Sport

2017.02.16. 10:58

Az úszás ünnepe Kecskeméten: Tóth Béla 45,5 km-t úszott

Debrecen, Kecskemét - Harmadszor rendezték meg Kecskeméten az Univer24 – Az úszás ünnepe úszógálát.

Debrecen, Kecskemét - Harmadszor rendezték meg Kecskeméten az Univer24 – Az úszás ünnepe úszógálát.

Az 50 m-es, tíz pályás medence öt pályáján 2500 iskolás, amatőr és profi úszó szigorú beosztás szerint váltotta egymást a medencében. További öt pályán egyéni indulók és kiemelt csapatok úsztak 24 órán keresztül.

Hosszú Katinka háromszoros olimpiai bajnok a megnyitó után úszott és órákon át dedikált, rajta kívül több vízilabdázó és úszó legenda megjelent az uszodában. Hosszú Katinka csapata és a rendezők váltója 24 órás váltóúszásban is megküzdött egymással, igen szoros eredményt produkálva az egymást váltó profi és amatőr résztvevőkkel, igazodva Az úszás ünnepe szelleméhez és hangulatához. A helyi uszonyos úszók jóval 100 km-en felüli távot tettek meg 24 óra alatt.

A harmadik éve megrendezett 24 órás egyéni úszásra öt fő nevezését fogadták el. Tóth Béla, a Debreceni Szenior Úszó Klub 56 éves versenyzője 45 és fél kilométert tett meg 24 óra alatt a medencében, amelyet a szabályok szerint csak három óránként 15 percre lehetett elhagyni. Úszás közben bevallottan többször elaludt, úszását testvére a partról és a vízből, csapattársai kisebb csoportokban egymást váltva folyamatosan a pályáján úszva segítették. Tóth Béla korábbi legnagyobb 24 órás úszótávja 35 km volt, amelyet sikerült alaposan megjavítania!

Éjszaka Debreceni Bátor Szeniorok néven egy 12 órán át versenyiramban úszó, hat fős váltót alkottak pályáján a Tóth Béla úszását segítő élménykülönítményes úszók, akik az előkelő 3. helyen végeztek a 11 váltót felvonultató mezőnyben. A 12 óra alatt összesen 41,8 km-t úszó váltó tagjai: Tóth Szilveszter, Kálóczy Zsuzsa, Molnár Máté, Király Balázs, Lengyel Stella és Rentka László. Rajtuk kívül Legoza Éva, Bihari Árpád, Zimányi András, Tóth Tamás és Mácsai Dóra voltak a debreceni segítő csapat tagjai.

Fotó: Debreceni Szenior Úszó Klub

Debreceni vonatkozású hír, hogy a 24 órás úszást 51,9 km-rel záró Demény Helga 25 éves kolozsvári szenior úszó öt csapattársával együtt – a magyarországi versenylehetőségeik bővítése céljából – még januárban a debreceni klubhoz igazolt, és itt találkozott először új csapattársaival.

A 24 órás úszás teljesítménypróbán a veszprémi hosszútávúszó 22 éves Kálmán Péter 81,2 km-rel megdöntötte a tavalyi rekordot. Hajdú László (HaL) kecskeméti szenior úszó 71,4 km-t, a békéscsabai szenior úszó, triatlonista Illés Sándor 44,9 km-t úszott.

A debreceniek egyúttal jótékony célból is úsztak. Nemcsak várják az adományokat, hanem jó példával is elöl járnak: Tóth Béla Bátor Táboros adományvonalán másnap 45.500 Ft-os adományt helyeztek el csapattársai.

- Debreceni Szenior Úszó Klub -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!