Juhász Fruzsina

2019.11.28. 20:52

Jó buli, jó társasággal

A fiatalok az egyre erősebb élményeket keresik, és nem mindig figyelnek oda minden részletre, így könnyen bajba sodorhatják magukat.

Hajdúböszörményi Bocskai István Gimnázium

Sokak szerint elég egy paprikaspray a táskában, és máris biztonságban vagyunk. Az első gondolatra hatásos eszközt akár ellenünk is fordíthatják, ezért inkább próbáljunk máshogy biztonságosan szórakozni.

A mai fiatalság számára elengedhetetlen a bulizás, mert jó módszer a stressz levezetésére, és egy jó alkalom arra, hogy kiszakadjunk a hétköznapok fáradalmaiból. Az új generációtól sokkal többet várnak el, olyan dolgokat, amelyeket nehezebb teljesíteni, nem úgy, mint anno a szüleiknek. A sok buli van, aki számára kikapcsolódás, de akad olyan is, aki ezt lázadásként fogja fel. Az ilyen lazítások fő „támogatója˝ az alkohol, amelynek fogyasztásával néhányan túlzásba esnek.

A gyerekek egyre fiatalabb korban kezdenek el szórakozni, és többnyire biztonságban érzik magukat, amikor kimozdulnak otthonról, miközben a szülők természetesen aggódnak. A tizenévesek szerint viszont csak a külsőségek változtak, és ők is ugyanúgy buliznak, mint a szüleik fiatal korukban.

Sok szülő úgy gondolja, hogy hagyni kell a fiatalokat, előbb-utóbb úgyis „kinövik”, és megtanulják az alkohol mértékét korlátozni. Viszont vannak olyan szülők is, akik kifejezetten tiltják a gyerekeiket az ilyen buliktól, mivel nem akarják, hogy rossz társaságba keveredjenek vagy csak egyszerűen szemmel szeretnék őket tartani. A megoldás az arany középút lehet, hiszen azt mindenki tudja, hogy ha valamit tiltanak, azt még jobban akarják, és legtöbbször így lesz a rendes buliból mértéktelen ivászat.

A biztonságos buli alapja a megbízható társaság, mert bármi is történik, ők ott vannak és segítenek. Ha alkoholt fogyasztunk, törekedjünk a mértékletességre, és semmiképp ne hagyjuk őrizetlenül a poharunkat, nehogy valamilyen kábító- vagy egyéb más hatású anyagot tegyenek bele. Fontos az elővigyázatosság, ezért minden eshetőségre készüljünk fel, és szervezzük meg jól, ha valahová készülünk!

Juhász Fruzsina – Hajdúböszörményi Bocskai István Gimnázium

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!