Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.03.27. 06:19

A csendes gyilkos

<p>Hiába vannak napjainkban a legmodernebb gázzal működő fűtőberendezések – kazánok, kályhák, vízmelegítők, tűzhelyek, sütők – a keletkező füstgázoktól most is óvakodnunk kell, ha nincs megfelelő szellőztetés. <strong>M. Magyar László jegyzete<strong></strong></strong></p>

Mennyivel biztonságosabb volt az ősember élete, amikor a tisztáson rakott tüzet. Ha azonban már barlangban akart tüzet csiholni, törhette a fejét, hiszen ott már kellett egy nyílás is, amelyen eltávozhat a füst.

Azóta nagyot fejlődött a világ, bár a gond maradt a régi: hiába vannak napjainkban a legmodernebb gázzal működő fűtőberendezésekkazánok, kályhák, vízmelegítők, tűzhelyek, sütők – a keletkező füstgázoktól most is óvakodnunk kell, ha nincs megfelelő szellőztetés.

Meglepően alattomosan támad a szénmonoxid, hiszen színtelen, szagtalan gáz, amely észrevétlen szorítja ki az életet jelentő oxigént. Sokan csak úgy emlegetik, mint csendes gyilkost. Éppen ezért közös a felelősség: a ház tulajdonosának rendszeresen kell kérnie a fűtőrendszer, a kémény állapotának az ellenőrzését, a szakembernek pedig alapos munkát kell végeznie, nem elég csak zsebre vágnia a munkadíjat.

Lehet ma már kapni olyan készülékeket, amelyek jelzik a veszélyt. A műszerek ára jócskán eltér egymástól, s annak megfelelően a minőségük is más és más. Talán most az egyszer nem kellene a családfőnek garasoskodnia, nem kellene sajnálnia a pézt a drágább, de érzékenyebb műszertől, hiszen a jelzőkészülék életet menthet. Életet, amely azonban már pénzben megfizethetetlen.

Kapcsolódó cikkek:

Végzetes hanyagság Kótajban
A 14 éve használt gázkazán nem volt kitisztítva járatai elkoszolódtak.

2007. február 4-én is ott volt a 83 éves sértett és a helyiségben összegyűlő szénmonoxid megmérgezte a férfit, akit este holtan találtak meg.

Szén-monoxid, az alattomos gáz - megelőzhető a baj
A fűtési időszakban évente 20-25 esetben riasztják a tűzoltókat szénmonoxid mérgezés miatt. A baleseteket a nem megfelelően karbantartott vagy rosszul bekötött gázkazánok, és az elégtelen szellőzés okozzák.

- M. Magyar László jegyzete -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!