Szabolcs-Szatmár-Bereg

2007.12.31. 08:31

Szellemi műhely is a zenekar

<p>Nyíregyháza - A vónoszenekar ebben az évben is folytatta azt az értékteremtést, amelyet jónéhány éve elkezdett.</p>

Eseménydús volt a 2007-es esztendő a Piccoli Archi Zenekar számára. Külföldi és hazai szerepléseken egyaránt öregbítették a vonószenekar hírnevét.

Tavasszal Belgiumban az Európai Ifjúsági Versenyen a korábbi évekhez hasonlóan I. díjat szerzett az együttes. A zenekar elnyerte továbbá az Artisjus-díjat és a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Príma-díjat.

Ez utóbbiról a következőket mondta Tóth Nándor karnagy:

– Váratlanul ért bennünket, hogy mi kaptuk meg a Príma közönségdíjat. Ez jelzi, hogy sokan ismernek és szeretnek bennünket, s ez a megbecsülés valamennyiünknek jól esik. Óriási megtiszteltetés volt, hogy a profi szakemberek és művészek között a fiatal zenészek is ott lehettek.

Természetesen nagyon örülünk a díjnak, azonban több más felejthettelen élményben is részünk volt 2007-ben. Mint közismert, az idén ünnepeltük azt, hogy 800 évvel ezelőtt született Árpádházi Szent Erzsébet  Sárospatakon.

Ebből az alkalomból nagyszerű koncertet rendeztünk Nyíregyházán a görög katolikus templomban, ahol irodalmi részleteket is felolvastak az ifjú zenészek. Szinte hihetetlen, milyen erkölcsi értékekkel jellemezhető Szent Erzsébet élete. Sajnos, napjainkban sokan nem ismerik sem az életét, sem a tetteit.

Úgy érzem, a gyermekek számára is nagy erkölcsi érték volt ennek a műsornak a bemutatása. Ismét bebizonyítottuk, hogy a Piccoli Archi több mint egy együttes, igazi szellemi műhely.

A vónoszenekar ebben az évben is folytatta azt az értékteremtést, amelyet jónéhány éve elkezdett. Virágcsokor a nyugdíjasoknak címmel ismét adtak műsort az időseknek, s a nyáron immár kilencedik alkalommal voltak főszereplői a Szatmári zenei Napoknak.

A 2008-as esztendő sem lesz nyugalmas a vonószenekar számára. Márciusban immár hatodik alkalommal rendezik meg Nyíregyházán a Pro Archi Fesztivált, amely egyedülálló rendezvény Európában. Jövőre Szolnok lesz a házigazdája az országos vonószenekari versenynek, amelyen természetesen részt vesznek a nyíregyházi fiatalok.

Eddig mindig remekül szerepeltek ezen a megmérettetésen, az első helyezések sorát szeretnék folytatni 2008-ban is.

- M. Magyar László -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!