Hirdetés

2024.01.24. 14:17

Így hatnak otthonunk színei a lelkiállapotunkra

Bele sem gondolunk a hétköznapokban, hogy mennyire fontos, milyen színek között töltjük az időnket. Pedig a minket körülvevő árnyalatok észrevétlenül is hatnak a lelkiállapotunkra. Gondoljuk csak végig, milyen hangulatot ébreszt bennünk egy piros vagy bordó falakkal körbevett tér! Ezután pillantsunk rá lelki szemeinkkel egy sokkal lágyabb, például fehér vagy halványsárga szobára! A képzeletünkben is teljesen más hatást ér el a két színtípus, a valóságban pedig mindez még inkább igaz lesz.

PR cikk

Forrás: 123rf.com

Számtalan olyan helyiség van az életünkben, melynek nem tudjuk a színeit megváltoztatni, azonban az otthonunkért csak mi vagyunk a felelősek. Használjuk ki ezt az előnyt, és teremtsünk olyan hangulatot a színek segítségével, amilyenben valóban jól érezzük magunkat!

Ehhez nem kell túl sok minden, csupán némi szín-, és önismeret. A kettő együtt egyszerűen megmutatja, hogy milyen árnyalatokra is van szükségünk az otthonunkban. Sokszor nagyobb átalakításra sincs szükség, csak egy kevés átszervezésre. Az egység megteremtése érdekében pedig a bútorokat vagy a falakat is nyugodt szívvel átfesthetünk egy arra alkalmas festékekkel – kréta- vagy kerámiafestékkel remekül dekorálható a beltér.

A színek pszichológiája

A színek pszichológiáját számos területen alkalmazzák. Ha belépünk egy étterembe vagy egy üzletbe, gondosan ki van találva, hogy milyen színekkel találjuk szembe magunkat. De a reklámok vagy a termékek színei is komoly tervezés által kerülnek elénk. Nem véletlen, hogy a legtöbb tisztítószermárka a kék különféle árnyalatait használja, hiszen ez a tisztaság színe. A kórházak falai pedig hideg, általában zöld árnyalatokat kapnak, mivel ezek nyugtatóan hatnak a betegekre.

Ezek mentén talán jól látszik, mennyire fontos, hogy az otthonunk is olyan színeket kapjon, amelyek számunkra ideálisak, helyiségenként mást és mást: a dolgozószoba jó, ha élénk, agyserkentő sárgát kap, míg a hálószoba inkább fehér vagy halványkék legyen a nyugodt alvás érdekében. Minden szín hatással van az érzékeinkre, lelkiállapotunkra, ezáltal a gondolatainkra is.

Hogyan válasszuk ki jól otthonunk színeit?

Kézenfekvő lenne azt mondani, hogy használjuk mindenhol a kedvenc színünket, azonban korántsem biztos, hogy azzal a megfelelő hatást érnénk el. Az otthonunk színeinek kiválasztása gondos tervezést igényel. Milyen hatást szeretnénk elérni az adott helyiségben? Milyen funkciót tölt be a szoba? Milyen adottságokkal rendelkezik – szűk, tágas, világos vagy épp hogy sötét és a színekkel lehetne világosabbá tenni? Amikor az otthonunk színeiről beszélünk, fontos végiggondolni a falak, a bútorok, a textilek – például a szőnyegek és függönyök –, valamint az egyéb kiegészítők árnyalatait is.

A döntés során számít, hogy mi mennyire illik egymáshoz: ha túl sok színt használunk, akkor zsúfolt, káoszos lesz a lakás, ha túl keveset, azzal könnyen egyhangúvá válik. A legmeghatározóbb a falak színe, így érdemes ezzel kezdeni, meglévő bútorok esetén pedig azokhoz igazodni. Egy kisebb szobában a tér tágítása érdekében kerámiafestékkel festhetjük le a plafont, egy falakhoz passzoló, mégis eltérő színnel. Javasolt fehéret vagy legalábbis a falak színénél világosabbat használni. A sötét színek egyébként is nagyon ritka esetben javasoltak a falakra.

Színek, amik jó tesznek a léleknek

Amikor kiválasztjuk a minket körülvevő nüanszokat, jó ha tudjuk, hogy azok milyen hatással lehetnek ránk, hiszen ahogy már tisztáztuk: a színek észrevétlenül is hatnak a lelkünkre. Ismerve az egyes árnyalatok hatását, könnyebben el tudjuk dönteni, hogy a lakás melyik szegmensébe melyik illik. A meleg színek jellemzően élénkítő hatással vannak ránk, így ahol aktivitásra éhezünk, ott javasolt a piros, a narancs vagy a bordó valamelyik árnyalatát előtérbe helyezni. Ha nyugalomra, kiegyensúlyozottságra vágyunk egy helyiségben, akkor a kék vagy a zöld halványabb árnyalatát válasszuk, de a sárga is jó döntés lehet.

Meg kell azonban jegyezni, hogy a sárga hatása nagyban függ a pontos árnyalattól. A napsugarakra emlékeztető, kissé élénkebb verzió agyserkentő hatással bír, míg a világos, inkább krémszínbe hajló, nyugalmat áraszt. A zöld szinte mindenhová jó választás, ugyanis ez a legnyugtatóbb, legharmonikusabb szín. A hálószobában segít a relaxációban, a lecsendesedésben, a nappaliban pedig melegséget és kényelmet áraszt magából. A semleges színek, mint a fehér, a barna vagy a szürke pedig rendkívül jól alkalmazkodnak más színekhez – ide sorolandó még a fekete is, bár ennek nagy mennyiségű alkalmazása nem ajánlott. Viszont jól földeli és kiemeli a többi szín hatását, így egy kevés semmiképpen nem árt belőle.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában