Püspökladány hírei

2017.06.17. 15:39

Élhetőbb, szebb város lesz a fejlesztések után Püspökladány

Püspökladány - Az elmúlt évek legsikeresebb pályázati időszakában van a Sárrét menti város.

Püspökladány - Az elmúlt évek legsikeresebb pályázati időszakában van a Sárrét menti város.

Mintegy 1,3 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyert a város a területfejlesztési operatív programban. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ennyi pénzt fordíthat az önkormányzat a település szebbé, otthonosabbá, komfortosabbá tételére.

A támogatói szerződéseket várhatóan júliusban kötjük meg.

Márkus Gábor

Nagyobb orvosi rendelő

A részletekről Márkus Gábor alpolgármestert kérdeztük, aki elöljáróban elmondta, hogy több pályázatból adódik össze a nagy összegű támogatás.

A támogatói szerződések megkötése várhatóan júliusban lesz, novemberre lezárulhatnak a közbeszerzési eljárások, a kivitelezés csak ezt követően kezdődhet meg, döntően a 2018. évben.

Szembetűnő változáson megy keresztül jövőre a városközpontban lévő orvosi rendelő. Egy 141,5 millió forintos beruházással emeletet építenek rá, és ezzel 200 négyzetméterrel nő az intézmény területe. Az új építésű részre kerül a gyermekgyógyászat és az ügyelet. A gyermekorvosok jelenlegi helyén lesz a körzeti védőnői szolgálat, míg az iskolai védőnők a mostani ügyelet helyiségeit kapják meg. Az épületbővítéssel egy időben megújul az elektromos hálózat, épületgépészet is. A következő években pedig informatikai fejlesztés várható.

Jövőre emeletet kap az orvosi rendelő. Fotó: Kovács Péter

Márkus Gábor egy foglalkoztatás-bővítés és életminőség-javító beruházásról is tájékoztatott. 249 millió forint ráfordítással 24-ről 48 férőhelyesre bővítik a Margaréta bölcsődét, továbbá a Szivárvány és a Napfény óvodában megújuló energetikai rendszert telepítenek, parkosítják, és újabb játékokkal szerelik fel az udvart, valamint új, 250 adagos konyhát alakítanak ki. Ez utóbbiban benne van a konyhai eszközök beszerzése is. Az épületek akadálymentesek lesznek.

Befejeződik a belvízvédelmi rendszer kiépítése is. Erre 170 millió forintot nyert a város. Növelik a Kisfenéki-csatorna (ez a város keleti részén, a 42-es főút mellett halad) vízelvezető kapacitását, medrét burkolják, az áteresztőket megújítják. Rendbe teszik továbbá a 6. számú halastó mögötti vízelvezető csatornát. A munkálatok után nemcsak ki, hanem el is lehet vezetni a belvizet a városból – fogalmazott az alpolgármester.

A városon belüli kerékpár­út-hálózat fejlesztésére 346 millió forintot nyert az önkormányzat. A vasútállomástól a Táncsics utcán lévő benzinkútig, a Széchenyi utcától a Kálvin Téri Általános Iskoláig, valamint a Kossuth utcán a bíróság épületétől a postáig épül meg a bicikliút. Az utóbbi helyen a kerékpársáv az aszfaltozott úton halad, attól sárga csíkkal elválasztva.

Energiatakarékosabb épület

A városfejlesztő beruházás része még a Petőfi általános iskola alsó tagozatos épületének energetikai korszerűsítése – hőszigetelés javítása, nyílászárók cseréje, megújuló energia használata. Erre 149 millió forintot nyert a város. Míg a segítő intézmények ellátását végző intézmény három telephelyének bővítésére, modernizálására és korszerűsítésére 100 millió forintot kapott. HBN–KZS


Megépítik a kültéri kondiparkot is

A zöld város programban nagy összeget, 400 millió forintot nyert Püspökladány, mégpedig a Rákóczi utca és Bodó utca tengelyében megvalósítandó projektre. A széles, két oldalt parkkal szegélyezett Rákóczi utcán pontszerűen teszik rendbe a fasorokat, ahol szükséges. A katolikus templom előtti zöld területet parkká alakítják. Rendbe teszik a Bezerédi utcai lakótelepet, oda játszóteret és parkolókat építenek.

A víztorony körüli területet közlekedési parkká változtatják, ott helyet kap egy szabadtéri kondipark is. A sporttelep előtt újabb parkolókat létesítenek. A Bodó utcán a Dózsa György úttól a körforgalomig kerékpárút épül. A Rákóczi út 6. szám alatti épületet szolgáltatóházzá alakítják. A tervek szerint ott árusítják majd az önkormányzat által megtermelt zöldségeket, és ott lesz városi varroda és mosoda is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!