem és hulladékgazdálkodás

<p>Nyíregyháza - Pénteken magyar részről dr. Váradi József, ukrán oldalról Vaszil Sztasuk írta alá a jegyzőkönyvet Nyíregyházán a magyar–ukrán határvízi egyezmény keretében.</p>

A Magyar Köztársaság és Ukrajna kormánya között még 1997-ben aláírt határvizekkel kapcsolatos vízgazdálkodási kérdésekről szóló egyezmény értelmében március 13-14-én kormánymeghatalmazotti ülésszakot tartottak. A jegyzőkönyvet a sajtó jelenlétében írták alá pénteken Nyíregyházán, majd tájékoztattak a legfontosabb megállapodásokról.
Magyar részről dr. Váradi József, a Vízügyi és Környezetvédelmi Központi Igazgatóság főigazgatója írta alá a dokumentumot, aki elmondta: az átszervezések miatt két esztendeig csak a helyettesek folytatták a tárgyalásokat, ezért most sok kérdésben kellett döntést hozni. Fontos, hogy ukrán oldalon, Kárpátalján igen komolyan veszik az árvízvédelmi fejlesztéseket, a riasztó, távjelző rendszer fejlesztését. Az ukrán törekvések és a Vásárhelyi-terv szinkronba hozatala volt a legfontosabb feladata a meghatalmazotti tárgyalásoknak.
Külön hangsúlyt kapott a Tiszán Ukrajna felől az árhullámokkal érkező kommunális hulladék kezelésének. Az ukrán fél ígéretet tett arra, hogy a felmerülő költségek kompenzálására egy hónapon belül konkrét választ kapnak a magyar szakemberek.
– Úgy véljük – tette hozzá Váradi József –, hogy az okokat kell megszüntetni, hisz a tüneti kezelés csak átmeneti megoldás. Ezért közös pályázatot fogunk benyújtani az ukrán oldali hulladékkezelés megoldására. Fontos kérdés még, hogy Magyarország a Schengeni Egyezményhez való csatlakozása után megújítsuk a határvízi egyezményt, hogy a két ország szakembereinek operatív együttműködése szükség esetén zökkenőmentes legyen.
Ukrán részről Vaszil Sztasuk, az Ukrán Állami Vízgazdálkodási Bizottság elnöke írta alá a dokumentumot. Megköszönte, hogy a magyar kormány igen tekintélyes vízügyi szakembert jelölt meghatalmazottnak Váradi József személyében. Az árvízvédelem szempontjából rendkívül fontos a közösen működtetett távjelző rendszer kiépítése és fejlesztése. Amióta a rendszer működik, két „forró” helyzetet is sikerült megelőzni Kárpátalján. Ilyen műszaki paraméterekkel egyetlen távjelző rendszer sem működik a volt szovjet tagköztársaságok területén, éppen ezért ezt ki kell terjeszteni a Tisza vízgyűjtő területén kívülre is – tette hozzá Vaszil Sztasuk.
Ami a Tisza szennyezését illeti, az ukrán szakember bejelentette: létrehozták a környezetvédelmi felügyelőséget, a vízgazdálkodási jogszabályok módosításával pedig lehetőség nyílik a bírságok többszörösét kivetni az illegális hulladéklerakókra.
- Györke László -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!