Sport

2018.12.31. 09:57

Boriszov volt a DEAC vezére

Debrecen - Végig vezetve, kiváló védekezéssel 16 pontos győzelmet aratott a DEAC az NB I 13. fordulójában a PVSK felett. Mivel az Alba Fehérvár megtette a hajdúságiaknak azt a szívességet, hogy győzött Sopronban, így Berényi Sándor együttese egyúttal kiharcolta a kupaindulást is - írja a deacbasket.hu.

Debrecen - Végig vezetve, kiváló védekezéssel 16 pontos győzelmet aratott a DEAC az NB I 13. fordulójában a PVSK felett. Mivel az Alba Fehérvár megtette a hajdúságiaknak azt a szívességet, hogy győzött Sopronban, így Berényi Sándor együttese egyúttal kiharcolta a kupaindulást is - írja a deacbasket.hu.

Alig tíz másodpercet kellett várni az első hazai kosárra, Jahenns Manigat értékesített egy hárompontost. Nagyon motiváltak voltak Berényi Sándor tanítványai, kőkemény védekezésükkel megfojtották a pécsi támadásokat, Boriszov triplája után időt is kért Csirke Ferenc (8-0). Horti Bálint fújt ébresztőt egy közelivel és egy triplával, de a DEAC pontos dobásaival tartotta előnyét, sőt Ivosev kosarával kétszámjegyűre nőtt a differencia a negyed felére (16-5). Tovább nehezítette a baranyaiak dolgát, hogy egyik vezérük, Andrija Csirics megkapta harmadik személyi hibáját, de érdekes módon pont ezután kapták el a fonalat, és zárkóztak tízen belülre. Az első tíz perc hajrája azonban a hajdúságiaknak sikerült jobban, Boriszov középtávolijával 12 pontos hazai előnyt mutatott az eredményjelző.

A folytatásban kissé kapkodóvá váltak a támadások, rengeteg második esélyt engedélyeztek egymásnak a felek, és a labdát sem becsülték meg úgy, mint korábban. A padról érkező Velkey János két varázslatos gólpasszal lendítette át csapatát a holtponton, Amigo zsákolását követően már nagy bajban voltak a vendégek (34-16). Nem adta fel a Pécs és egy 9-2-es rohanással visszajött a mérkőzésbe, Berényi Sándor időkéréssel próbálta megtörni a lendületüket. A nagyszünet előtti utolsó pillanatokban újra magukra találtak a cívisvárosiak, és akár 16 pont is lehetett volna a különbség, de Manigat félpályás kosarát a videóbíró használata után érvénytelenítették a sípmesterek.

A második félidő Boriszov és Pongó Máté dobópárbajával indult, a montenegrói 7, a Pécs irányítója 5 pontot dobott kevesebb, mint két perc alatt. A montenegrói a folytatásban sem állt le, gyakorlatilag onnan, és úgy szerzett kosarat, ahogy csak akart, így hamar húsz fölé nőtt a hazai fór (54-33). A debreceniek védekezésben is kellően motiváltak voltak, a PVSK egyik legjobbját, Keron Taylort nagyszerűen kikapcsolták, egyedül Horti Bálint semlegesítése okozott nekik némi fejtörést.

A záró felvonás Simon Kristóf kosarával kezdődött, melyre Omenaka válaszolt egy tanítani való centermunkával. Csirke Ferenc kipróbálta a területvédekezést, majd az alacsony szerkezet is, melynek meg is lett az eredménye öt perccel a vége előtt a DEAC szakmai stábja magához hívta övéit (63-47). Kissé leült a játék a mérkőzés végére, a győztes kiléte egyre inkább biztossá vált, ugyanakkor a biztos kupaindulást érő kiütéses győzelem sem lógott a levegőben. A vége magabiztos 16 pontos debreceni siker lett, így a Sopron-Alba Fehérvár meccstől függött a debreceniek nyolc közé jutása. A fél órával később véget érő összecsapáson végül az fehérváriak megtették a hajdúságiaknak azt a segítséget, hogy legyőzték idegenben az SKC-t így a DEAC története során először lehet ott a Magyar Kupa döntőjében.


A tények

DEAC - PVSK–VEOLIA 74-58 (25–13, 14–13, 22–9, 13–19)

Debrecen, 1300 néző. V: Papp, Ádám, Rácz

DEAC: Dugat 2, MANIGAT14/12, BORISZOV 28/12, IVOSEV 13/6, Amigo 12. Csere: Omenaka 2, Bognár, Polyák, Velkey 3/3, Kósa. Edző: Berényi Sándor

PVSK: Pongó Máté 13/9, Taylor 12, Csirics 6, Budimir 3/3, Horti 18/3. Csere: Demeter, Olasz, Simon K. 4/3, Antóni 2. Edző: Csirke Ferenc

Berényi Sándor: – Hazai pályán eddig nincs okunk a panaszra, hiszen egy kivétellel mindig győztünk. A siker ellenére sokallom az eladott labdák számát, illetve a rendezetlen védelem elleni játékunkon is van még mit csiszolni. A pozitívumokra koncentrálva a védekezésünket emelném ki, sikerült megvalósítanunk, amit a rövid felkészülési időnk alatt elterveztünk. Boldog új évet kívánok!

Csirke Ferenc: – Nincs igazán mit mondanom, a mai mérkőzést egy hosszabb beszélgetés keretein belül kell majd kielemeznünk a fiúkkal. Megérdemelt hazai siker született. Boldog új évet kívánok!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!