Sport

2014.10.14. 14:19

Amikor a kor nem számít

Torun - Greg Hancock 1997 és 2011 után ismét egyéni világbajnoki címet szerzett a vaspapucsosoknál.

Torun - Greg Hancock 1997 és 2011 után ismét egyéni világbajnoki címet szerzett a vaspapucsosoknál.A Grand Prix-sorozat hétvégi, Torunban megrendezett nagydíja méltó befejezése volt az idei világbajnoki címért folyó küzdelemnek: gyönyörű helyszínen, telt ház előtt, remek hangulatban, parádés csatákat vívtak a világ legjobb salakszórói.

Különfutamos bronzcsata

A papírformának megfelelően nem kellett megvárni a viadal végét, hogy világbajnokot avasson a sportág, Greg Hancock a 10. futamot követően begyűjtötte harmadik egyéni aranyérmét. Az amerikai ikon 1997 és 2011 után lett újra a salakos világ ura, mindezt 44 esztendősen érte el! Hancock örömében nemcsak a csapata, hanem a versenyzőtársak és a közönség is osztozott, a lengyel publikum percekig ünnepelte a rendkívül szimpatikus pilótát.

A bajnoki ezüstérem is idő előtt gazdára talált, amivel a lengyel Krzysztof Kasprzak pályafutása eddigi legjobb eredményét érte el. Viszont a bronzérem sorsa csak óriási izgalmak után dőlt el. Miután a világbajnok Tai Woffinden nem jutott be a fináléba, viszont az ellenlábasa, Nicki Pedersen ott volt a legjobb négy között, így a dánnak egyetlen pont is elegendő lett volna az üdvösséghez. A döntőben Pedersen és Kasprzak ütköztek, a lengyel bukott, a vezetőbíró pedig kizárta Pedersent. A döntés következtében a dán pont nélkül maradt, így különfutam döntött az összetett harmadik hely sorsáról. A szétmotorozásban Pedersen nem hagyott kétséget afelől, hogy ő a jobb, így megszerezte a bronzérmet.

A toruni nagydíjat végül Kasprzak nyerte, megelőzve Andreas Jonssont és Jaroslaw Hampelt.

Megkapaszkodtak

A dobogós helyezéseken túl óriási csata zajlott a legjobb nyolc közé jutásért, ami jövő évi GP-s tagságot jelentett. Az utolsó szalmaszálba Jonsson és Hampel kapaszkodtak bele, míg Troy Batchelor, Fredrik Lindgren és Martin Smolinski számára nem sikerült a végjáték, így ők kiestek. Az említetteken kívül Niels-Kristian Iversen, Kenneth Bjerre, Darcy Ward és Chris Harris végeztek a sereghajtók között, közülük Harris mégsem szomorkodhat, hiszen Jason Doyle-lal és Maciej Janowskival karöltve a kvalifikációs ágról bejutott a 2015-ös Grand Prix-ba.

Szabad a gazda!

A szokásoknak megfelelően a versenysorozat promótere, a BSI és a nemzetközi szövetség (FIM) illetékesei négy főt delegálnak a következő idény mezőnyébe. Már javában mennek a találgatások, a legtöbb esetben Iversen és a szintén dán Peter Kildemand neve hangzik el esélyesként szabadkártyára. De sokak szerint a német Smolinskival is számolnak a szervezők, ahogy elképzelhető, hogy még egy fiatal lengyel tehetség, Bartosz Zmarzlik, vagy a junior világbajnok, Piotr Pawlicki is lehetőséget kap. Ám nem lehet tudni semmit arról, hogy mi lesz Darcy Ward eltiltásával, mert ha az ausztrál versenyezhet a következő szezonban, akkor biztosan szívesen invitálnák a legjobbak közé. Sokak viszontlátnák a mezőnyben az orosz Emil Szajfutgyinovot, aki – nem megerősített információk szerint – visszautasította a szabadkártyát 2015-re.

HBN-BN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!