Sport

2013.06.16. 17:14

Titánok harca a dobogóért

Benkő Roland és Magosi Norbert továbbjutott, Tabaka József megsérült a GP-kvalifikáción.

Benkő Roland és Magosi Norbert továbbjutott, Tabaka József megsérült a GP-kvalifikáción.

A várakozásoknak megfelelően hatalmas küzdelmet és remek futamokat hozott a salakmotoros Grand Prix-kvalifikáció debreceni elődöntője, ahonnan a legjobb tíz salakszóró jutott tovább a következő körbe. A derbi tele volt meglepetéssel, sajnálatos módon a negatív szenzációt a magyarok favoritja, Tabaka József szolgáltatta, aki a második futamában bukott, és nem tudta folytatni a küzdelmet. (Tabaka a keretes írásunkban mesélt a bukásáról és a sérüléséről.) Viszont sikerrel járt a másik két magyar vaspapucsos, Magosi Norbert és az amerikai Ryan Fisher helyére beugró Benkő Roland a két utolsó helyen kvalifikálta magát a középdöntőbe.

Nagyon akartak

A verseny nagy tétje túlzott akarással párosult, ennek tulajdonítható, hogy sok bukás, főleg elsőkanyaros perecelés borzolta a kedélyeket. Nem utóbbi kategóriába sorolandó Tabaka és a svéd Daniel Nermark ütközése, ahol mindkét versenyző megsérült, mint utóbb kiderült, a skandináv pilótának kificamodott a válla, úgy teljesítette (továbbjutással) a versenyt.

A megmérettetés rengeteg keresztbeverést hozott, így három különfutamot is vívtak a versenyzők, a tartalék helyről, a dobogó harmadik fokáról és a győztes személyéről is szétmotorozás döntött. Nyugodt szívvel kijelenthető, az esemény legnagyobb meglepetését a lett Andzejs Lebegyevs szolgáltatta, aki korábban már megmutatta nagyszerű kvalitását a cívisvárosban, ám kevesen gondolták, hogy ezt a derbit megnyerheti a még mindig csak 18 esztendős salakos. Pedig így lett, ráadásul Lebegyevs a különfutamban a szintén 18 éves lengyel Piotr Pawlickit győzte le. A harmadik helyért kiírt ráadásfutamban a két dán, Hans Andersen és Michael Jepsen Jensen igazi show-műsorral ajándékozta meg a lelkes publikumot, végül a 21 éves Jensen állhatott fel a dobogóra - a felsorolásból kiderül, ez a verseny az ifjú titánok harcát és sikerét hozta. S ha már meglepetések, akkor mindenképpen meg kell említenünk a szlovén Matic Voldrichot, aki a lengyel Buczkowskihoz és az orosz Golubovszkijhoz hasonlóan 10 ponttal zárta a versenyt, s továbbjutott. Szintén kvalifikálta magát a középdöntőbe Benkő és Magosi, a két magyar egyformán 6 egységig jutott, de mivel előbbi futamot is nyert, így ő végzett a 9. pozícióban.

A következő fordulót szombaton az olaszországi Lonigóban és a dániai Esbjergben rendezik, lapzártánkig még nem dőlt el, hogy a magyarok melyik helyszínen indulnak.

HBN


A verseny másnapján egy meggyötört Tabaka József nyilatkozott a Naplónak. - Való igaz, már a viadal előtt nem voltam százszázalékos állapotban, ugyanis előző este a Brit Liga-viadalon buktam, s csúnyán bedagadt a jobb lábam. Lehet, hogy már akkor eltört a csont a lábfejemben, de nem volt időm kórházba menni, mivel sietnem kellett a debreceni viadalra. Sajnos a Grand Prix-kvalifikáción éppen ugyanott ütöttem meg a lábfejem, így nem tudtam folytatni a versenyt. Az esés következtében agyrázkódást is szenvedtem, ezért nem igazán emlékszem a debreceni viadal futamira - fogalmazott a magyar bajnok, akire vélhetően háromhetes kényszerpihenő vár. Tabaka elmondta, nagyon bántja az a tény, hogy a két legfontosabb debreceni versenyén nem azt nyújtotta, amit valójában tud.

Tények


Továbbjutók

1. Andzejs Lebegyevs (lett) 14+3 pont, 2. Piotr Pawlicki (lengyel) 14+2, 3. Michael Jepsen Jensen (dán) 12+3, 4. Hans Andersen (dán) 12+2, 5. Krzysztof Buczkowski (lengyel) 10, 6. Viktor Golubovszkij (orosz) 10, 7. Matic Voldrih (szlovén) 10, 8. Daniel Nermark (svéd) 7, 9. Benkő Roland (magyar) 6, 10. Magosi Norbert (magyar) 6, ... 16. Tabaka József (magyar) 1.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!